Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
“Ηρθε η ώρα να τελειώνουμε με την Τουρκία και τον άξονα του κακού στον οποίο συμμετέχει καθώς έχει παραπλανήσει την Δύση και τις ΗΠΑ για πολύ καιρό”.
Αποκαλυπτικό ισραηλινό δημοσίευμα ζητάει εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα κατά της Τουρκίας καθώς όπως αναφέρει το “μόνο που την νοιάζει είναι η συμμαχία με το Ιράν και την Ρωσία. Από την Τεχεράνη θέλει εμπόριο και από την Ρωσία όπλα”.
Στην κεντρική φωτογραφία του ισραηλινού άρθρου γίνεται αναφορά στην τριπλή συμμαχία Hassan Rouhani προέδρου του Ιράν, Ερντογάν προέδρου της Τουρκίας και πούτιν προέδρου της Ρωσίας σε συνάντηση στην Άγκυρα στις 4 Απριλίου του 2018.
Το ισραηλινό δημοσίευμα δίνει μεγάλο βάρος στην επίσκεψη του ιρανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα και στα όσα έγιναν εκεί. Οπως ακριβώς τα σημείωσε και το WarNews247 σε προηγούμενο άρθρο.
“Μεγαλώνει η συμμαχία Ιράν-Ρωσίας-Τουρκίας”
“Για πολλά χρόνια, η Τουρκία έλεγε άλλα πράγματα στη Μόσχα και την Τεχεράνη, ενώ άλλα έλεγε στα “γεράκια” της Ουάσιγκτον πως δηλαδή η Τουρκία ήταν «ενάντια στη Ρωσία και το Ιράν».
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, ήταν πολύ ικανοποιημένος κατά την διάρκεια ταξιδιού του στην Τουρκία την Παρασκευή (σσ το αποκάλυψε πριν το WarNews247).
Είπε ότι ήταν πολύ παραγωγικό και χαμογέλασε δίπλα στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Είπε ότι ήταν “όμορφο ταξίδι” όπου μίλησε με τον “αδερφό Τσαβούσογλου”.
Αυξανόμενη συνεργασία Τουρκίας-Ιράν
Το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί μια ολοένα και αυξανόμενη συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράν στην περιοχή.
Ο Ζαρίφ είπε: «Όπως και πριν, εποικοδομητική δέσμευση σε διμερή και περιφερειακά θέματα. Τελικός στόχος: Εφαρμόστε την εμπειρία 400 ετών ειρήνης του Ιράν και της Τουρκίας στην περιοχή μας. Μαζί, όλα είναι δυνατά. “
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν πήρε το μέρος της Ρωσίας σε μια αυξανόμενη διαμάχη με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που τον μισεί ευρέως το κόμμα AKP της Τουρκίας.
Ισχυρίστηκε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Μπάιντεν σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν απαράδεκτα και «δεν ταιριάζουν με έναν πρόεδρο».
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον τόνο των σχολίων του Μπάιντεν, στα οποία ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο». Ο πρόεδρος και το καθεστώς της Τουρκίας χτυπούν συχνά άλλες χώρες και ηγέτες, υποτιμώντας και απειλώντας τους με προσβολές.
Στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας
Το μήνυμα από την Άγκυρα είναι ότι η Ρωσία και η Τουρκία αναπτύσσονται μαζί ως σύμμαχοι και εταίροι. Δουλεύουν μαζί στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο. Στόχος τους είναι να αντικαταστήσουν την αμερικανική επιρροή και να χωρίσουν πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής μεταξύ τους.
Επιδιώκουν να ελέγξουν με τη βία αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα, η Τουρκία ανάγκασε τους αντάρτες στην Συρία οι οποίοι πολεμούσαν το συριακό καθεστώς που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, να αλλάξουν πορεία και να πολεμήσουν τους Κούρδους, ώστε το συριακό καθεστώς να μπορέσει να ευημερήσει. Στη συνέχεια, η Τουρκία έστειλε τους αντάρτες να πολεμήσουν αλλού για να αποδυναμώσουν την εξέγερση. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της συριακής σύγκρουσης, είναι κυρίως η Τουρκία που είναι υπεύθυνη για την διάλυση της εξέγερσης.
Τώρα μπήκαν στο Ιράν.
Το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία συνεργάστηκαν στη διαδικασία της Astana από το 2017 για τη διαχείριση της Συρίας – και αποκλείουν τις ΗΠΑ. Το ταξίδι του Ζαρίφ στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα πολλά στα οποία Τούρκοι και Ιρανοί ομόλογοι συνεργάζονται και επιδεικνύουν τις θερμές τους σχέσεις.
Η Τουρκία θέλει περισσότερα όπλα από την Ρωσία
Η Τουρκία θέλει περισσότερο εμπόριο με το Ιράν μέσω σιδηροδρομικών συνδέσεων και επίσης θέλει να συνεργαστεί με την Τεχεράνη με άλλους τρόπους. Από τη Ρωσία, η Άγκυρα θέλει περισσότερα S-400 και στρατιωτικό υλικό.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν οι σχέσεις αναπτύσσονται. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι «Ο Χάκαν Φιντάν, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση», ανέφεραν πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους. (σσ το τόνισε και το WarNews247 πριν αυτό).
Μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Βαγδάτης και του Ερμπίλ για την ασφάλεια της επαρχίας Σιντζάρ και τον εντατικό διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ στοχεύουν στον περιορισμό της επιρροής του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) σε μια ευρύτερη περιοχή στο βόρειο Ιράκ και στην ανατολική Συρία.
Εντωμεταξύ, η Τουρκία, η Ρωσία και το Κατάρ εξέδωσαν κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα μετά από συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών τους στη Ντόχα, δεσμεύοντας να «υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει η έκθεση.
Το Ιράν χαιρετίζει «κάθε πρωτοβουλία που ανακουφίζει τον πόνο του συριακού λαού και επιτυγχάνει σταθερότητα και ειρήνη σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σάβτιτ Κατιτζάντεχ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες της Αστάνα μεταξύ Άγκυρας, Μόσχας και Τεχεράνης ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες για τερματισμό της συριακής σύγκρουσης.
Πριν από ένα μήνα υπήρχαν φήμες ότι η Τουρκία και το Ιράν ενδέχεται να συγκρουστούν στο Ιράκ, αλλά τώρα φαίνεται ότι οι χώρες έχουν θέσει στο περιθώριο τις διαφορές τους. Η Τουρκία θέλει το Ιράν να την βοηθήσει στην καταπολέμηση των Κούρδων, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι μέρος του PKK.
Η Άγκυρα προσπαθεί να απαγορεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τα «τρομοκράτες» που συνδέονται με το PKK. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία, αλλά η Τουρκία ελπίζει ότι μπορεί να διαμορφώσει το αυταρχικό καθεστώς της μαθαίνοντας από τη Ρωσία και το Ιράν. Μαθαίνει από τη Ρωσία πώς να αντιμετωπίζει αντιφρονούντες – όπως πώς αντιμετώπισε η Ρωσία τον Alexei Navalny.
Η Τουρκία παραπλανούσε τις ΗΠΑ συστηματικά
Για πολλά χρόνια, η Άγκυρα έλεγε ένα πράγμα στη Μόσχα και την Τεχεράνη για την εταιρική σχέση, ενώ στα “γεράκια” της Ουάσιγκτον ότι ήταν «ενάντια στη Ρωσία και το Ιράν».
Η Τουρκία κινητοποιούσε τους ισχυρούς λομπίστες της DC για να προωθήσει τις αφηγήσεις της, από το πώς η Άγκυρα «πολεμούσε την τρομοκρατία» στο πώς προκαλούσε τη Ρωσία και το Ιράν «γεωπολιτικά».
Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν ότι η Τουρκία συνεργαζόταν πάντα στενά με τη Ρωσία και το Ιράν. Εφευρέθηκε μια φανταστική «τρομοκρατική» απειλή από την κουρδική περιοχή του Afrin το 2018 για να δικαιολογήσει μια εισβολή. Υποστήριζε ακόμη και ότι πολεμούσε το ISIS όταν επέτρεπε στις οικογένειες του ISIS να διέλθουν από τη Raqqa στο Idlib.
Ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi βρέθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκικά σύνορα στο Idlib. Οι λομπίστες της Τουρκίας ισχυρίζονταν ότι αντιμετώπιζε το Ιράν ήταν μόνο ένα σημείο συζήτησης για την κυβέρνηση Τραμπ.
Και μήνυμα στην Αίγυπτο
Ακόμη και μετά την αποχώρηση της διοίκησης, ορισμένοι από αυτούς που ήταν κοντά στην Τουρκία συνέχισαν να προωθούν αυτήν την αφήγηση. Αλλά ακόμη και τώρα η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αποστασιοποιείται από μερικούς εξτρεμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια προσπάθεια να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τα πράγματα με τα αραβικά κράτη στην περιοχή.
Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να βρει κοινή θέση με κράτη της περιοχής και να ενώσει τη συμμαχία της με το Ιράν και τη Ρωσία για να νομιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή τμημάτων της Συρίας και βάσεων στο Ιράκ.
0 comments