Υγροποίηση αντί EastMed – Μία πρόταση που βλάπτει τον Ελληνισμό

Φώσκολος Αντώνης

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή” στις 13 Μαρτίου για την τύχη του EastMed (“Ο αγωγός EastMed ένας νέος NABUCCO”) εγείρει ερωτηματικά, δεδομένου ότι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα δεν εξυπηρετεί. Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι δεν είναι ηλίθιοι ούτε οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης, Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας, ούτε οι μηχανικοί της ΔΕΠΑ και της Edison, ούτε και η ΕΕ που χρηματοδοτεί την μελέτη κατασκευής.

Η κατασκευή του EastMed βασίστηκε στα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου των κοιτασμάτων Λεβιάθαν (22 τρισ. κυβικά πόδια), Καλυψώ (έξι τρισ. κυβικά πόδια), Γλαύκος (πέντε τρισ. κυβικά πόδια), και Αφροδίτη (6,5 τρισ. κυβικά πόδια), χωρίς να συνεκτιμώνται τα δύο γειτονικά προς την Αφροδίτη κοιτάσματα, το απόθεμα των οποίων εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 4,5-12 τρισ. κυβικά πόδια.

Στο ίδιο μπλοκ, στο 12 της κυπριακής ΑΟΖ έχουν ανακαλυφθεί σε στρώματα του Μεσοζωικού Αιώνα και 1,5 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μόνο τα αποθέματα των κοιτασμάτων Γλαύκος και Καλυψώ (11,5 τρισ. κυβικά πόδια και τα μισά αποθέματα του Λεβιάθαν (11 τρισ. κυβικά πόδια) τότε το σύνολο φθάνει τα 22,5 τρισ. κυβικά πόδια. Αν αυτή την ποσότητα την μεταφράσουμε σε κυβικά μέτρα, έχουμε απόθεμα της τάξης των 637 δισ. φυσικού αερίου. Αυτά και μόνο αυτά τα αποθέματα επιτρέπουν την κατασκευή του αγωγού EastMed με χωρητικότητα παροχής 15 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος για 35 χρόνια, δηλαδή περισσότερο από τον αγωγό ΤΑΠ.

Οι μεγάλες γεωφυσικές εταιρείες PGS και SPECTRUM έκαναν έρευνα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδειξαν ότι το βιογενές φυσικό αέριο που υπάρχει στους κοραλλιογενείς σχηματισμούς, που είναι η ουρά της Μεσογειακής Ράχης, υπερβαίνει τα 3 τρισ. κυβικά μέτρα και το πυρολιτικό φυσικό αέριο που απαντάται στους ψαμμίτες, στο ανατολικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ ανέρχεται σε 1,2 τρισ. κυβικά μέτρα. Επιπροσθέτως έξι πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι ExxonMobil, Qatar Oil, Total, ΕΝΙ, Shell και Chevron Texaco κάνουν έρευνες για να εκμεταλλευτούν τις προαναφερθείσες ποσότητες που υποδεικνύουν οι γεωφυσικές εταιρείες. Ερωτώ γιατί δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμος ο αγωγός EastMed και είναι ο NABUCCO;



thumbnail
About The Author

0 comments