Arrowhead 140: Η πρόταση της Babcock για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ στο ΥΠΕΘΑ

Με ανάρτηση της στο Twitter η Πρέσβης της Μεγάλη Βρετανίας Kate Smith ανακοίνωσε την επίσημη κατάθεση της προσφοράς της βρετανικής εταιρείας Babcock International στον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για την νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η βρετανική πρόταση ως γνωστό περιλαμβάνει την εγχώρια ναυπήγηση με μεταφοράς τεχνογνωσίας τεσσάρων φρεγατών τύπου Arrowhead 140 καθώς και την πώληση δύο φρεγατών Type 23 για την κάλυψη της απαίτησης του Πολεμικού Ναυτικού ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των νέων φρεγατών.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου MEKO 200HN Mod3 η βρετανική πρόταση περιλαμβάνει την αξιοποίηση των προτάσεων της ευρωπαϊκής εταιρείας ηλεκτρονικών και αισθητήρων Thales.

Το πλοίο ακολουθεί την γενική νέα σχεδιαστική φιλοσοφία του Βασιλικιού Ναυτικού για την ναυπήγηση μεγάλων σε μήκος και χώρους πλοία τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλες αποστάσεις και θα διαθέτουν επαρκή χώρο για καύσιμα εφόδια αλλά και για την μελλοντική τους αναβάθμιση με νέα οπλικά συστήματα και αισθητήρες.

Η φρεγάτα τύπου Arrowhead 140 έχει μήκος 138,7 μέτρα πλάτος 19,8 μέτρα, βύθισμα 4,8 μέτρα εκτόπισμα 5.700 τόννους. Το πλοίο έχει πλήρωμα 100 ατόμων κατ’ ελάχιστο γεγονός που σημαίνει σημαντικό επίπεδο αυτοματισμού αλλά θα έχει ενδιαιτήσεις για 160 άτομα.

Η φρεγάτα θα διαθέτει προωστήριο σκεύος τύπου CODAD δηλαδή συνδυασμό ντιζελοκινητήρων που θα επιτρέπει στην Arrowhead 140 να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα άνω των 28 κόμβων.

Ο οπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο των 127 χλστ 4 οκταπλά συστήματα καθέτου εκτοξεύσεως Mk 41 με σύνολο 32 κελιών βλημάτων επιφανείας – αέρος στο κέντρο του σκάφους, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, ένα σύστημα RAM Mk 31 Guided Missile Weapon System (GMWS) στην πλώρη, ένα σύστημα CIWS στη πρύμνη, δύο τηλεχειριζόμενους πυργίσκους εξοπλισμένους με πυροβόλα των 30 χλστ και τον πύραυλο Lightweight Multi-role Missile, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324 χλστ και ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού αγώνα κατηγορίας 10 τόνων.

Το πλοίο θα διαθέτει το 4D AESA S-band Surveillance Radar τύπου NS100, το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης TACTICOS, το σύστημα EW Vigile D και σόναρ τρόπιδας και ρυμουλκούμενη διάταξη σόναρ μεταβλητού βάθους της εταιρείας Thales.

Πηγή: https://www.defence-point.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments