Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν προσεκλήθη η Ελλάδα, απάντησε πως στόχος της διάσκεψης είναι να παρευρεθούν μόνο χώρες που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα ενώ, σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν είναι «γερμανικό» αλλά άπτεται των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως δεν είναι τωρινή συζήτηση αλλά η ατζέντα έχει χαραχθεί από το 2019. Αναφερόμενος στα μεγάλα επενδυτικά πακέτα προς τις χώρες της Ε.Ε. ανέφερε πως ήταν αναγκαίο μετά την πανδημία ωστόσο, θα πρέπει σιγά σιγά οι χώρες να απεξαρτηθούν και να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο πράσινης επιχειρηματικότητας.
Και το γερμανικό ΥΠΕΞ
«Η βάση για τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη είναι όσοι συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Ιανουαρίου 2020 και στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο.
«Κάθε Διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων και έναν κύκλο ο οποίος εγγυάται καλά αποτελέσματα, ο οποίος βεβαίως να είναι και όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός. Βάση για αυτή τη Διάσκεψη είναι όσοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους και οι συμμετέχοντες στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει χθες τη δυσαρέσκεια του για τη στάση του Βερολίνου στο λιβυκό ζήτημα. «Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη», είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας χθες σε συνέδριο. Το απόγευμα επικοινώνησε με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 comments