Η τουρκική ΜΙΤ συνέλαβε 15 πράκτορες της Μοσάντ: Παρακολουθούσαν και "φακέλωναν" Παλαιστίνιους

Η τουρκική ΜΙΤ συνέλαβε 15 πράκτορες της Μοσάντ: Παρακολουθούσαν και "φακέλωναν" Παλαιστίνιους

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την Πέμπτη ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών συνέλαβε ένα δίκτυο 15 ατόμων τον περασμένο μήνα, οι οποίοι πιάστηκαν να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της ισραηλινής Μοσάντ. Τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν επίσης φωτογραφίες αρκετών από τους υπόπτους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Sabah και Gazetevatan, οι "πράκτορες" είναι Τούρκοι και ξένοι πολίτες και όλοι είναι αραβικής καταγωγής.

Το δίκτυο, το οποίο αποτελείτο από πέντε ξεχωριστούς πυρήνες τριών ατόμων, παρακολουθήθηκε από μονάδες της MIT για ένα χρόνο. Αφού κοινοποιήθηκαν οι πληροφορίες στην αστυνομία, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις συνέλαβαν τους 15 κατασκόπους σε μια μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου σε τέσσερις επαρχίες.

Σύμφωνα με αναφορές, οι κατάσκοποι παρείχαν πληροφορίες στη Μοσάντ για αλλοδαπούς φοιτητές που είχαν εγγραφεί σε τουρκικά πανεπιστήμια, ειδικά εκείνους που πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να εργαστούν στην αμυντική βιομηχανία στο μέλλον. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας από τους πυρήνες ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς τα μέλη του είχαν επιφορτιστεί να επικοινωνήσουν με αξιωματικούς της Μοσάντ και να συναντηθούν μαζί τους στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, πληροφορίες και έγγραφα που θεωρήθηκαν σημαντικά για το Ισραήλ μεταδόθηκαν σε αξιωματικούς, γνωστούς ως "αξιωματικοί υποθέσεων", σύμφωνα με την κατασκοπευτική ορολογία. Η Μοσάντ πλήρωσε στα μέλη των πυρήνων διάφορα ποσά για ιδιωτικές πληροφορίες για φοιτητές που ζουν στην Τουρκία. Ένας από τους κατασκόπους, ο ΑΒ, ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέλη του δικτύου και του ανατέθηκε η διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων που ζούν στην Τουρκία. Ο κατάσκοπος λειτούργησε ως αγγελιαφόρος για πληρωμές και αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην περιοχή Μαλτέπε της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2021 σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη Sabah η έρευνα αποκάλυψε ότι ο ΑΒ ήταν σε επαφή με τον ΑΖ, αξιωματικό και κάτοχο Ισραηλινού διαβατηρίου. Ο ΑΒ πληρώθηκε φέτος με 10.000 δολάρια (92.892 TL) για τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες. Ένα άλλο σημαντικό μέλος του δικτύου, ο RAA, καταχωρήθηκε επίσης ως αγνοούμενος. Είναι γνωστό ότι βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ όπου συναντήθηκε με αξιωματικούς της Μοσάντ στις 27-28 Ιουνίου 2021. Ο RAA έλαβε επίσης δύο πληρωμές από 1.000 δολάρια έκαστη.

Τα μέλη του δικτύου κατασκοπείας έλαβαν οδηγίες να συγκεντρώσουν πληροφορίες για Παλαιστίνιους που φοιτούν στα τουρκικά πανεπιστήμια και να μάθουν ποιες ευκαιρίες τους παρέχονται από την κυβέρνηση και τους δήμους. Στη συνέχεια, το δίκτυο χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για τη σύνταξη προφίλ που θα σταλούν σε υπαλλήλους της Μοσάντ στο εξωτερικό μέσω κρυπτογραφημένων, διαδικτυακών προγραμμάτων. Το δίκτυο εξέτασε επίσης διάφορες ενώσεις και οργανώσεις που λειτουργούν στην Τουρκία και μοιράστηκε τα ευρήματα με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Το κατασκοπευτικό δίκτυο χρησιμοποίησε την εφαρμογή Protonmail, η οποία επιτρέπει την κρυπτογράφηση αρχείων Microsoft Word, για τη μετάδοση πληροφοριών. Ένα άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το SafeUM, το οποίο δημιουργεί ψεύτικους αριθμούς τηλεφώνου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των πυρήνων για να επικοινωνούν με τους διαχειριστές της Μοσάντ που δεν εντοπίζονται από εφαρμογές όπως το WhatsApp.

Σε αντάλλαγμα για τις αναφορές, στους 15 πράκτορες της Μοσάντ έγινενα μεταφορές χρημάτων μέσω υπηρεσιών όπως η Western Union και η Moneygram και σε ορισμένες περιπτώσεις αποζημιώθηκαν με Bitcoin. Οι πράκτορες χρησιμοποίησαν επίσης ένα σύστημα ταχυμεταφορών για τη μεταφορά χρημάτων, χρησιμοποιώντας κοσμηματοπωλεία και αγορές ως κόμβους.

Η έρευνα αναμένεται να εμβαθύνει και ένα ολοκληρωμένο κατηγορητήριο θα ετοιμαστεί μόλις οι ομάδες εμπειρογνωμόνων του MIT ολοκληρώσουν τις ανακρίσεις των κατασκόπων.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: https://www.capital.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments