Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ριάντ. Απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Αμέσως μετά την παρουσία του στο Φόρουμ "Future Investment Initiative" και τη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον δημοσιογράφο, Τζον Ντεφτέριος, παρουσία του διαδόχου και πολλών επενδυτών από τις χώρες του Κόλπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Ολοκληρώνει, με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο διπλωματικό κύκλο κινήσεων της Αθήνας, που είχε ως απαρχή το Παρίσι και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, πέρασε μέσα από δύο Συνόδους Κορυφής, τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την τριμερή Αθήνας-Λευκωσίας-Καΐρου και κατέληξε στο Ριάντ, με σημαντικές επαφές τόσο στο γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και στο οικονομικό.

Ελληνική ικανοποίηση 

Όπως φαίνεται από τις συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη, η 48ωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, σε "αυτόν τον οικονομικό γίγαντα που ξυπνά", όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, δεν επιβεβαιώθηκε μόνο το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιβεβαιώθηκαν και οι δυνατότητες για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια και το εμπόριο, που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το… ελληνικό αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι, αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον διάδοχο, ο δεύτερος επέλεξε να βρεθεί στην αίθουσα του "Future Investment Initiative", να ακούσει τον πρωθυπουργό και οι δύο ηγέτες να αναχωρήσουν μαζί, δείχνει ότι η σχέση Αθήνας-Ριάντ έχει βάθος, αλλά και έκταση στον χρόνο. 

Σημαντικές επαφές 

Από το πρωί της Δευτέρας, όταν και προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, μέχρι και την αναχώρησή του, στην ατζέντα του πρωθυπουργού κατεγράφησαν πολλά και σημαντικά "ραντεβού". Συζητήσεις με επενδυτές που είτε έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα, είτε σκοπεύουν να στρέψουν σύντομα το… βλέμμα τους στη χώρα μας. Συναντήσεις με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται, είτε ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Βασίλειο. Εάν κάτι μπορεί κανείς να κρατήσει σημαντικό, ανάμεσα στα άλλα, είναι ότι ο δρόμος της συνεργασίας δομείται σε… διπλή κατεύθυνση. Στόχος της ελληνικής πρωτεύουσας δεν είναι μόνο η δημιουργία ευκαιριών στην εγχώρια αγορά για προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το… χτίσιμο των κατάλληλων συνθηκών, προκειμένου ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν, από την πλευρά τους, σε αυτή τη μεταμόρφωση της οικονομίας και στην έκταση που λαμβάνει χώρα στο Ριάντ. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τον Κόλπο προς την ευρωπαϊκή ήπειρο και ο αραβικός κόσμος βλέπει στην Αθήνα τον εταίρο εκείνο που μπορεί να αποτελέσει τη…γέφυρα προς την ευρωπαϊκή πύλη. Σε αυτήν τη διαφορετική πλέον Μέση Ανατολή, όπως τη χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά, οι ευκαιρίες που ανοίγονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για την Ελλάδα είναι πολλές. Και είναι ευκαιρίες που θα καταστήσουν τη χώρα τον προτιμητέο ευρωπαίο εταίρο στη γειτονιά μας.

"Ο κόσμος στο εξωτερικό βλέπει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εάν εξετάσει κανείς τη συνολική απόδοση της οικονομίας, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο χρέους, το κόστος δανεισμού μας είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη υψηλότερη του 6% εφέτος, πιθανότατα πολύ υψηλότερη… Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης. Και θέλω τα κεφάλαια που θα προέλθουν από αυτή την περιοχή του κόσμου να αποτελέσουν μέρος του success story μας. Και βλέπουμε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλούς διαφορετικούς τομείς", αναφέρει ο πρωθυπουργός. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο που…βγαίνει από τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στην πράσινη ενέργεια και αναζητεί… είσοδο προς την Ευρώπη. Και κάπου εδώ ειδικό βάρος αποκτά η πρόσφατη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου, με το οποίο έχει ανάλογη σχέση το Ριάντ. Και στο πλαίσιο αυτό "κουμπώνει" η συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το διάδοχο για τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία. Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, θα βρεθεί στις αρχές του 2022 στο Ριάντ ως επικεφαλής αντιπροσωπείας για τη διεύρυνση της βεντάλιας των οικονομικών και επενδυτικών συνεργασιών. 

Η τουρκική παραβατικότητα 

Μεγάλο μέρος των επαφών Μητσοτάκη στο Ριάντ αφορούσε και το γεωπολιτικό πεδίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα μία ευκαιρία, για να αναδείξει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ ενημέρωσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. "Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες", ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες. Το στίγμα της Αθήνας στις συζητήσεις το έδωσε ο πρωθυπουργός και στη συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του. "Βρισκόμαστε σε μία νέα Μέση Ανατολή. Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό.  Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Είναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Άγκυρα", είπε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξουν εντάσεις στο πεδίο, πέρα από κάποιες αναμενόμενες ρητορικές εξάρσεις από την πλευρά της γείτονος. Η χώρα μας, παράλληλα, προτάσσει το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, τη στιγμή που, μέσα σε διάστημα δύο ετών, έχει χτίσει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία και έχει ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Και το "κλειδί" των σχέσεων αυτών είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. 

Πηγή: https://www.capital.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments