Σκηνικό με πολλά… ναρκοπέδια στρώνει η Άγκυρα. Από τη μια είναι η εφαρμογή των στρατηγικών της σχεδιασμών για έλεγχο της περιοχής (“Γαλάζια Πατρίδα”) και από την άλλη τα αρνητικά δεδομένα που διαμορφώνονται στο εσωτερικό, με τη μείωση της επιρροής του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στους Τούρκους ψηφοφόρους. Αυτά τα δεδομένα σαφώς και επηρεάζουν τα επόμενα βήματα και τις αποφάσεις του καθεστώτος της Άγκυρας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που το θέμα της αντίδρασης του Ερντογάν λόγω του πιεστικού περιβάλλοντος στο οποίο κινείται ο Τούρκος πρόεδρος, απασχολεί εντόνως όχι μόνο τη Λευκωσία και την Αθήνα, αλλά κι άλλες χώρες και Οργανισμούς. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να σύρει την ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις. Καθώς το χειρότερο δεν αποφεύγεται με τα χειρότερα.
Είναι προφανές πως ο Ερντογάν βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί έχοντας ενώπιόν του ανοικτά μέτωπα, αλλά και ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ενόψει των 100 χρόνων του τουρκικού κράτους, το 2023, επέτειο την οποία συνδέει με μεγάλα βήματα επέκτασης, ενίσχυσης και αναβάθμισης της χώρας του. Το 2023 είναι και χρονιά εκλογών στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείεται επίσπευσή τους. Ο Ερντογάν χρειάζεται τους εθνικιστές και θα προσπαθήσει με κινήσεις που θα δρομολογήσει να τους φέρει κοντά του για να τον στηρίξουν.
“Σκληρό ροκ” από Ερντογάν
Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως οι ευρύτεροι στρατηγικοί σχεδιασμοί της κατοχικής Τουρκίας δεν αναστέλλονται, ούτε και θα καθυστερήσουν καθώς αφορούν “εθνικούς στόχους”, όπως συναφώς αναφέρουν στην Άγκυρα.
Πρώτον, έντονη θα είναι η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία του ενεργειακού στόλου της κατοχικής δύναμης, της εταιρείας ΤΡΑΟ. Η παρουσία των σεισμικών ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων, θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση των δραστηριοτήτων, αδειοδοτημένων από την Κυπριακή Δημοκρατία, εταιρειών. Αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, μήνας που θα γίνουν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil και QatarPetroleum, ενώ αρχές του 2022 θα επανέλθουν στην κυπριακή ΑΟΖ, ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.
Η Άγκυρα διαμηνύει πως δεν έχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τις εταιρείες, αλλά με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως όλες οι ενέργειές της γίνονται μετά από συνεννόηση με το ψευδοκράτος, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι ανήκουν σε τουρκική δικαιοδοσία. Στα πλαίσια της παρουσίας εδώ του στόλου –που θα προστατεύεται από πολεμικά σκάφη– δεν αποκλείεται να γίνουν κινήσεις και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, αλλά κοντά στην Κρήτη.
Δεύτερον, προχωρεί σε στρατιωτική αναβάθμιση στα κατεχόμενα. Η αναβάθμιση αυτή δεν αφορά την επιθετική διάταξη, στην οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως, απέναντι στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή η αναβάθμιση αφορά στους στρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και στρέφεται προς τις γειτονικές χώρες. Η αεροπορική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο λειτουργεί, θα αναβαθμιστεί περισσότερο με τη στάθμευση μαχητικών, αλλά και ενίσχυση των drones.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως έχει αναφερθεί, μπορούν να φθάσουν μέχρι την Αίγυπτο κι αυτό αποκαλύπτει και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει μπει στη φάση της κατασκευής ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πως θα αξιοποιήσουν την περιοχή της Καρπασίας, που έχει παραχωρηθεί έδαφος στις λεγόμενες τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας. Εκτιμάται πως οι εγκαταστάσεις, που θα γίνουν εκεί θα αφορούν τον έλεγχο της θάλασσας και θα λειτουργεί ως βάση για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Εργασίες στην Αμμόχωστο
Τρίτον, επί του εδάφους συνεχίζονται, με μικρά βήματα, οι εργασίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι περιοχές που γειτνιάζουν με το εποικισμένο τμήμα της πόλης θα είναι ευκολότερο να συνδεθούν με ηλεκτρισμό, νερό και αποχετευτικό. Την ίδια ώρα, οι προσφυγές από Ελληνοκύπριους στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων μέχρι στιγμής είναι πέραν των 300 και λιγότερες των 400 για ολόκληρη την περιοχή της περίκλειστης, αριθμός που φαίνεται να μην ικανοποιεί τους Τούρκους, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες.
Τέταρτον, περαιτέρω επί του εδάφους αν και δεν είναι αυτή τη στιγμή ψηλά στην ατζέντα, τυγχάνει επεξεργασίας και το σενάριο της προσάρτησης. Βήματα γίνονται, κυρίως ως προς την πλήρη εναρμόνιση –σε σχέση με τις δομές και την λειτουργία– του ψευδοκράτους με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, τόσο η Άγκυρα όσο και στα κατεχόμενα δεν προτάσσουν το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Κι αυτό γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Ερντογάν δήλωσε (21/07/2021) ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει το συντομότερο «ευρεία αναγνωρισιμότητα το Κυπριακό Τουρκικό Κράτος (ΤΚ)». Η αναφορά σε “Τουρκικό Κράτος” και όχι σε “ΤΔΒΚ”, όπως εξήγησε ο συνταξιούχος πρέσβης Ουλούτς Όζουλκερ, συνιστά ένα «πολύ πιο σαφές βήμα προς την ανεξαρτησία και την κυριαρχία. Όταν λέμε “ΤΔΒΚ”, θεωρείται ως αποδοχή της ύπαρξης ενός κράτους στο νότο. Το Τουρκικό Κράτος είναι ένα» ισχυρίστηκε. Τόσο η δήλωση Ερντογάν όσο και η εξήγηση του βετεράνου πρέσβη, στέλνουν ένα μήνυμα, που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί.
Αναμένεται ο απεσταλμένος
Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, η παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης και τα ροζ βίντεο, ενοχλούν την Άγκυρα. Κυρίως για την εικόνα που εκπέμπει το κατοχικό καθεστώς και το γεγονός ότι εκτίθενται άνθρωποι της κατοχικής δύναμης. Εκτίθενται οι εκλεκτοί της κατοχικής δύναμης και αυτό είναι ένα θέμα, που απασχολεί την Τουρκία. Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πως ο έλεγχος από πλευράς Άγκυρας είναι τόσο ασφυκτικός, που βασικά όποιο κόμμα ή κόμματα είναι στην ψευδοκυβέρνηση δεν κάνει διαφορά.
Οι διεργασίες στο Κυπριακό κινούνται με “χαμηλές πτήσεις” και επικεντρώνονται στο θέμα του απεσταλμένου, που ως φαίνεται σε πρώτη φάση και μέχρι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, τον ρόλο αυτό, της διπλωματίας του πήγαινε-έλα, θα τον αναλάβει ο νέος ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Καναδός στην καταγωγή, Colin Stewart. Ο τελευταίος αναμένεται στο νησί προς το τέλος Νοεμβρίου (27/11 αναχωρεί από το νησί η κ. Σπέχαρ, που θα την αντικαταστήσει).
Αυτή θα είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες να επαναρχίσουν συνομιλίες. Δυνατότητες, οι οποίες σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνονται λόγω των τουρκικών αξιώσεων. Τόσο στο θέμα του απεσταλμένου, το οποίο “κολλά” στο ζήτημα των όρων εντολής του, όσο και αυτό της επανάληψης των συνομιλιών, δραστηριοποιούνται οι Βρετανοί, οι οποίοι αρέσκονται στην υποβολή “συμβιβαστικών φόρμουλων”. Η Λευκωσία από την πλευρά της επιδιώκει να σπάσει η… αποκλειστικότητα του Λονδίνου, με την εμπλοκή κι άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πηγή SLpress.gr
0 comments