ΗΠΑ-Κίνα-κλιμάκωση: Δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα…


Αναζωπυρώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας σε διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μια μέρα μετά τη νέα επίδειξη ισχύος του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα «Καρλ Βίνσον» και «Αβραάμ Λίνκολν», συνοδευόμενα από τις αρμάδες τους εισήλθαν χθες στη Νότια Σινική Θάλασσα για ναυτικά γυμνάσια, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, υπογραμμίζοντας ότι στόχος των γυμνασίων είναι «να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους και εταίρους μας και να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας έναντι κακόβουλων επιρροών».

Οι Αμερικανοί αμφισβητούν τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στην περιοχή, όπως και στα Στενά της Ταϊβάν, ερεθίζοντας το Πεκίνο. Από την πλευρά της, η Ταϊβάν ανακοίνωσε χθες νέες παραβιάσεις της Ζώνης Εναέριας Αναγνώρισης της νήσου (ADIZ), αυτή τη φορά από 13 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας. Μια μέρα νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας της νήσου είχε καταγγείλει τη μεγαλύτερη, από τον περασμένο Οκτώβριο, παραβίαση της εν λόγω ζώνης, από 39 κινεζικά αεροσκάφη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

thumbnail
About The Author

0 comments