Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Επίδειξη δύναμης στη Λιβύη: Κονβόι με μαχητές έσπευσε στο πλευρό του Ντμπέιμπα - Στήριξη από Ερντογάν

Επίδειξη δύναμης στη Λιβύη: Κονβόι με μαχητές έσπευσε στο πλευρό του Ντμπέιμπα - Στήριξη από Ερντογάν

Λίβυοι μαχητές πολιτοφυλακών από τη βορειοδυτική πόλη Μισράτα εισήλθαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη το Σάββατο σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αφού οι βουλευτές διόρισαν νέο προσωρινό πρωθυπουργό την Πέμπτη, στο πρόσωπο του πρώην ισχυρού υπουργού Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα.

Ο Μπασάγκα επελέγη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ για να ηγηθεί της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε άγνωστη ημερομηνία.

Η αυτοκινητοπομπή από τη Μισράτα, πόλη καταγωγής και του Ντμπέιμπα, αλλά και του Μπασάγκα, παρείχε μια μορφή επίδειξης δύναμης στον Ντμπέιμπα, η κυβερνητική θητεία του οποίου έληξε στις 24 Δεκεμβρίου, όταν έπρεπε να είχαν διεξαχθεί προεδρικές εκλογές, αλλά δεν έγιναν, εξαιτίας του σήριαλ με τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων.

Τόσο ο Ντμπέιμπα όσο και ο Μπασάγκα είχαν δηλώσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Ο Ντμπέιμπα είχε πει ότι δεν θα παραχωρούσε την εξουσία παρά μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν 100 οχήματα στη συνοδεία, υπογραμμίζοντας την επικίνδυνη κατάσταση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα εν μέσω συνεχιζόμενων παιχνιδιών εξουσίας και πολιτικής αστάθειας.

Ο Ντμπέιμπα και το κοινοβούλιο αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, με τον Ντμπέιμπα να κατηγορεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι είναι "υπεύθυνη για όλο αυτό το αίμα και το χάος" στη χώρα και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αποκαλεί τον Ντμπέιμπα διεφθαρμένο.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από τις αρχές να επικεντρωθούν στη διεξαγωγή εκλογών αντί στην επιλογή μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό τον Ντμπέιμπα συστάθηκε πέρυσι για να τερματίσει τη διαίρεση και να προωθήσει τη χώρα σε μια δημοκρατική πολιτική διαδικασία με προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο Μπασάγκα έλαβε εντολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και έφτασε στην Τρίπολη το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να τον τοποθετήσει.

Η θέση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον αγώνα εξουσίας Ντμπέιμπα-Μπασάγκα παραμένει ασαφής. Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι "λαμβάνει γνώση" των πρόσφατων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης συνταγματικής τροποποίησης για την αναθεώρηση της εκλογικής διαδικασίας και της ψηφοφορίας για έναν προσωρινό πρωθυπουργό.

"Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα μέρη και τους θεσμούς να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται με διαφανή και συναινετικό τρόπο", είπε ο κ. Γκουτέρες.

Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη GNU

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της χώρας του προς την προσωρινή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, λέγοντας ότι μια παράλληλη εξουσία θα ήταν μια ακατάλληλη προσέγγιση για τη Λιβύη, προφανώς σχολιάζοντας την ανακήρυξη του Μπασάγκα σε πρωθυπουργό. Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι η πρώτη τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

"Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει πιθανή υποστήριξη στη Λιβύη για να φτάσει στις εκλογές", δήλωσε ο Ερντογάν σε δηλώσεις Τύπου την Τετάρτη.

Ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις με τον ορισθέντα από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργό Φατί Μπασάγκα και τον νυν πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου