Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Ορθώς ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ. Οι εξελίξεις πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά διότι επηρεάζουν δραστικά το σύνολο των επιλογών της κυβέρνησης στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων της χώρας όσο και σε γενικότερες επιλογές που αφορούν την οικονομική της ανάπτυξη. Ιδίως αυτές που αφορούν την πολύ δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει στον τομέα της τροφοδοσίας με ενέργεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Άρα, η παρουσία του υπουργού Ενέργειας είναι ορθή.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Πολύ σύντομα και περιεκτικά, εάν οριστικοποιηθεί η επανάκαμψη του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη και η αποκατάσταση των “στρατοπέδων”, τα πράγματα ζορίζουν πολύ για την Ελλάδα. Δυστυχώς για εμάς, η γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας θα εκτοξευθεί για τη Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ανταλλάγματα που θα μπορούσε να προσφέρουν οι ΗΠΑ μαζί με την διαρκώς πρόθυμη ΕΕ για να την επαναφέρουν στο “μαντρί”.
Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα εξαφανιστούν πιθανότατα από τη δημοσιότητα, ενώ και οι ελληνικές ανησυχίες για τον τουρκικό αναθεωρητισμό θα συμπιεστούν από την προσήλωση στον κεντρικό στόχο, την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Το μέγα ζητούμενο είναι πώς θα συμπεριφερθεί η τουρκική ηγεσία απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Διότι θα κριθεί στην πράξη η εκτίμηση ότι η ευρασιατική στροφή της Άγκυρας δεν αφορά μόνο το καθεστώς Ερντογάν, αλλά μια δομική μετάλλαξη της χώρας.
Ωστόσο, οι δυνατότητες ανταλλαγμάτων, λόγω μεγιστοποίησης της γεωστρατηγικής της αξίας, συν την όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία εξ αιτίας των ανοικτών μετώπων (Ουκρανία, Τάταροι, Συρία κ.λπ.) θα μπορούσαν να επιβάλλουν επανεκτίμηση της κατάστασης. Διότι και η αξία των περιοχών με τουρκικό πληθυσμό στα βάθη της Ασίας, περιοχή στην οποία η Δύση έχει χάσει ουσιαστικά την πρόσβαση, θα ενισχύσει την τουρκική διαπραγματευτική θέση.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Εδώ θα σημειωθεί η πιο άμεση συνέπεια της κλιμάκωσης στο ουκρανικό μέτωπο. Εκτιμάται ότι αυτή είναι η βασική ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε στην σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. Η εκ νέου εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές απειλεί την Ελλάδα, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τη σωφροσύνη της ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής.
Αμέσως πριν την παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στο Όσλο κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Νίκου Δένδια σε εκδήλωση εκεί, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει αναφορά στα ενεργειακά, η οποία δεν προβλήθηκε, αφού τη δημοσιότητα απασχόλησαν όσα είπε ο Τούρκος πρέσβης και όσα του απάντησε ο Δένδιας.
Δυστυχώς, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε όσα είχε πει στην επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των οικοδεσποτών του, που έχουν βασίσει την ανάπτυξή τους στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, επανέλαβε τα περί “πράσινης κυβέρνησης” που δεν ενδιαφέρεται για εξορύξεις φυσικού αερίου. Απορεί κανείς για ποιον λόγο δόθηκαν άδειες για διεξαγωγή ερευνών.
Είπε και κάτι ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών που τον εκθέτει. Ότι θα περάσουν 20 χρόνια μέχρι να ωριμάσουν για εξόρυξη τα κοιτάσματα! Είναι αδύνατο να μη γνωρίζει σε ποιον χρόνο-ρεκόρ η Αίγυπτος και το Ισραήλ εντόπισαν και αξιοποίησαν δικά τους κοιτάσματα. Δυστυχώς, αυτές δεν είναι θέσεις μιας κυβέρνησης σε χώρα, της οποίας ο πληθυσμός υποφέρει στην κυριολεξία από την ενεργειακή κρίση, που όλα δείχνουν ότι θα οξυνθεί δραματικά.
Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς ποια θα είναι η διαφορετική προσέγγιση που θα προταθεί στο ΚΥΣΕΑ ώστε να δικαιολογείται η σύγκληση του. Εάν και σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν γίνεται αντιληπτή η κατεπείγουσα ανάγκη αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής μακριά από ιδεοληψίες και ευσεβείς πόθους, τότε οι συνέπειες θα είναι σκληρές. Αρχικά οικονομικές. Όμως σύντομα θα μετεξελιχθούν σε πολιτικές…
Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς ποια θα είναι η διαφορετική προσέγγιση που θα προταθεί στο ΚΥΣΕΑ ώστε να δικαιολογείται η σύγκληση του. Εάν και σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν γίνεται αντιληπτή η κατεπείγουσα ανάγκη αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής μακριά από ιδεοληψίες και ευσεβείς πόθους, τότε οι συνέπειες θα είναι σκληρές. Αρχικά οικονομικές. Όμως σύντομα θα μετεξελιχθούν σε πολιτικές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου