Νέα εξοπλιστικά προγράμματα $5,9 δισ. για την Τουρκία

Tην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους $5,9 δισ., εκ των οποίων τα $4,5 δισ. αφορούν σε προγράμματα εγχώριας παραγωγής και θα επιστρέψουν στην εθνική οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Hulusi Akar, του υπουργού Άμυνας İsmet Yılmaz, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Şuay Alpay και του υφυπουργού Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) İsmail Demir.

Καθώς εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς SSM, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνεδρίαση της SSIK ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
1. Τοποθέτηση παραγγελίας για 8 πρόσθετα αεροσκάφη F-35Α Lightning II. Οι συνολικές παραγγελίες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέρχονται πλέον σε 14 αεροσκάφη.
2. Χρηματοδότηση του προγράμματος εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής κινητήρα για τα επιθετικά ελικόπτερα T-129 με στόχο την άρση εμποδίων από τρίτους προμηθευτές στην προώθησή του στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό και τα 9 ελικόπτερα T-129A της ενδιάμεσης λύσης που φέρουν κινητήρες αμερικανικής προέλευσης CTS-800-4A και χρησιμοποιούνται από το Μάιο του 2015 σε επιχειρήσεις στο τουρκικό Κουρδιστάν. Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, εντός του έτους αναμένεται η παραγωγή 17 ελικοπτέρων Τ-129Β από τα 51 της κύριας παραγγελίας.
3. Χρηματοδότηση μαζικής παραγωγής κατευθυνομένων βλημάτων και βομβών και προμήθειας συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (αδιευκρίνιστου τύπου μέχρι στιγμής).
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας παρουσιάζονται αυξημένες κατά 35% το πρώτο δίμηνο του 2016 ενώ:
  • εντός του έτους ξεκινά η μαζική παραγωγή του τυφεκίου ΜΡΤ-76 των 7,62mm με παραγγελία 35.014 τεμαχίων από τις εταιρείες MKEK και Kale Kalip. 
  • αναθεωρείται η φάση σχεδίασης του προγράμματος εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους (Turkish Fighter Experimental: TFX).
  • θα συνεχιστούν οι προμήθειες τεθωρακισμένων οχημάτων και εξοπλισμού άρσης ναρκοπεδίων.
  • έχει επιτευχθεί πλήρης απεξάρτηση από το εξωτερικό στην παραγωγή οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 11 χρόνια από την ανάθεση σύμβασης για την εγχώρια ανάπτυξή του, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΑΝΚΑ πραγματοποίησε στις 5 Φεβρουαρίου 2016 την πρώτη του επιχειρησιακή πτήση, συνολικής διάρκειας 4 ωρών, κατά την οποία δοκιμάστηκε ο νέος αισθητήρας επιτήρησης/αναγνώρισης πάνω από περιοχή 32 km2 στην ανατολική επαρχία του Elazığ από ύψος 18,000 ποδών. Κατά τα φαινόμενα, οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για πτήση διάρκειας 24 ωρών και οροφή 30.000 ποδών δεν έχουν επιτευχθεί.
  • «δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις» στο πολύπαθο πρόγραμμα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς (Τ-LORAMIDS) της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τουρκικές πηγές σημειώνουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam, η οποία και κατασκευάζει το αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα SAMP/T.
Αξιοσημείωτη είναι ωστόσο η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο πρόγραμμα του άρματος μάχης Altay, καθιστώντας μη υλοποιήσιμο το στόχο για έναρξη μαζικής παραγωγής εντός του 2016 για την πρώτη παρτίδα 250 αρμάτων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της ισλαμικής κυβέρνησης παραχωρήθηκε κρατική γη έκτασης 2.200 στρεμμάτων στην ιδιωτική εταιρεία παραγωγής οχημάτων BMC ώστε να μετακινήσει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της από τη Σμύρνη στο Σαγγάρειο. Η επένδυση ύψους $430 εκατ. αποτελεί προάγγελο απόσπασης σημαντικών συμβάσεων από την μέχρι πρότινος χρεωκοπημένη βιομηχανία, η οποία περιήλθε έναντι πινακίου φακής στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Ethem Sancak, φιλικά προσκείμενου στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan. Kατά τον İsmail Demir, το SSM «επεξεργάζεται» την προσφορά που υπέβαλε πρόσφατα η εταιρεία Otokar του ομίλου Koç για την πρώτη παρτίδα του προγράμματος, η οποία είχε αναλάβει το Μάρτιο του 2007 τη σύμβαση σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής των πρωτοτύπων ύψους $500 εκατ.
thumbnail
About The Author

0 comments