Είναι το «όχι» του δημοψηφίσματος, ένα «όχι» κατά της λιτότητας;

dimopsifismaΕννοείται ότι στην σκληρή λιτότητα οι νοήμονες άνθρωποι λένε όχι. Η λιτότητα καταστρέφει την πραγματική οικονομία με τους παράλογους φόρους και τις έκτακτες εισφορές.
Είναι όμως το «όχι» του δημοψηφίσματος ένα «όχι» κατά της λιτότητας;
του Κίμωνα Γεωργακάκη
Μα η πρόταση της κυβέρνησης αφορά υπερυφεσιακά μέτρα 8 φορές χειρότερα από αυτά της προηγούμενης.
Τι σημαίνει λοιπόν «όχι» στο δημοψήφισμα;

Η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ακέραιο το μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση. Ωστόσο οι χειρισμοί της παρούσας κυβέρνησης τους τελευταίους 5 μήνες, κατάφεραν ότι δεν μπόρεσαν όλοι μαζί πριν.
Οι υποσχέσεις πολλές αλλά στην πράξη τα παράλογα μέτρα αυξήθηκαν, οι κρατικές δαπάνες το ίδιο και η αγορά πάγωσε. Οι τελευταίες δε εξελίξεις μοιάζουν με κερασάκι στην τούρτα.
Οι τράπεζες έκλεισαν και χωρίς συμφωνία μέχρι την Δευτέρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κουρευτούν καταθέσεις πολιτών, σε περίπτωση μάλιστα που ζητηθούν πίσω τα 89 δις του ELA.
Επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων, ενώ υπάρχει κάθετη πτώση στον τζίρο εμπορίου λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Η κατάσταση έφτασε λοιπόν στο αμήν, ώστε η συμφωνία να παρουσιάζεται ως μονόδρομος στους πολίτες, προκειμένου να επανέλθει σχετική ηρεμία στις αγορές με τρίτο Μνημόνιο, που μοιάζει σαν συμφωνημένο από καιρό και απλά υπήρχε (και υπάρχει;) αδυναμία να περάσει στο εσωτερικό εντός και εκτός Βουλής.
Θα ρωτήσει κανείς ποιο το νόημα του δημοψηφίσματος τότε; Καλή ερώτηση αλλά εάν αυτό γίνει πρέπει να υπάρχει επιλογή.
Το «ναι» φέρνει μαζί του την συμφωνία (τρίτο Μνημόνιο) που η κυβέρνηση πρότεινε πρώτη με προσθήκες των δανειστών. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει η κυβέρνηση Τσίπρα στην εξουσία.
Το «όχι»;
  • Θα ανεβάσει μήπως την διαπραγματευτική θέση της χώρας; Λιγάκι δύσκολο με κλειστές τράπεζες και παγωμένη αγορά.
  • Θα φέρει άρα καλύτερη ή ακόμα χειρότερη συμφωνία και από την τελευταία που έχει δει το φως της δημοσιότητας;
  • Θα απορρίψει την λιτότητα; Μα όπως ξέρουμε η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα λιτότητας.
  • Σημαίνει απόρριψη του ευρώ; Συμφέρει αυτή την στιγμή την χώρα να φύγει από εκεί γεωπολιτικά και γεωοικονομικά; Είναι οι συνθήκες ευνοϊκές; Υπάρχουν σύμμαχοι; Ρωσία και Κίνα πάντως έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αυτές είναι οι επιλογές λοιπόν. Η ξεκάθαρη επιλογή του «ναι» και η λιγότερο ξεκάθαρη του «όχι».
Μετράμε τα δεδομένα και αποφασίζουμε αναλόγως. Με σεβασμό και ανοχή στην διαφορετική άποψη. Δεν είναι εποχή για διχόνοιες.
Ένα τελευταίο που ίσως βοηθήσει. Ο Ελληνισμός έχει δύο τύπους ηρώων: Την κατά μέτωπο αντιμετώπιση του Αχιλλέα και την λογική ελιγμών του Οδυσσέα. Και οι δύο Έλληνες ήρωες. Ένας πέτυχε όμως τον σκοπό του.
Και μέσα στην Ευρώπη υπάρχουν τρόποι να πολεμήσεις. Αρκεί να ενισχυθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να καταπολεμηθεί πραγματικά η λιτότητα των σοβιετικής λογικής παγκοσμιοποιητών. Όπου και να βρίσκεται κανείς, αν δεν υπάρχει προσεκτικά εκπονημένο πλάνο με περιθώρια ελιγμών, αποκαλύπτει την αχίλλειο πτέρνα του σε αυτούς, οι οποίοι ανέκαθεν ήθελαν την υποταγή του.
Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
thumbnail
About The Author

0 comments