Δεύτερο δάνειο - γέφυρα στην Ελλάδα από τον EFSM προετοιμάζει η Κομισιόν

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για το ενδεχόμενο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τρίτο πρόγραμμα αρχές Σεπτεμβρίου προετοιμάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς θεωρούν ότι ο στόχος για μέσα στον Αύγουστο είναι μάλλον αισιόδοξος.
Αυτό δημιουργεί τα εξής προβλήματα: Στις 20 Αυγούστου λήγει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αξίας 3,2 δισ., ενώ συνολικά οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι 5 δισ. (πληρωμή δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τόκοι). Ετσι χωρίς συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί πάλι μία φόρμουλα για την εξασφάλιση ενός δανείου - γέφυρας. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πιο πιθανό σενάριο είναι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω πάλι του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης) που έγινε και για την πληρωμή των οφειλών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 19 Ιουλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται μέσω εγγυήσεων τα 9 κράτη-μέλη που δεν μετέχουν στο ευρώ. Οι εγγυήσεις που δόθηκαν για να συμφωνηθεί η εκταμίευση των 7,16 δισ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα, ήταν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα και τα κονδύλια που λαμβάνει η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία.


Οπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί, υπάρχει πρόταση για μονιμοποίηση των εγγυήσεων έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι χώρες που δεν μετέχουν στο ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των 6 δισ. ευρώ που έχει ακόμα στη διάθεσή του το ταμείο του ΕFSM.

Στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Γάλλος επίτροπος, αν και ρωτήθηκε πιεστικά, απέφυγε να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για τις πρόωρες συντάξεις και τη φορολογία των αγροτών. Υπογράμμισε ότι τα προαπαιτούμενα της 12ης Ιουλίου για χθες ήταν ο κώδικας πολιτικής δικονομίας και η ενσωμάτωση της οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών. «Από την κυβέρνηση δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτά που αναφέρονται στην απόφαση της 12ης Ιουλίου, δεν θέλουμε να διαδίδονται φήμες ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Είμαστε απαιτητικοί, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να “υπερφορτώσουμε” το πλοίο», κατέληξε.

Aυτό που είναι σίγουρο είναι ότι για οποιαδήποτε είδος εκταμίευσης, από δάνειο- γέφυρα μέχρι κανονική δόση μέσω ESM (σε περίπτωση που θα έχει γίνει συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου) χρειάζεται εκπλήρωση νέων προαπαιτούμενων εκτός από αυτών που πέρασαν χθες στη Βουλή.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως χθες ενημέρωσε τους υπόλοιπους επιτρόπους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις 12 Ιουλίου μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και πως «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», μία δήλωση που είχε να ακουστεί από χείλη αξιωματούχου της Κομισιόν εδώ και μήνες. Και οι δύο πλευρές, όπως είπε, ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους, η κυβέρνηση περνώντας από τη βουλή τα προαπαιτούμενα και οι εταίροι διασφαλίζοντας τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας με τα 7,16 δισ. ευρώ που δόθηκαν τη Δευτέρα και επέτρεψαν την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση που θα έρθει στη χώρα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων ύψους 35 δισ. ευρώ της περιόδου 2014-2020, «χρήματα που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην οικονομία να επανέλθει σε τροχιά» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα μόλις ξεκίνησαν, είπε, υπονοώντας ότι τα κλιμάκια των θεσμών θα είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι εμπειρογνώμονες των θεσμών βοήθησαν την κυβέρνηση να προετοιμάσει τα προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε πως μίλησε πολλές φορές στο τηλέφωνο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση των δύο πλευρών σχετικά με τα συμφωνηθέντα.
Καθημερινή

0 σχόλια