Ρωσία: Οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής το 2016



Η ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), την Κίνα, τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Δύσης,είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας για το νέο έτος.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της εθνικής ασφάλειας, η Ρωσία θα αναπτύξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και των G20.



Άλλες προτεραιότητες της Μόσχας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεργασίες με την Κίνα και την Ινδία, καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της CIS, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ειδικότερα, η Ρωσία θα προωθήσει την ιδέα της μετατροπής του ΟΟΣΑ σε «καθολικό διεθνή οργανισμό που θα είναι σε θέση να αντέξει τις περιφερειακές προκλήσεις και τις απειλές στρατιωτικο-πολιτικού χαρακτήρα και στρατιωτικής στρατηγικής», συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.

Επιπλέον, εξετάζει τη συνεργασία με την Κίνα ως βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία αξιόπιστων μηχανισμών απεμπλοκής για την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Παράλληλα η Ρωσία σχεδιάζει την περαιτέρω συνεργασία με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το έγγραφο προσδιορίζει, επίσης, τις προτεραιότητες της χώρας όσον αφορά τις σχέσεις με τις δυτικές χώρες.

Η νέα εθνική στρατηγική ασφαλείας έχει οριστεί να αντικαταστήσει την στρατηγική που χρονολογείται από το 2009.

Η προηγούμενη στρατηγική προσδιόρισε τους στόχους της Ρωσίας στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας και των συνεργασιών αλλά δεν προσδιόριζε τις συγκεκριμένες χώρες.



H Σύγχρονη Ρωσία
thumbnail
About The Author

0 comments