Τυχόν επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της, θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη σε μία καταστροφική ύφεση – οπότε να προκαλέσει ξαφνικά την εμφάνιση ενός σμήνους μαύρων κύκνων
.
Η μεγάλη πτώση των τιμών των χρηματιστηριακών δεικτών από τις αρχές του έτους, όπου μόνο χθες (13.01.2016) ο αμερικανικός S&P έχασε το -2,5% της αξίας του (ο DJ στο -2.21% και ο Nasdaq στο -3,41%), το πετρέλαιο σημείωσε νέα χαμηλά κάτω από τα 30$, ενώ ο δείκτης ξηρού φορτίου (Baltic Dry) συνεχίζει την πτώση του (-1,99% στα 394!), έφερε ξανά στην επιφάνεια το θέμα της Κίνας – το νόμισμα της οποίας υποτιμάται διαρκώς, ενώ οι τιμές των μετοχών της μειώνονται, παρά τις επεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς πόσο σημαντική είναι η χώρα για την παγκόσμια οικονομία – ξεκινώντας τη μικρή ανάλυση από το ΑΕΠ της σε όρους αγοραστικής δύναμης των κατοίκων της, το οποίο υπολογίζεται στα19,5 τρις $, έναντι περίπου 18 τρις $ των Η.Π.Α. (γράφημα).
.
Κόσμος, ΑΕΠ – το ΑΕΠ της κάθε χώρες, υπολογισμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης των κατοίκων της.
.
Για το παγκόσμιο εμπόριο όμως το ΑΕΠ που έχει σημασία είναι αυτό που υπολογίζεται στις παρούσες συναλλαγματικές ισοτιμίες – επειδή, για τις χώρες που εξάγουν στην Κίνα, το σημαντικότερο είναι πόσα δολάρια διαθέτουν οι κάτοικοι της για την αγορά των προϊόντων τους.
Ακριβώς για το λόγο αυτό αντιδρούν οι μετοχές των εταιρειών που εξάγουν στην Κίνα με τέτοια ευαισθησία, όταν υποτιμάται το νόμισμα της – λόγω του ότι δηλαδή όσο μειώνεται η αξία του γουάν, τόσο περισσότερα γουάν χρειάζονται οι κινέζοι καταναλωτές για την αγορά ξένων προϊόντων. Εδώ η Κίνα ευρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκοσμίου κατάταξης – με 11,4 τρις $, πίσω από τις Η.Π.Α. (γράφημα).
.
Κόσμος, ΑΕΠ – η κατάταξη της κάθε χώρας βάση ΑΕΠ (αξίες σε δις $ Αμερικής).
.
Περαιτέρω, η μείωση της ζήτησης στην Κίνα για ξένα προϊόντα έχει σοβαρές συνέπειες για τις χώρες που έχουν στενές εμπορικές σχέσεις μαζί της – όπου, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι περισσότερο εκτεθειμένες είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ταιβάν και η Αυστραλία, αφού το 20% περίπου των εξαγωγών τους αφορά την Κίνα. Ακολουθούν η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ το μερίδιο της Ευρωζώνης είναι μόλις 7,5% – με τη Γερμανία να εξάγει 100 δις $ (γράφημα).
.
Κίνα, εισαγωγές – η κατάταξη της κάθε χώρας, σύμφωνα με το μερίδιο εξαγωγών προς τη Κίνα που καταλαμβάνει (υπολογισμένο ως ποσοστό επι των συνολικών εξαγωγών). Το γράφημα αφορά την πραγματική εικόνα το 2011 (όταν ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της οικονομικής συρρίκνωσης, αφαιρουμένης της επιρροής που είχαν τα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης) και συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2015.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
.
Συνεχίζοντας, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 2015 ήταν 7% – συμβάλλοντας με 1% στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης (37%), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,7%. Επομένως, η χώρα είναι πάρα πολύ σημαντική για τον πλανήτη – οπότε εύλογα αντιδρούν οι αγορές, ιδίως ο Baltic Dry, όταν αναπτύσσεται βραδύτερα. Ειδικά για τη ναυτιλία η Κίνα έχει κρίσιμη σημασία, όπως άλλωστε συμπεραίνεται από το δείκτη ξηρού φορτίου – οπότε, κατ’ επέκταση, για την Ελλάδα (ανάλυση).
Πολύ πιο ευαίσθητες εν προκειμένω είναι οι αγορές πρώτων υλών, επειδή η ζήτηση της Κίνας εδώ είναι βαρύνουσας σημασίας (γράφημα). Το 13% των συνολικών εισαγωγών πρώτων υλών οφείλεται στην Κίνα, η οποία προηγείται των Η.Π.Α. (10%) – ενώ στα βιομηχανικά μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός, ψευδάργυρος, νικέλιο), το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση πλησιάζει το 50%.
Το ίδιο ισχύει και για το χάλυβα, για την παραγωγή του οποίου απαιτούνται σιδηρομεταλλεύματα και άνθρακας.Λογικά λοιπόν η Κίνα καταναλώνει πάνω από το 40% των σιδηρομεταλλευμάτων παγκοσμίως, καθώς επίσης το 75% των μεταλλουργικών λιγνιτών (Met Coal). Αντίθετα, στους τομείς της ενέργειας, όπως στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, η σημασία της Κίνας είναι μικρότερη.
Περαιτέρω, όταν η οικονομία της Κίνας αυξάνεται με χαμηλότερο ρυθμό, οπότε χρειάζεται λιγότερες πρώτες ύλες,τότε αντιμετωπίζουν προβλήματα εκείνες οι χώρες, οι οποίες είναι εξειδικευμένες στην παραγωγή πρώτων υλών, ενώ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές.
Για παράδειγμα η Χιλή, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού, η Αυστραλία και η Βραζιλία όσον αφορά τα σιδηρομεταλλεύματα (ευρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα), ενώ η Ρωσία και ο Καναδάς στο αλουμίνιο. Στα μέταλλα οι εισαγωγές της Κίνας είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ της, ενώ οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς είναι η Αυστραλία, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της νοτίου Αφρικής (σύνδεσμος για χάρτες). Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά για ορισμένες πρώτες ύλες.
.
Κίνα, κατανάλωση – η εξέλιξη (‘94, ‘04, ‘14) στην κατανάλωση εμπορευμάτων της χώρας. Η τελευταία πολλαπλή στήλη, υπολογίζει το ποσοστό της κατανάλωσης όλων των παραπάνω εμπορευμάτων, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, υπολογισμένο σε αγοραστική δύναμη.
.
Περαιτέρω, οι εξαγωγές των Η.Π.Α. στην Κίνα είναι ίσες μόλις με το 1% του ΑΕΠ τους. Εν τούτοις, για ορισμένους κλάδους, τόσο η Κίνα, όσο και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πολύ σημαντικές αγορές.
Για παράδειγμα, το 70% των κινητών (Smartphone‘s) πωλείται σε χώρες εκτός των Η.Π.Α. και της Ευρώπης – ενώ ο τζίρος των εταιρειών του διαδικτύου Facebook, Twitter και Google, επιτυγχάνεται κατά 33% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξάγουν το 40% των προϊόντων τους σε μη βιομηχανικές χώρες – ενώ το 65% περίπου των σπουδαστών στις Η.Π.Α. προέρχονται από την Κίνα.
Συνεχίζοντας, το 10,2% του τζίρου των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων (DAX) αφορά την Κίνα – ενώ για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, η σημασία της χώρας φαίνεται από την πρώτη στήλη του γραφήματος που ακολουθεί (πωλήσεις στην Κίνα).
.
Κίνα, Ευρώπη, πωλήσεις – η εξάρτηση της κάθε χώρας που αντιπροσωπεύουν οι παραπάνω δείκτες, από την οικονομία της Κίνας. Η 1η στήλη (Index) παρουσιάζει τους δείκτες της κάθε χώρας, η 2η το ποσοστό των πωλήσεων των εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στον εκάστοτε δείκτη και σχετίζονται με την Κίνα, η 3η/4η την απόδοση του κάθε δείκτη.
.
Συμπερασματικά λοιπόν, η Κίνα είναι πάρα πολύ σημαντική για την παγκόσμια οικονομία, καθώς επίσης για πολλές επί μέρους επιχειρήσεις – οπότε, τόσο η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της, όσο και η υποτίμηση του νομίσματος της, έχουν σοβαρές συνέπειες για τον πλανήτη. Αυτός είναι ο λόγος που οι αγορές αντιδρούν με μεγάλη ευαισθησία στις ειδήσεις που αφορούν τη χώρα – σε καμία περίπτωση οι διακυμάνσειςτων δεικτών των χρηματιστηρίων της, οι οποίες είναι σημαντικές μόνο για τους κατόχους μετοχών.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί (φούσκες ακινήτων, τραπεζών, μετοχών, υπερχρέωση του ιδιωτικού της τομέα), θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη σε μία καταστροφική ύφεση – οπότε να προκαλέσει την εμφάνιση ενός σμήνους μαύρων κύκνων, εντελώς ξαφνικά, όταν δεν θα το περιμένει κανείς (πηγές: Investing, F&W).
0 comments