Σκηνικό νέων Ιμίων στήνει μεθοδικά η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να βρει αποτελεσματικά μέσα για την ανάσχεση της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής στο Αιγαίο, η οποία μάλιστα, και με ελληνική πλέον σφραγίδα, περιβάλλεται με νατοϊκό μανδύα, λόγω της εμπλοκής της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού...
Η Τουρκία αρχικά με την αμφισβήτηση της βραχονησίδας Κίναρος (με αφορμή το τραγικό συμβάν της πτώσης του ελικοπτέρου και της απώλειας του πληρώματος του) και εσχάτως με την «ιονική» στοχοποίηση των Οινουσσών και της παρακείμενης νησίδας Πασάς (ή Παναγιά) επιχειρεί να επικαιροποιήσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και σε μεγάλο αριθμό νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, πέραν των Δωδεκανήσων.
Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών»
Η Τουρκία, παρά τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί κατά περιόδους στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 20 ετών, ποτέ δεν εγκατέλειψε την πιο ακραία διεκδίκηση εναντίον της Ελλάδας και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», σύμφωνα με την οποία ένας ακαθόριστος αριθμός (άλλοτε η Τουρκία ανέβαζε τον αριθμό αυτό σε 150, άλλοτε σε 1.000) νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο που αποτελούν ελληνικό έδαφος είναι είτε ακαθόριστης κυριαρχίας, είτε ανήκουν στη διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Τουρκία.
Είχε προηγηθεί το γνωστό περιστατικό όπου η ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τον εντοπισμό μεταναστών στα Ίμια, αποδέχτηκε τη συνδιαλλαγή με τις τουρκικές αρχές και το τουρκικό Λιμενικό, ώστε να γίνει από κοινού η διάσωση τους, σε μια πρωτοφανή νομιμοποίηση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των Ιμίων, για πρώτη φορά με τη συναίνεση της Αθήνας, είκοσι χρόνια μετά το επεισόδιο που έφερε στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης τις δυο χώρες.
Η Τουρκία, χωρίς να αποσύρει τις διεκδικήσεις της και επί άλλων βραχονησίδων, σε άλλες περιοχές του Αιγαίου (π.χ. η Κίναρος), γνωρίζει ότι το πιο ευνοϊκό πεδίο για να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών είναι η περιοχή της Χίου και των Οινουσσών.
Η εγγύτητα στις τουρκικές ακτές, η σύγχυση που εύκολα μπορεί να προκαλέσει η Τουρκία στις νατοϊκές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή, το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί βασικό διάδρομο για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών για το Πεδίο Βολής που παράνομα έχει δεσμεύσει στο Κέντρο του Αιγαίου για διάστημα ενός χρόνου είναι στοιχεία που διευκολύνουν τον τουρκικό σχεδιασμό.
Η Άγκυρα τεστάρει τις δυνατότητες της Αθήνας
Η Τουρκία, με τη στάση της τις τελευταίες εβδομάδες τεστάρει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας και συγχρόνως οδηγεί στα όρια της την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που με περιορισμένους πόρους, στηριζόμενη στην αυτοθυσία των πληρωμάτων, προασπίζει την ελληνική κυριαρχία.
Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι η Τουρκία, σχεδόν καθημερινά, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις Οινούσσες, τις βραχονησίδες Πασάς και Βάτος, υπό το βλέμμα και τα ραντάρ των νατοϊκών σκαφών που «σαρώνουν» όλη την περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος.
Οι Αμερικάνοι κάνουν τους... Κινέζους
Όμως παρά τις ελληνικές αντιδράσεις, το ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά δείχνει να συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες και μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Κ. Λουκόπουλος στο Liberal, οι Αμερικανοί, με παρέμβαση του εδώ πρεσβευτή, David Pearce, ζήτησαν, εκτός των άλλων, να μην παρεμποδίζεται η νατοϊκή επιχείρηση με πρόσχημα την επίκληση «εδαφικών διεκδικήσεων..».
Αλλά και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, όταν επισκέφτηκε την Άγκυρα και την Αθήνα, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ δεν αναμειγνύεται στα προβλήματα του Αιγαίου, όπου «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ευαισθησίες».
Ευάλωτη η χώρα μας, ελέω ευάλωτης πολιτικής ηγεσίας
Καθώς η Τουρκική διπλωματία είναι προβλέψιμη, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς μια αδύναμη ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό που έχει ελάχιστες γνώσεις διαχείρισης τέτοιων θεμάτων και εύκολα υποκύπτει στις γνωστές γαλιφιές των γερακιών της Τουρκίας, όπως συνέβη και με την επίσκεψη του στη Σμύρνη, έναν υπουργό Εξωτερικών όπως ο Ν. Κοτζιάς, ο οποίος εξαφανίζεται για ολόκληρα δεκαπενθήμερα και υπουργό Άμυνας έναν Π. Καμμένο είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Και ο στόχος δεν είναι άλλος από την πλήρη ανατροπή του status quo στο Αιγαίο.
Είτε με τη σιωπηρή αποδοχή της ελληνική κυβέρνησης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, είτε με το υποχρεωθεί σε διαπραγματεύσεις επί του καθεστώτος του Αιγαίου υπό την πίεση συμμάχων και εταίρων προκειμένου να αποφευχθεί... το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου (για το οποίο εκβιάζει καθημερινά η Άγκυρα) και να διευκολυνθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο...
Πηγή Liberal
0 comments