Το μαύρο δολάριο

ΕΙΚΟΝΑ---ΗΠΑ
Οι Η.Π.Α. έχουν αναδειχθεί σε έναν νέο φορολογικό παράδεισο και κέντρο προστασίας του τραπεζικού απορρήτου. Ακούτε αυτόν τον ήχο που συνεχώς αυξάνεται; Πρόκειται για το θόρυβο των χρημάτων που εισρέουν πια μαζικά στις Η.Π.Α.
«Ποτέ μέχρι σήμερα μία παγκόσμια ηγετική δύναμη, η οποία ελέγχει νομοτελειακά το εκάστοτε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, δεν εγκατέλειψε εκούσια την κυριαρχική της θέση στον πλανήτη – όπως στο παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, η οποία μόνο μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους επέτρεψε στο δολάριο να αντικαταστήσει τη στερλίνα.

Φυσικά βέβαια, αφού όποιος ελέγχει το χρήμα, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρο τον πλανήτη – κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι Η.Π.Α., όσο και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα (ανάλυση). Με δεδομένο δε το ότι, το δημόσιο χρέος της υπερδύναμης πλησιάζει πλέον τα 19 τρις $, ενώ μαζί με το ιδιωτικό υπερβαίνει τα 50 τρις $, δεν έχει καμία πρόθεση να χάσει το συγκεκριμένο προνόμιο – οπότε θα κάνει ότι μπορεί για να το διατηρήσει».
.

Άρθρο

Στην αρχή το δολάριο είχε αντίκρισμα σε χρυσό – κάτι που άλλαξε μετά το 1971, αφού οι Η.Π.Α. δεν είχαν πια αρκετά αποθέματα για να διατηρήσουν τον συγκεκριμένο κανόνα, ενώ οι πολεμικές τους δαπάνες είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Επειδή όμως θα διακινδύνευε η θέση του ως το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, λίγα χρόνια αργότερα (1975) συνήψαν μία συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, παρέχοντας της ως αντάλλαγμα πολεμικό εξοπλισμό και στρατιωτική προστασία – με αποτέλεσμα έκτοτε το δολάριο να χρησιμοποιείται μονοπωλιακά για τις συναλλαγές πετρελαίου, γεγονός που εγκαινίασε την εποχή των πετροδολαρίων.
Με απλά λόγια, όλες οι χώρες του OPEC ήταν υποχρεωμένες να πουλούν το πετρέλαιο τους σε δολάρια – αποκλείοντας τα άλλα ισχυρά νομίσματα, όπως το γεν, το γερμανικό μάρκο ή το ελβετικό φράγκο. Εν τούτοις, το σύστημα αυτό κινδυνεύει τα τελευταία χρόνια, αφού αμφισβητείται από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν – ενώ ορισμένα άλλα κράτη, τα οποία θέλησαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά το ευρώ, όπως το Ιράκ και η Λιβύη, δέχτηκαν την κατά μέτωπο επίθεση των Η.Π.Α. με τα γνωστά επακόλουθα.
Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α., οι οποίες ουσιαστικά προώθησαν την «κατασκευή» του ευρώ για να ελέγχουν οι ίδιες το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα (άρθρο), κατανοώντας πως η Γερμανία έχει άλλα σχέδια, αφενός μεν εισέβαλλαν στην Ευρωζώνη μέσω του ΔΝΤ και της Ελλάδας, αφετέρου προωθούν το Οικονομικό ΝΑΤΟ – έτσι ώστε να διασφαλίσουν την κυριαρχική τους θέση στην Ευρώπη, η οποία είναι ουσιαστικά αποικία τους.
Από την άλλη πλευρά η Σαουδική Αραβία γίνεται όλο και πιο αδύναμη, λόγω των στρατιωτικών περιπετειών της με την ISIS και στην Υεμένη, καθώς επίσης της πτώσης της τιμής του πετρελαίου (άρθρο) – ενώ ενδεχομένως θα εμπλακεί σε πόλεμο με το Ιράν, όπου οι Η.Π.Α. ίσως δεν καταφέρουν να τη βοηθήσουν, αφού δεν θέλουν να συγκρουστούν μετωπικά με τον άξονα του κακού ή/και με το σιδηρούν τρίγωνο (άρθρο).
Η Ρωσία δε εγκαινίασε ήδη ένα δικό της χρηματιστήριο για τις συναλλαγές πετρελαίου, με έναν επίσης δικό της δείκτη αναφοράς: το πετρέλαιο των Ουραλίων (πηγή).  Όσον αφορά το Ιράν, δήλωσε πρόσφατα πως θα αποδέχεται μόνο το ευρώ για την πληρωμή της ενέργειας που εξάγει – ενώ η Κίνα και η Ρωσία συναλλάσσονται μεταξύ τους στα δικά τους νομίσματα.
Συμπερασματικά λοιπόν το πετροδολάριο κινδυνεύει, οπότε οι Η.Π.Α. είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν έναν άλλο τρόπο στήριξης του νομίσματος τους, αφού διαφορετικά δεν μπορούν να επιβιώσουν με τα τεράστια χρέη τους (γράφημα) – ενώ φαίνεται πως τον έχουν βρει, κρίνοντας από το πρόσφατο «σκάνδαλο του Παναμά», το οποίο προφανώς δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε, χωρίς τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, συνολικο χρέος
.
Ειδικότερα, η Η.Π.Α. φαίνεται πως σχεδιάζουν να αναδειχθούν στη νέα Ελβετία – με την έννοια της προσέλκυσης κεφαλαίων από ολόκληρο τον πλανήτη, έτσι ώστε να ενισχύεται συνεχώς η ισοτιμία του δολαρίου, καθώς επίσης η θέση του ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος. Για να το επιτύχουν ασκούν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στους φορολογικούς παραδείσους ολόκληρης της υφηλίου – με την έωλη αιτιολογία πως προσπαθούν να εμποδίσουν τη φοροδιαφυγή των Αμερικανών Πολιτών, καθώς επίσης τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Την ίδια στιγμή όμως αρνούνται να συνεργαστούν με άλλες χώρες όσον αφορά τη φοροδιαφυγή – ενώ δεν τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες δημοσιοποίησης και ανταλλαγής στοιχείων, τις οποίες οι ίδιες απαιτούν από τα άλλα κράτη. Παράλληλα, προωθούν τους φορολογικούς παραδείσους στη δική τους επικράτεια, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ (πηγή) – τα οποία τεκμηριώνουν τις παραπάνω προθέσεις της υπερδύναμης.
Σύμφωνα τώρα με έναν Ελβετό δικηγόρο, τον οποίο επικαλείται η Bloomberg, τα εξής: «Οι Η.Π.Α., οι οποίες καταδίκασαν πολύ υποκριτικά της ελβετικές τράπεζες, όσον αφορά τη μυστικότητα των λογαριασμών των πελατών τους, έχουν αναδειχθεί σε ένα νέο κέντρο προστασίας του τραπεζικού απόρρητου. Ακούτε αυτόν τον τεράστιο ήχο που συνεχώς αυξάνεται; Πρόκειται για το θόρυβο των χρημάτων, τα οποία εισρέουν πια μαζικά στις Η.Π.Α«.
Συνεχίζοντας, οι αυστηροί όροι περί ανταλλαγής πληροφοριών που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους οδηγούνται τα μαύρα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών κοκ., έτσι όπως αποφασίσθηκαν από τον ΟΟΣΑ το 2014 (πηγή), δεν υπεγράφησαν από τέσσερις μόνο χώρες: από το Μπαχρέιν, το Ναούρου, το Βανουάτου και τις Η.Π.Α.!
Τον τελευταίο καιρό δε όλο και περισσότεροι επενδυτικοί σύμβουλοι συστήνουν στους πελάτες τους αμερικανικές φορολογικές οάσεις για να προστατεύσουν τα χρήματα τους – ενώ ιδρύουν γραφεία στη Νεβάδα, στη Ντακότα και αλλού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της υπερδύναμης, με νόμο που ψήφισε το 2010 (πηγή), υποχρεώνει όλους τους Αμερικανούς να δηλώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν στο εξωτερικό στην εγχώρια εφορία (IRS) – με πολύ αυστηρές ποινές, εάν δεν τηρηθεί ο νόμος.
Εκτός αυτού υιοθετείται μία σειρά άλλων μέτρων, πάντοτε με στόχο την παραμονή των κεφαλαίων στη χώρα, καθώς επίσης την προσέλκυση νέων – ενώ έχουν ασφαλώς ενημερωθεί τα καρτέλ των ναρκωτικών, των παράνομων παιχνιδιών κοκ., για τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Συμπερασματικά λοιπόν και χωρίς να επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, μετά το δολάριο με αντίκρισμα σε χρυσό και το πετροδολάριο, έχει έλθει η εποχή του μαύρου δολαρίου – αφού η υπερδύναμη δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό, όσον αφορά τη διατήρηση του προνομίου του δολαρίου, ως το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Είναι άλλωστε πολύ λογικό, επειδή της δίνει τη δυνατότητα να πληρώνει τα τεράστια χρέη της, καθώς επίσης τις τρομακτικά μεγάλες εισαγωγές της αφού δεν παράγει σχεδόν τίποτα, τυπώνοντας απλά ένα πράσινο χαρτί που δεν έχει απολύτως καμία αξία – για εκείνο το διάστημα βέβαια που το εμπιστεύονται τόσο οι δικοί της Πολίτες, όσο και όλοι οι υπόλοιποι στον πλανήτη.
thumbnail
About The Author

0 comments