Αρχιεπίσκοπος: Συρόμαστε σε άκρως επικίνδυνες ατραπούς στο Κυπριακό

«Οφείλουμε να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε τη διάλυσή του κράτους μας»
Λευκωσία: Για άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό κάνει λόγο στη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και καλεί τους πιστούς να εντείνουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από την κατοχή της πατρίδας. 
Στην εγκύκλιο του η οποία διαβάστηκε σήμερα σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρει ότι στην αγαλλίαση της πνευματικής χαράς των Χριστουγέννων αντιπαραβάλλονται για 43η χρονιά οι ταλαιπωρίες της κατοχής, η αδιαφορία των ισχυρών της γης και η αγωνία για το μέλλον.
«Ταυτόχρονα, όμως, προβάλλει επιτακτικά και το καθήκον μας για υπεράσπιση της πατρίδας μας» προσθέτει, «ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ενώ σε μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, και θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την πορεία μας, συρόμαστε και πάλι σε άκρως επικίνδυνες ατραπούς, ακολουθώντας, τυφλά, χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις, που καθορίστηκαν και εξαγγέλθηκαν, πριν από καιρό, από τον εγκάθετο της κατοχής στην Κύπρο».
 
Το καθήκον αυτό επιβάλλει, όπως με επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στην υπερτρισχιλιετή ιστορία μας, ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και διαγράψουμε πορεία εξόδου από τα αδιέξοδα» αναφέρει.
 
Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία αφού πέτυχε, με την παγίδευση μας στις διακοινοτικές συνομιλίες, και με την πάροδο του χρόνου, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας, δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.
 
«Τον στόχο αυτό επιδιώκει να υλοποιήσει κυρίως με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και αναφέρεται συνεχώς σε "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένει στη δημιουργία ἐξ υπαρχής νέου κράτους» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας πως όσο υπάρχει η Κυπριακὴ Δημοκρατία συνυπάρχουν και τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ που τη θωρακίζουν και δεν μπορεί η Τουρκία να νομιμοποιήσει την κατοχή».
 
«Ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η Τουρκία από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις αυτές είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νέο κράτος που θα προκύψει θα είναι αθωράκιστο. Για να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού "συνιστώντος κρατιδίου", που δεν θα την έχει. Θα είμαστε, τότε, όμηροι στα χέρια της Τουρκίας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να προσυπογράψουμε μιαν τέτοια λύση» τονίζει.
 
Αναφέρει ακόμη ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή η παραμονή των εποίκων για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα Αλεξανδρέττα ή να υπάρξουν ασάφειες που θα επιτρέπουν την επιστροφή τους στην Κύπρο.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ακόμη ότι το πρόβλημά μας δεν είναι η επιστροφή κάποιων εδαφών ή η λεκτική αποποίηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
 
«Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε το κράτος μας και να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε τη διάλυσή του. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον κύκλο των συνομιλιών, πού ξεκινούν τώρα, όχι και με τις καλύτερες προοπτικές για την πλευρά μας» σημειώνει.
 νέο κράτος που θα προκύψει θα είναι αθωράκιστο. Για να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού `συνιστώντος κρατιδίου`, που δεν θα την έχει. Θα είμαστε, τότε, όμηροι στα χέρια της Τουρκίας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να προσυπογράψουμε μιαν τέτοια λύση» τονίζει.
thumbnail
About The Author

0 comments