«Επίθεση» στα social media για τις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι εξαπέλυσε μια ακόμα επίθεση στα social media όταν επτά άτομα σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο στις 3 Ιουνίου. Η Μέι δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συντονιστεί με άλλες κυβερνήσεις για να αναγκάσει τις εταιρείες του Διαδικτύου να σταματήσουν να παρέχουν "ασφαλείς χώρους" online σε εξτρεμιστές για να συντονίζουν τις επιθέσεις. Η Βρετανία έχει ήδη αυστηρούς νόμους επιτήρησης και σκοπεύει να προωθήσει ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες των social media αντιμετωπίζουν τον εξτρεμισμό online.
1. Πρόκειται απλά για μία πολιτική στάση;

Το Ηνωμένο Βασίλειο σαφώς εννοεί ότι θα δράσει. "Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν", είπε η Μέι. "Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε σε αυτή την ιδεολογία τον ασφαλή χώρο που χρειάζεται για να αναπαραχθεί. Ωστόσο, αυτό ακριβώς παρέχει το Διαδίκτυο - και οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες με βάση το Διαδίκτυο".
2. Τι προσπαθεί να κάνει η Βρετανία;

Το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί ήδη νομοθεσία για να αναγκάσει τα κοινωνικά δίκτυα να ανοίξουν τα δίκτυά τους στις εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας. Η κυβέρνηση ενισχύει επί του παρόντος την πρόσφατη νομοθεσία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους, προκειμένου να αναγκάσει εταιρείες όπως η Facebook Inc. και η θυγατρική της WhatsApp Inc. να παράσχουν στις αρχές πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες υπηρεσίες κατόπιν αιτήματος. Ο Χαλίντ Μασούντ, ο οποίος σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Λονδίνο τον Μάρτιο, χρησιμοποίησε το WhatsApp λίγο πριν ξεκινήσει την επίθεσή του.
3. Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό;

Επί του παρόντος, τα μηνύματα σε πλατφόρμες όπως η WhatsApp χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται κρυπτογράφηση "από άκρο σε άκρο". Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος στείλει ένα μήνυμα σε κάποιον, οι δυο τους είναι οι μόνοι που μπορούν να το διαβάσουν. Ούτε καν οι άνθρωποι στο WhatsApp μπορούν να δουν τη συζήτησή τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει μία "παράνομη" πρόσβαση που θα επιτρέπει - μετά από έγκριση μέσω μιας ημι-ανεξάρτητης δικαστικής διαδικασίας - στις δυνάμεις ασφαλείας του να έχουν πρόσβαση σε παλιά μηνύματα από υπόπτους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει το τέλος της κρυπτογράφησης "από άκρο σε άκρο".
4. Είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο;

Όχι. Και άλλες χώρες επιδιώκουν να "σπάσουν" μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Η Apple Inc. και η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμμετείχαν σε μια σημαντική διαμάχη σχετικά με την ιδιωτικότητα και την κρυπτογράφηση δεδομένων μετά την τρομοκρατική επίθεση του 2015 στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βρήκαν έναν τρόπο να εισέλθουν στο κλειδωμένο iPhone, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Apple κατάφερε να αντισταθεί επιτυχώς στο να αναγκαστεί να αλλάξει την τεχνολογία της προς όφελος της επιτήρησης. Αν όμως η Βρετανία αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αλλάξουν το επίπεδο προστασίας που προσφέρουν τα μηνύματα, σίγουρα και άλλες κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.
5. Είναι η τρομοκρατική επικοινωνία ο μόνος στόχος;

Όχι. Υπάρχει μια ευρύτερη προσπάθεια να σιωπηθεί ο λόγος του μίσους. Πριν από τις τελευταίες επιθέσεις, η Επιτροπή Εσωτερικών του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το Facebook, το Google Inc. και το Twitter Inc. απείχαν πολύ από την αποτελεσματική διαχείριση του περιεχομένου εξτρεμιστικής ιδεολογίας. Τώρα, η Μέι ζητά μια πολυεθνική προσπάθεια να "ρυθμίσει τον κυβερνοχώρο για να αποφευχθεί η εξάπλωση του εξτρεμισμού και του τρομοκρατικού σχεδιασμού". Η πρόκληση θα τα μετατρέψει όλα αυτά σε νομοθετικές πράξεις. Οι γερμανοί βουλευτές υποστηρίζουν πρόστιμα 50 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που οι εταιρίες των social media αποτύχουν να απομακρύνουν έγκαιρα εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Η επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε επίσης "σημαντικά πρόστιμα" για εκείνους που δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τα εξτρεμιστικά σχόλια. Το Facebook δημιούργησε έσοδα ύψους 27,64 δισ. δολαρίων για το 2016.

6. Τι σκέφτονται οι τεχνολογικές εταιρείες για όλα αυτά;


Όταν οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούσαν να αναγκάσουν την Apple να ανοίξει ένα iPhone, ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ δήλωσε ότι το FBI ζήτησε από την Apple να κάνει το "λογισμικό ισοδύναμο του καρκίνου". Καθώς συμβαίνουν περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες αυτές να παραμείνουν σταθερές. Μετά την επίθεση στο Γουεστμίνστερ τον Μάιο, το Facebook, η Google, η Microsoft Corp και το Twitter εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι "έχουν δεσμευτεί" στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο, αλλά δεν ανέφεραν την αλλαγή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Ένας κυβερνητικός υπάλληλος, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας στα τέλη Μαΐου, είπε στο Bloomberg ότι ενώ κάποιες εταιρείες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλες δεν είχαν την ίδια διάθεση.
7. Τι συμβαίνει εάν οι εταιρείες τεχνολογίας αρνούνται να "ανοίξουν";

Τα χρηματικά πρόστιμα είναι πιθανό να φτάσουν μέχρι αυτό το όριο με τις εταιρείες τεχνολογίας. Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει νόμο για να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες κατόπιν αιτήματος, τα κρυπτογραφημένα μηνύματα δεν είναι τα ίδια με τα παλιά τηλεφωνικά αρχεία καταγραφής, για παράδειγμα. Οι τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούσαν απλά να πούμε ότι δεν μπορούν να γίνει αυτό, ή να πάνε στα δικαστήρια. Η ακραία κυβερνητική επιλογή είναι να απαγορεύσουν κάποιες ή και όλες τις υπηρεσίες τους, αλλά δεδομένης της γενικευμένης φύσης των κοινωνικών δικτύων - και μην ξεχνάτε την επικράτησή τους στις πολιτικές προεκλογικές εκστρατείες- αυτό φαίνεται απίθανο.
bloomberg.com

antinews.gr 

==========================================
thumbnail
About The Author

0 comments