Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να αλλάξει τη Γαλλία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε μια "βαθιά μεταμόρφωση" της Γαλλίας και της Ευρώπης, ζητώντας να σταματήσει η ηττοπάθεια και ο "κυνισμός", σε ένα σπάνιο διάγγελμα και στα δύο κοινοβούλια από το παλάτι των Βερσαλλιών. Σε μια ομιλία ενενήντα λεπτών, που αποσκοπούσε στο να προσεγγίσει το στυλ των ανάλογων αμερικανικών διαγγελμάτων, ο Μακρόν επανέλαβε τις βασικές του προεκλογικές υποσχέσεις για την αλλαγή των γαλλικών εργατικών νόμων και την αναμόρφωση του έργου του κοινοβουλίου, ζητώντας από τους βουλευτές να ακολουθήσουν και να σιωπήσουν "τον κυνισμό που βρίσκεται μέσα σε όλους μας".


Ο Μακρόν επανέλαβε την υπόσχεσή του να μειώσει τον αριθμό των μελών του κοινοβουλίου κατά ένα τρίτο και να διεξαγάγει δημοψήφισμα εάν το κοινοβούλιο δεν το εγκρίνει. Υποσχέθηκε να δώσει στους πολίτες περισσότερη εξουσία να χρησιμοποιούν αναφορές για να συζητήσουν τα βασικά θέματα στο κοινοβούλιο και να προσθέσουν μια «δόση» αναλογικής εκπροσώπησης στο γαλλικό κοινοβούλιο - χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Γαλλίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015, θα αρθεί αυτό το φθινόπωρο. Αλλά μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ορκίστηκε ότι οι νέοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι θα περιλάμβαναν ελέγχους και ισορροπίες από τους δικαστές. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει και πολίτες πέρα από την οικονομικά άνετη βάση υποστήριξής του, ο Μακρόν υποσχέθηκε να τερματίσει τη συνεχιζόμενη ανισότητα στη Γαλλία, η οποία εξακολουθεί να αφήνει τους ανθρώπους "φυλακισμένους" στην "κοινωνική τους προέλευση".

Ο κεντρώος φιλοευρωπαίος ήταν πιο συναισθηματικός μιλώντας για την αναγκαιότητα επανεξέτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit. Είπε ότι το δημοψήφισμα της Βρετανίας πέρυσι για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα "σύμπτωμα" μιας "αποτυχίας ... που πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε". Όπως είπε: "Ποτέ δεν χρειαζόμασταν την Ευρώπη περισσότερο", αλλά επέμεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναβιώσει από μια "νέα γενιά ηγετών".

"Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν σκληρά για την Ευρώπη", είπε. "Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε κρίσεις, αλλά έχουμε χάσει το δρόμο μας". Και πρόσθεσε: "Πιστεύω ακράδαντα στην Ευρώπη. Αλλά δεν βρίσκω τον σκεπτικισμό αδικαιολόγητο". "Το κτίσμα της Ευρώπης έχει αποδυναμωθεί από την εξάπλωση της γραφειοκρατίας και από τον αυξανόμενο σκεπτικισμό που προκύπτει από αυτήν", συμπλήρωσε.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ξεκινήσουν "δημοκρατικές συμβάσεις" σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2017 για να συζητήσουν το μέλλον της ΕΕ. Οι συμβάσεις θα λάβουν τη μορφή εθνικών συζητήσεων για την ΕΕ και θα αποσκοπούν στην "επανίδρυση της Ευρώπης". Κάθε κράτος-μέλος θα είναι "ελεύθερο να υπογράψει ή όχι, αλλά δεν υπάρχει πλέον χρόνος για γρήγορες διορθώσεις".

Ο Μακρόν κάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου και τους γερουσιαστές να συνεδριάσουν από κοινού στο πολυτελές παλάτι των Βερσαλλιών για να ακούσουν την ομιλία του - μια κίνηση που δεν έχει συμβεί ποτέ πριν από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας και επιβεβαιώνει την τάση του να χρησιμοποιεί βασιλικά και μεγαλοπρεπή σύμβολα για να τονίσει ότι αυτό που έχει υποσχεθεί θα ήταν μια "επανάσταση" στη Γαλλία.

Κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην αριστερά μποϊκοτάραν τη συγκέντρωση στο βασιλικό σκηνικό, κατηγορώντας τον για μια "μοναρχική" κίνηση. Το διάγγελμα στην πρώην έδρα των γάλλων βασιλέων προκάλεσε οργή μεταξύ των αριστερών μελών του κοινοβουλίου και ανησυχίες σχετικά με το κόστος μεταξύ ορισμένων κεντρώων. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, οδήγησε τους 17 βουλευτές του σε μποϊκοτάζ, κατηγορώντας τον "φαραώ Μακρόν" ότι ξεπερνά τα όρια στη "μοναρχική" του προσέγγιση στην προεδρία, και κατηγορώντας την ομιλία του για "κραυγαλέο ευρωπαϊσμό" και "θανάσιμη πλήξη".

Το νέο κόμμα του Μακρόν, το La République En Marche, το οποίο αυτοορίζεται ως "ούτε αριστερό ούτε δεξιό", κέρδισε μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον περασμένο μήνα, η οποία ενισχύθηκε από τα μέλη κάποιων άλλων κομμάτων που δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τις κυριότερες προτάσεις της κυβέρνησης. Αυτό δίνει στον Μακρόν ελευθερία να αλλάξει την ατζέντα του για την προστασία της εργασίας. Αλλά στις πρώτες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου υπήρξαν έντονες διαμάχες μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το μέγεθος της πλειοψηφίας του Μακρόν και τον ρόλο του προέδρου.

Η ομιλία των Βερσαλλιών της Δευτέρας θεωρήθηκε ότι διαμορφώνει την εξατομικευμένη προσέγγιση του Μακρόν στην προεδρία. Καταδίκασε τη "στασιμότητα" των προηγούμενων εποχών, "καρφώνοντας" τον πρώην σοσιαλιστή μέντορά του Φρανσουά Ολάντ και επέκρινε τη μοναδική "αναστάτωση" της προεδρίας "καρφώνοντας" τον πρώην δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. "Μέχρι τώρα, ήμασταν πάρα πολύ συχνά σε λάθος δρόμο", δήλωσε ο 39χρονος που κέρδισε την προεδρία με την υπόσχεση της πολιτικής ανανέωσης, εν μέσω της κατάρρευσης των παραδοσιακών κομμάτων της Γαλλίας. Προειδοποίησε ότι κατά το παρελθόν η Γαλλία "προτιμούσε τις διαδικασίες από τα αποτελέσματα, τους κανόνες από την πρωτοβουλία, μια κοινωνία που επιβιώνει χάρη στον κληρονομικό πλούτο από μια δίκαιη κοινωνία".

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μακρόν εμφανίζεται στις Βερσαλλίες μετά την εκλογή του - η πρώτη ήταν όταν φιλοξένησε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο. Το 2008, ο Σαρκοζί έκανε συνταγματικές αλλαγές που επέτρεψαν σε έναν Γάλλο πρόεδρο να απευθύνεται άμεσα και στα δύο κοινοβούλια, στις Βερσαλλίες. Πριν από αυτό, ένας πρόεδρος μπορούσε να απευθυνθεί και στα δύο κοινοβούλια μόνο μέσω ενός γραπτού μηνύματος που διάβαζε ο πρωθυπουργός.
Η χρονική στιγμή της ομιλίας του Μακρόν είναι κρίσιμη - η ομιλία του έρχεται μια μέρα πριν ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, δώσει την εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο με τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών για να χαλαρώσει ο γαλλικός κώδικας εργασίας στις επιχειρήσεις.

theguardian.com

thumbnail
About The Author

0 comments