Το πλαίσιο συμπερασμάτων του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό. Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την ίδια ώρα που γινόταν γνωστό το πλαίσιο συμπερασμάτων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

[Αποστολή Ελβετία: Άκης Φάντης]

Το πρωί της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι, με αντικείμενο την εν εξελίξει διάσκεψη για το Κυπριακό.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.
Στο μεταξύ από την Ελβετία έγινε γνωστό το πλαίσιο συμπερασμάτων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Επιγραμματικά αναφέρονται έξι σημεία «κλειδιά»:

Ασφάλεια - Εγγυήσεις

  • Θα πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και όχι συνέχιση του υφιστάμενου.
  • Θα πρέπει να τερματιστεί το σύστημα παρέμβασης, καθώς επίσης και η συνθήκη εγγυήσεων.
  • Το νέο σύστημα θα πρέπει να «κάνει όλους τους κύπριους να νιώθουν ασφαλείς»
  • Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο μηχανισμό εφαρμογής ο οποίος να περιλαμβάνει εξωτερικά από την Κύπρο χαρακτηριστικά, π.χ. τα Η.Ε.
  • Οι σημερινοί εγγυητές, δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τους εαυτούς τους

Αναφορικά με τα στρατεύματα

  • Πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη μέρα, σε επίπεδα που προσομοιάζουν με τους αριθμούς που υπήρχαν στην παλιά συνθήκη συμμαχίας.
  • Υπάρχει μια διαφωνία στα μέρη, αν δηλαδή είναι ρήτρα επανεξέτασης ή τερματισμού. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.
  • Θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες,  για το θέμα του οπλισμού.

Εδαφικό

  • Η τ/κ πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσει το χάρτη που κατατέθηκε, να αντιμετωπίζει κάποιες ανησυχίες από την ε/κ κοινότητα (αναφορά στη Μόρφου). Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι  σε αυτό το σημείο δεν συμφωνεί η ε/κ πλευρά, η οποία θεωρεί ότι το περιουσιακό δεν είναι μόνο η περιοχή της Μόρφου.

Περιουσιακό

Στο περιουσιακό θα πρέπει να υπάρχουν δύο αρχές:
  • To καθεστώς που θα διέπει τις περιουσίες υπό εδαφική αναπροσαρμογή- Οι περιουσίες που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση και οι περιουσίες οι οποίες θα παραμείνουν υπό ε/κ διοίκηση.

Ισότιμη μεταχείριση

  • Όσον αφορά την παραμονή των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογία  που να είναι «ακριβοδίκαιο»- Αυτή η «ιδέα» αφορά τη μετά τη λύση εποχή και στους Τούρκους υπηκόους, που θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Κύπρο.

Αποτελεσματική συμμετοχή-εκ περιτροπής προεδρία

  • Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το αίτημα των Τ/Κ για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, όπως και το αίτημα για εκ περιτροπής προεδρία της τ/κ κοινότητας, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.
Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην κορύφωσή τους, αναμένεται να επιστρέψει στην Ελβετία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να συμβάλει στη συνέχιση των συνομιλιών. 
efsyn 
thumbnail
About The Author

0 comments