«Η Τουρκία θέλει να με κάνει να σιωπήσω»

«Έχω σιχαθεί πια τις προσωρινές κρατήσεις και τις φυλακές» τόνισε ο Γερμανός πολίτης τουρκικής καταγωγής, Ντόγκαν Ακάνλι, που συνελήφθη το Σάββατο στην Ισπανία και αποφυλακίστηκε την Κυριακή με τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη όσο οι αρχές εξετάζουν το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη Μαδρίτη για έκδοσή του.
Ο αντικαθεστωτικός συγγραφέας εδώ και χρόνια τηρεί καταγγελτική στάση έναντι της τουρκικής πολιτικής εξουσίας και ασχολείται στα έργα του με την γενοκτονία των Αρμενίων.
Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD ο Ακάνλι, ο οποίος διέφυγε στις αρχές του ‘90 στη Γερμανία για να γλιτώσει από τις πολιτικές διώξεις στην πατρίδα του, κατέστησε σαφές ότι, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών, δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί:
Όπως και παλιότερα, παραμένω επικριτικός απέναντι στην τουρκική πολιτική εξουσία και το τουρκικό παρελθόν. Και αυτό δεν αρέσει στην Τουρκία γι’ αυτό και θέλουν να με κάνουν να σιωπήσω. Αλλά μετά τα 60 δεν θέλω πια να σιωπώ.
«Χαίρομαι πολύ που είμαι ελεύθερος και δεν βρίσκομαι πια σε προσωρινή κράτηση, δηλώνει ο συγγραφέας. Παρά τις προσπάθειες του Ισπανού δικηγόρου μου να με πείσει ότι οι συνθήκες στα ισπανικά κρατητήρια είναι καλύτερες από ό,τι στα τουρκικά, έχω σιχαθεί πια τις προσωρινές κρατήσεις και τις φυλακές».
Ο Ακάνλι, ο οποίος έχει περάσει δύο χρόνια της ζωής του σε τουρκικές φυλακές, επιθυμεί τώρα να εγκαταλείψει όσο το δυνατόν ταχύτερα την Ισπανία και να επιστρέφει στην Κολωνία, όπου ζει εδώ και 25 χρόνια.
«Θέλω να γυρίσω το συντομότερο στη Γερμανία και να βρω επιτέλους την ησυχία μου. Αν και ελεύθερος πλέον στην Ισπανία, δεν μπορώ να ευχαριστηθώ την ελευθερία μου».
Η τουρκική δικαιοσύνη που κατηγορεί τον συγγραφέα για συμμετοχή σε ληστεία μετά φόνου το 1989, πρέπει εντός 40 ημερών να ζητήσει την έκδοση του Ντόγκαν Ακάνλι προσκομίζοντας όμως και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.
Ο ίδιος αθωώθηκε από το Εφετείο για τη φερόμενη εμπλοκή σε ανθρωποκτονία και ληστεία σε ανταλλακτήριο νομισμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, τουρκικό δικαστήριο αναίρεσε εκ των υστέρων την αθωωτική απόφαση το 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1984 είχε φυλακιστεί μετά το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, επειδή ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της γειτονικής χώρας. Ο συγγραφέας είχε καταγγείλει ότι κατά την περίοδο της φυλάκισής του από το 1985 μέχρι το 1987 είχε υποστεί βασανιστήρια.
Πηγή: Deutsche Welle
thumbnail
About The Author

0 comments