Ο τύπος του Πρώσου προτεστάντη

Γράφει ο Βασίλης Βιλάρδος
Η ανατολική Γερμανία (DDR) διαδραμάτισε έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στην ειρήνη που επικράτησε στην Ευρώπη, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο - επειδή συνετέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καταστροφή του παλαιού πρωσικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα, δεν επέτρεψε τον πολλαπλασιασμό του «πρωσικού τύπου» ανθρώπου - εκείνου του εξαιρετικά πειθαρχημένου και παθολογικά μεθοδικού ατόμου, οι πράξεις του οποίου ορίζονται και κατευθύνονται από το υπερεγώ του.

Δυστυχώς όμως, η ένωση της με τη δυτική Γερμανία ανέστειλε αυτές τις ιδιότητες της - ενώ η διακυβέρνηση ολόκληρης της χώρας από τη σημερινή καγκελάριο και τον υπουργό οικονομικών της, από δύο φανατικούς προτεστάντες δηλαδή, δημιούργησε έναν ακόμη χειρότερο τύπο ανθρώπου:
τον «πρώσο προτεστάντη», ο οποίος δεν είναι μόνο εξαιρετικά πειθαρχημένος, καθώς επίσης παθολογικά μεθοδικός χαρακτήρας, κατευθυνόμενος από το υπερεγώ του - αλλά, επί πλέον, απαιτεί την παραδειγματική, αυστηρή και ανελέητη τιμωρία όλων όσων δεν ακολουθούν τις εντολές του, χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού ή κατανόησης, θεωρώντας πως τότε διαπράττουν μία πολύ σοβαρή αμαρτία.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου, ο οποίος έχει ήδη επιβάλλει στην πρώην δημοκρατική Γερμανία το ρεπουμπλικανικό πολίτευμα, στο οποίο κυριαρχεί η τάση της διεύρυνσης του δημοσίου χώρου με τελική εξέλιξη τη δικτατορία της ολοκληρωτικής διαφάνειας (όπου η πολιτική εξουσία επεμβαίνει ακόμη και στην ιδιωτική σφαίρα των ανθρώπων), θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στη Γερμανία, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι πρώτες αναταράξεις έχουν πάντως ήδη εμφανισθεί, με το βίαιο τρόπο που η πρωσική κυβέρνηση χειρίσθηκε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους - απομυζώντας τους εταίρους της και τιμωρώντας εξαιρετικά αυστηρά τις υπερχρεωμένες χώρες, επειδή θεωρεί το χρέος ως ενοχή και αμαρτία.

Η προληπτική έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είναι ασφαλώς κακός οιωνός. Επίσης η σημερινή σύγκρουση της Γερμανίας με την Πολωνία, όπου η τελευταία απαιτεί την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων, ενώ η πρώτη ισχυρίζεται ότι πλήρωσε με την προσάρτηση τεράστιων εκτάσεων της (Σιλεσία, ανατολικό Βρανδεμβούργο, Πομερανία, νοτιοανατολική Πρωσία) - κατηγορώντας την Πολωνία πως καμία άλλη εχθρική χώρα του πρώην τρίτου Ράιχ δεν διατήρησε υπό την κατοχή της γερμανικά εδάφη, με εξαίρεση την ίδια και τη Σοβιετική Ένωση.

Κρίνοντας πάντως από την ιστορία, ο κάθε επόμενος «πρωσικός τύπος ανθρώπου» ήταν πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο - όπως ασφαλώς οι ναζί, σε σχέση με τους προγόνους τους του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μπορεί και ευχόμαστε να κάνουμε λάθος, ενδεχομένως επηρεασμένοι από τα δικά μας σοβαρά προβλήματα ως χώρα, αλλά οι ενδείξεις είναι σαφέστατες - οπότε δεν θα έπρεπε να τις αγνοήσει κανείς ξανά, όπως συνέβη σε προηγούμενες περιόδους, πληρώνοντας ένα πανάκριβο τίμημα.
==========================================

  Geopolitics & Daily News
thumbnail
About The Author

0 comments