Η ΑΟΖ Και Το Γεωπολιτικό Δίπολο Ελλάδα – Κύπρος

Του Ιωάννη Μάζη*
Οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο ενισχύουν την πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ και μάλιστα να αποστείλει τις δέουσες συντεταγμένες στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει με μεγάλη λεπτότητα χειρισμών στις γεωστρατηγικές μας σχέσεις με την Ιερουσαλήμ και με εμβάθυνση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ.

Η χώρα μας την περίοδο αυτή αποτελεί τον πλέον έγκυρο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα με πολλά κοινά συμφέροντα, τα οποία καλά θα κάνουμε να μπούμε στον κόπο να τα χαρτογραφήσουμε επιτέλους! Επίσης, με την συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ενεργειακής προοπτικής του Εast-Med να αξιοποιήσουμε την άκρως θετική για το γεωπολιτικό Δίπολο Ελλάδος-Κύπρου συγκυρία.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει το γεωπολιτικό δίπολο Ελλάδος-Κύπρου και να το αξιοποιήσουμε γεωστρατηγικώς ως τέτοιο. Εάν συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η γεωστρατηγική σχέσις Αθηνών-Λευκωσίας αποτελεί περιττή και επισφαλή πολυτέλεια τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, το Αιγαίο και την Θράκη θα είναι οδυνηρά.
Η φινλανδοποίησις της Κύπρου σημαίνει την ομηρία από πλευράς Τουρκίας, του Κυπριακού Ελληνισμού. Και μια τέτοια ομηρία σημαίνει διαρκή αναβάθμιση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Τουρκίας στην κοιτασματοφόρο νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως και αύξηση των εκβιαστικών και αποσταθεροποιητικών για την περιοχή απαιτήσεών της προς τα δυτικά κέντρα εξουσίας και την Ουάσιγκτον.
Η πρόσφατη τουρκική ναυτική επέμβαση, που έχει ακινητοποιήσει την πλατφόρμα της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι σαφής ένδειξη. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση συνεπάγεται μεγάλους εθνικούς κινδύνους για την Ελλάδα. Ας το κατανοήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ιδιαιτέρως τώρα, με την απαιτούμενη αναθεώρηση εκ βάθρων της ναυαγισμένης –λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας– διαδικασίας για το Κυπριακό.
Οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν, όταν αρχίσουν, σε μια tabula rasa χωρίς ανειλημμένες, ανύπαρκτες υποχρεώσεις, χωρίς αποδοχή καταστάσεων απαρτχάιντ, χωρίς άλλη «Διζωνική Δικοινοτική» κοροϊδία! Αλλά με διευθέτηση του βασικού προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως και των εννέα τουλάχιστον διεθνών εγκλημάτων τα οποία ετελέσθησαν επί του σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναμφισβητήτως, η συγκυρία είναι πλήρης προκλήσεων. Ο μυκτηρισμός και η ειρωνική διάθεσις εναντίον του Προέδρου Τραμπ, ειδικά κατά την παρούσα συγκυρία, δεν είναι η καταλληλότερη διπλωματική συμπεριφορά για την Αθήνα. Εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα των αντιπάλων της Ελλάδος και όχι τα εθνικά. Για να δοθούν έγκυρες απαντήσεις στις πολλές και δύσκολες προκλήσεις έχουμε ανάγκη από Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ας προχωρήσουμε επιτέλους στη συγκρότησή του.
*O Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών. Είναι Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Εταίρος της Royal Society of Arts/London-UK και μέλος του Συλλόγου Mελών (Alumni) IVP του USA Dept of State. Έχει δημοσιεύσει είκοσι μονογραφίες (μεταξύ αυτών «Γεωπολιτική Θεωρία και Πράξη», «Θεωρία Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτική στο Νεοθετικιστικό πλαίσιο», «Γεωπολιτική των Υδάτων στη Μέση Ανατολή», «Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής Κρίσεως», «Αραβικές Εξεγέρσεις») και πλήθος μελετών και επιστημονικών άρθρων. Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας» και του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής-Τουρκίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι διευθυντής της επώνυμης Έδρας Γεωπολιτικής «ΗΡΟΔΟΤΟΣ» του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Έχει διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και υπήρξε εισηγητής, συνεργάτης και μέλος ευρωπαϊκών ινστιτούτων. Διδάσκει στις μεταπτυχιακές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
thumbnail
About The Author

0 comments