Εκλογική συμμαχία απέναντι στον Ερντογάν

Με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε αναζήτηση «φόρμουλας» για να προβάλουν εκλογική αντίσταση στον Ταγίπ Ερντογάν. Συμφωνία τεσσάρων κομμάτων για εκλογική συμμαχία απέναντι στο κοινό μέτωπο του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης και του ακροδεξιού Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τέσσερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας συμφώνησαν για μια εκλογική συμμαχία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, αποκάλυψε ο İsmail Saymaz, γνωστός δημοσιογράφος της εφημερίδας Hürriyet, σε συζήτηση στο κανάλι KRT.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το νεοσύστατο «Καλό Κόμμα», το συντηρητικό Ισλαμιστικό Κόμμα Felicity (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) συμφώνησαν για τη συμμαχία την Κυριακή το βράδυ και αναζητούν τους πιθανούς υποψηφίους για την προεδρία, είπε ο Saymaz.
Ο συνασπισμός πιθανότατα θα αποκαλείται «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία »ή «Συμμαχία για τη Δημοκρατία», δήλωσε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία θα υπογραφεί την Πέμπτη στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Δημοσκόπηση 

Κι ενώ όλοι περιμένουν την 4η Μαΐου -καταληκτική ημερομηνία για να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία- και διάφορα σενάρια εξυφαίνονται στο παρασκήνιο, οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν την πολυπόθητη νίκη από τον πρώτο γύρο.
Η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Piar για λογαριασμό της Cumhuriyet δεν θα πρέπει να αφήνει ικανοποιημένο τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς ο συνασπισμός του AKP με το κόμμα του Μπαχτσελί κατακτά μεν την πρώτη θέση, αλλά όχι και την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ψηφοφόρων τα κόμματα συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά:
  • Προεδρική Συμμαχία: 32,3%
  • CHP: 17,1%
  • HDP: 8,8%
  • Good Party: 12,8%
  • Felicity Party: 1.8%
  • Αναποφάσιστοι: 11%
  • Λευκό/Άκυρο: 16%

Εκλογική τακτική 

Η εκλογική συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων που αποκάλυψε ο Τούρκος δημοσιογράφος απαρτίζεται από τρία εδραιωμένα κόμματα, με το CHP να καταλαμβάνει τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το SP και το DP να έχουν μακρά ιστορία αλλά να βρίσκονται μακριά από το εκλογικό όριο του 10% που απαιτείται για την απόκτηση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Το νεοσύστατο «Καλό Κόμμα», της Μεράλ Ακσενέρ, δημοσκοπικά καταγράφει δύναμη που ξεπερνά το εκλογικό όριο και διαθέτει τα χαρακτηριστικά να κερδίσει τόσο ψηφοφόρους του AKP όσο και MHP.
Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες αναφέρει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κατέβουν ξεχωριστά στον πρώτο γύρο των εκλογών. Στον δεύτερο γύρο όμως η αντιπολίτευση θα κληθεί να συμφωνήσει ώστε να δώσει... γραμμή στους ψηφοφόρους της και να ψηφίσουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο με στόχο να κερδίσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Χωρίς το HDP

Από την φερόμενη εκλογική συμμαχία απουσιάζει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) που κατάφερε να αναδειχθεί ως τρίτη πολιτική δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές.
Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελάχτιντ Ντεμιρτάς, έχει ανακοινωθεί ως προεδρικός υποψήφιος και θα πραγματοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία από το κελί των φυλακών που κρατείται τον Νοέμβριο του 2016.

thumbnail
About The Author

0 comments