Με ανοικτά όλα τα μέτωπα πάει ο Ερντογάν στις εκλογές

Μετά την εντολή να ανοίξουν τα μέχρι τώρα απόρρητα αρχεία και να μπορεί ο κάθε Τούρκος πολίτης να δει από πού κρατάει η σκούφια του, να δει την εθνική καταγωγή του, ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναχτύπησε. Έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν στη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, «για να μάθει επιτέλους ο τουρκικός λαός την αλήθεια».
Αυτές τις πληροφορίες δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και υποστηρίζει πως η Άγκυρα συγκεντρώνει, μέσω της Γαλλίας, όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία στρέφεται εναντίον της κεμαλικής παράδοσης και έχει προεκλογικό χαρακτήρα.
Για την ακρίβεια, έχει σκοπό να αποδομήσει την εικόνα του ιστορικού ιδρυτικού διδύμου της Τουρκικής Δημοκρατίας (Κεμάλ και Ινονού) και κατά αυτόν τον τρόπο να μετατρέψει σε μπούμεραγκ τις επιθέσεις που δέχεται από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Υπενθυμίζουμε ότι ο αρχηγός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία τον Ταγίπ Ερντογάν ότι αφήνει νησίδες του Αιγαίου να παραμένουν υπό ελληνική κατοχή. Με την πρωτοβουλία του, ο Τούρκος πρόεδρος θα αποδείξει ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την υπογραφή των κεμαλικών.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι δεν διστάζει να παραποιεί και τα ιστορικά γεγονότα, προσπαθώντας να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η ψήφος προς το πρόσωπό του αποτελεί μονόδρομο για μια «ευημερούσα και ισχυρή Τουρκία». Έφθασε στο σημείο να ισχυρισθεί ότι το 1922 τη Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες!
Για να ενισχύσει, μάλιστα, την εικόνα του ηγέτη που επιβάλει το τουρκικό εθνικό συμφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή τουρκικής γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ , χωρίς να είναι σαφές ακόμα σε πιο θαλάσσιο οικόπεδο. Αποφεύγει, ωστόσο, να παρενοχλήσει κινήσεις της αμερικανικής Exxon Mobil και της γαλλικής Total.

Πρόταση για κυρώσεις από ΗΠΑ

Το τοπίο, άλλωστε, στις ήδη δύσκολες αμερικανοτουρκικές σχέσεις επιβαρύνθηκε περαιτέρω, λόγω της πρωτοβουλίας-προειδοποίησης Αμερικανών βουλευτών. Στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του οικονομικού έτους 2018-2019 δείχνουν προτείνεται η προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, η αρμόδια Επιτροπή ζητά από το υπουργείο Άμυνας να δώσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης να παγώσει η πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «παράλογη» την πρόταση της Επιτροπής του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων στον τομέα της άμυνας. Σημείωσε δε ότι «η αμερικανική προσέγγιση δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας». Επιφυλάσσεται να απαντήσει με αντίποινα σε περίπτωση που υιοθετηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. «Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις σε μας ή κάνουν κάποιο τέτοιο βήμα, θα αντιδράσουμε οπωσδήποτε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλειφθεί αυτό το αμερικανικό σχέδιο», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ούτε οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι σε καλό σημείο, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες και να πλημμυρίσει με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, πάντως, δήλωσε ότι η Άγκυρα του Ταγίπ Ερντογάν απέχει πολύ από την προοπτική ένταξης στην ΕΕ και θεωρεί πως, στην παρούσα συγκυρία, δεν υπάρχει ευκαιρία για να ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Παρ’ όλα αυτά, τάσσεται κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς χάριν των πολλών φιλοευρωπαίων, κυρίως νέων, στη γειτονική χώρα, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η Αθήνα, πάντως, παρακολουθεί με πολύ προσοχή τις εξελίξεις και στις αμερικανοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τη δυναμική τους και να προβλέψει τις συνέπειες που αυτή θα έχει για τις ισορροπίες και τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή μας.
SLpress
thumbnail
About The Author

0 comments