Νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην τετραμερή διάσκεψη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η τρίτη τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες να επιτείνουν τη συνεργασία τους στην περιοχή, ώστε πιο συστηματικά να καταγράψουν και σε κάποιο βαθμό να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη. «Η χώρα μου όπως επίσης και η προεδρία είναι ανοιχτή προς βοήθεια στις άλλες δύο χώρες».
«Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με τον 19ο και 20ο αιώνα, ο ρόλος της Δύσης, ο οποίος σχετικά μειώνεται έχοντας ως συνέπεια αυτή την εποχή οι ισχυρές δυνάμεις να ασχολούνται περισσότερο με άλλες περιοχές παρά με την νοτιανατολική Ευρώπη» εξήγσε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «παγκόσμια μετατόπιση ενδιαφερόντων από αυτό που τη “λίμνη του Ατλαντικού” στη “λίμνη του Ειρηνικού”» και «αρχιτεκτονικές αλλαγές που γίνονται στον πλανήτη».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε χθες δείπνο εργασίας στους συμμετέχοντες και όπως είπε μεταξύ άλλων συζήτησαν τις τρέχουσες αλλαγές στη Μέση Ανατολή.
Στο περιθώριο της τετραμερούς διάσκεψης ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται η συνομιλία Κοτζιά και Ντιμιτρόφ θα γίνει μια εβδομάδα μετά την κοινή συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Προχθές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του δεν έκανε καμία αναφορά στο μείζον ζήτημα που θέτει η Αθήνα, το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας, ένα όνομα για κάθε χρήση στο εσωτερικό της χώρας και στις διεθνείς σχέσεις, ενώ επανέλαβε ότι η όποια συνταγματική αλλαγή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Η ατζέντα της διάσκεψης

Στο επίκεντρο της διάσκεψης των τεσσάρων χωρών θα βρεθούν η διασυνοριακή συνεργασία, με στόχο την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, την ενίσχυση της συνεννόησης και την από κοινού αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Oι υπουργοί των τεσσάρων χωρών αναμένεται να επικεντρωθούν και στις νέες προκλήσεις ασφαλείας για την περιοχή, ως απόρροια των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Κι αυτό σε μια λογική κατανόησης και πρόληψης των γεγονότων, υπό την κοινή αντίληψη ότι μεν οι χώρες δεν συνδέονται με τις γενεσιουργές αιτίες της αστάθειας, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Συρία, ωστόσο υφίστανται ποικιλοτρόπως τις άμεσες συνέπειές του.
Η 3η συνάντηση Ελλάδας γίνεται με πρωτοβουλία της Αθήνας σε διάστημα 6 μηνών από την 2η που είχε πραγματοποιηθεί επίσης στην Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μορφοποιήσεων διεθνούς συνεργασίας που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική διπλωματία. 
Αποτελεί ένα από τα τρία σχήματα συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, παράλληλα με την Τετραμερή με τα Βαλκανικά Κράτη της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και την τριμερή με Βουλγαρία και Ρουμανία.

thumbnail
About The Author

0 comments