Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;

Προπαρασκευαστικές εργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχουν άμεση σχέση με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Washington Group. Με την γερμανική κυβέρνηση να κλιμακώνει τη διαμάχη της με το Ταμείο, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το IMF μία ανάσα από την αποχώρηση.
Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών (G7), θα συμμετάσχουν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στους G7.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο «Προ των πυλών η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα», υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι. «Εκτός από ορισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να αποφασιστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, το βασικότερο στοιχείο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε δίνεται μεγαλύτερη ανάπαυλα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων τους» σημειώνεται.
Το ερώτημα που παραμένει, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί αυτόματα και σε ποιο μέγεθος πρέπει να φτάσει η ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες, αναφέρεται.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυτό προσκρούει στη θέση του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι αυτή η ημερομηνία καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή του. Εάν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ εμμείνει στη θέση του, τότε θα αποσύρει την οικονομική συμμετοχή του, επισημαίνεται από την εφημερίδα.

Αλλαγή των δεδομένων 

Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, οι πληροφορίες που φθάνουν από τη Γερμανία δείχνουν αντιστροφή του κλίματος.
Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) δεν επιμένει πλέον στην ενεργό συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επισημαίνει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Έκχαρντ Ρέχμπεργκ, σε δηλώσεις του στους Financial Times.

«Η Ελλάδα χωρίς νέα δάνεια του ΔΝΤ»

Στο μεταξύ μια σειρά από δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν «διαζύγιο» των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ.
Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung τη σκυτάλη παίρνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς νέα δάνεια του ΔΝΤ» η εφημερίδα κάνει λόγο για «στροφή στην Κ.Ο. της χριστιανικής ένωσης» και «μικρότερες ελαφρύνσεις για την Αθήνα».
Όπως αναφέρει η FAZ και αναμεταδίδει η Deutsche Welle, σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κούκις ενημέρωσε τους βουλευτές για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις αλλά και τα τέσσερα σενάρια που συζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους: την εξαγορά του χρέους προς το ΔΝΤ, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, την παράταση της ωρίμανσης αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων. «Ο Κούκις δεν αποκάλυψε σε ποιο βαθμό θα μειωνόταν με τον τρόπο αυτό η οικονομική επιβάρυνση της Αθήνας. Ακόμη κι αν υλοποιηθούν και τα τέσσερα βήματα όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό για το ΔΝΤ» αφού θα οδηγήσουν πιθανότατα σε απομείωση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ την ώρα που η αρχική αξίωση του Ταμείου κυμαινόταν στα 100 δισ. ευρώ.
Σε άλλο δημοσίευμα που φιλοξενεί το Reuters, υποστηρίζεται ότι οι ιθύνοντες της ευρωζώνης θα αναζητήσουν λύση της τελευταίας στιγμής για να αποσπάσουν την υποστήριξη του ΔΝΤ όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Πρέπει να γίνει τώρα. Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε το ΔΝΤ μάλλον δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος, δείχνοντας πως είναι θέμα ημερών η λήψη των τελικών αποφάσεων.

thumbnail
About The Author

0 comments