Τα Τεράστια Ανοίγματα Της Τουρκίας

Γράφει ο   Δρ Αθανάσιος Ε. ΔρούγοςΔιεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής
Η Τουρκία συστηματικά ενεργεί εκτός των  συνόρων της προωθώντας σειρά διευρυμένων συνεργασιών με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των επιδιώξεων  της.Η Τουρκία σε υπολογίσιμη εκτασιακά περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας μέσω των διαδοχικών επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλαδί Ελιάς» σε Γιαραμπλούς -Νταμπίκ, Αλ Ράι και Αλ Μπαμπ (η πρώτη) και σε Αφρίν (η δεύτερη) σην
πραγματικότητα «Κυπροποιεί» τους συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους υιοθετώντας τα όσα έκανε και κάνει  πριν 44 χρόνια με την εισβολή της στην Κύπρο..Οι ενέργειες μέσα στο Συριακό και Ιρακινό έδαφος έχουν συντελέσει στο να αλλάξουν πολύπλευρα την σύνθεση των συγκεκριμένων ζωνών, ενώ το επιτελείο Ερντογάν καθώς και τα Αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προτίθενται να αποσύρουν  δυνάμεις του Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής από  τις παραπάνω περιοχές. Μάλιστα χρησιμοποιούν ορολογία που δείχνει ότι  ήρθαν για  να μείνουν με απώτερο σκοπό να αποτρέψουν την όποιας μορφής επιστροφή Κουρδικών ως και άλλης πληθυσμιακής σύνθεσης ανταρτικών τμημάτων και μονάδων.Φυσικά με επιδέξιο τρόπο επικαλούνται ότι  με τη παρουσία της εκεί  αποτρέπει  διεισδύσεις τρομοκρατικών και τζιχαντικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα προστατέυει  τον  ευάλωτο τοπικό πληθυσμό από ενέργειες τρίτων.

Ειδικότερα-σύμφωνα με εκτενή μελέτη μου επί της κατάστασης που έχε δημιουργήσει η Άγκυρα εκτός συνόρων της, έχω καταγράψει μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

* Επίσημα η Τουρκία έχει αναλάβει την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στους διαφόρους τομείς στις δύο ζώνες της Βόρειας Συρίας που είναι υπό κατοχή. Πληρώνει όλα α άτομα που έχουνε προσληφθεί για τους τομείς  μεθοριακού ελέγχου, εξαγωγής αγροτικών προιόντων, τις Τουρκμενικές παραστρατιωτικές ομάδες ,καθώς και άλλες φίλα-διακείμενες προς την Άγκυρα οργανώσεις.

*Στις συγκεκριμένες περιοχές η Άγκυρα προωθεί σταδιακά την δημιουργία ειδικών βιομηχανικών κέντρων σε συνεργασία με γνωστές βιομηχανικές μονάδες της.

*Συστηματικά αλλάζει τις επικρατούσες δημογραφικές συνθήκες και αριθμούς  μετακινώντας κόσμο  στις περιοχές του Αφρίν, της Αλ Ζαχάρ, της Γιαντέρις,και της Γιααμπλούς.Επαναπροωθεί  πρόσφυγες που είχαν καταφύγει τα τελευταία χρόνια σε Τουρκικό έδαφος λόγω του Συριακού εμφυλίου πολέμου, στοχεύοντας καθαρά  στην μείωση του  εναπομείναντος Κουρδικού πληθυσμού.

*Αγοράζει τοπικά αγροτικά προιόντα , και τα εισάγει στην Τουρκική εσωτερική αγορά.Ειδικότερα στις τοπικές αγορές της διασυνοριακής ζώνης.. Στις συναλλαγές χρησιμοποιείται μόνο το Τουρκικό νόμισμα

*Στα σχολεία των περιοχών που έχει υπό τον έλεγχο της, έχει εισαχθεί η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας,  ενώ τουρκοποιούνται όλα τα συστήματα της υπάρχουσας δημόσιας διοίκησης. Ο  εκ μέρους της Άγκυρας έλεγχος είναι πλέον εμφανέστατος στα νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ταχυδρομεία, κα.

*Παρέχει υποτροφίες και επιδοτήσεις σε νέους από τις ανωτέρω περιοχές  να σπουδάσουν σε Τουρκικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα. Επιπλέον υποστηρίζει ποικιλοτρόπως νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν το Ισλάμ, με προφανή σκοπό να αποδυναμώσει τις όποιες εναπομείνασες  γκιουλενικές σχολές που ήσαν διάσπαρτες σε πολλά σημεία της Μεσοποταμίας (στα οποία διατηρεί επιρροή)

*Όπως έχει  επισημάνει ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ  σε πρόσφατη ειδική συγκέντρωση των κορυφαίων στρατιωτικών  διοικητών και επιτελών της χώρας , αλλά και σε αντίστοχη ενημέρωση ανώτατων απόστρατων αξιωματικών  »ενεργούμε σε βάθος μέσα στην βόρεια Συρία και υιοθετούμε σειρά μοντέλων για τον τοπικό  πληθυσμό  που διαχρονικά έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία στην Βόρεια Κύπρο». Στις συγκεκρινμένες περιοχές σταθμεύουν Ειδικές Δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής καθώς και τμήματα επιμέρους σχηματισμών της Β Στρατιάς της Μαλάτειας. Αυτές οι μονάδες συνεργάζονται με τοπικές παραστρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται σε αστυνομικές ακαδημίες της τουρκικής ενδοχώρας. Η τουρκική αστυνομική σχολή στην Γιαραμπλούς εκπαιδεύει πολλούς Τουρκμένιους για αστυνομικά και μεθοριακού ελέγχου καθήκοντα. Η επί του παρόντος ανώτατη  στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας έχει επί χρόνια συνεργαστεί σε ειδικά προγράμματα Στρατού-Στρατοχωροφυλακής, τα οποία υιοθετεί και στις κατεχόμενες αλλά  και μεθοριακές ζώνες.

*Οι Τούρκοι κάνουνε πάντοτε αναφορά σε τρεις επιχειρήσεις μέσα στο Συριακό έδφος.Πέραν των παραπάνω δύο ,προσθέτουν και την επιχείρηση στην περιοχή Ειρ αν Αιντίν /Μπιριτσέκ/, όπου έθεσαν στα τέλη του 2015  πάλι υπό τον έλεγχο τους το  ιστορικό μνημείο του Σουλειμάν Σαχ.

Αυτή την στιγμή η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις-πέραν της κατεχόμενης από τον Αττίλα βόρειας πλευράς της Κύπρου- σε ΒΔ Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν, Κατάρ(βάση στην Ντόχα), Σομαλία(εκπαιδεύει τον στρατό και την αστυνομία της νόμιμης κυβέρνησησ στο Μογκαντίσου) , ενώ μετά τις επισκέψεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά των Ερντογάν και Ακάρ σύντομα θα έχει πρόσβαση στο  νησάκι Σουακίν  του Σουδάν μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα.Το στυγκεκριμένο νησάκι έχει για την Τουρκία ιστορικές μνήμες από την εποχή των Οθωμανών.

*Τέλος, η Άγκυρα μέσω διαδοχικών ταξιδιών τα τελευταία χρόνια του Ερντογάν σε 17 κράτη της Αφρικής προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα σε κράτη που είναι μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης , όπως τη Νιγηρία,τη Τανζανία,το Σουδάν  τις Κομόρες, το Μάλι, το Τσαντ, αλλά και με κράτη-κλειδιά της Αφρικής όπως την Σενεγάλη, την Ρουάντα,την Αλγερία, και την Τυνησία.Διατηρεί στενούς δεσμούς με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη ,ενώ σε ότι αφορά τα βόρεια συνορα της Ελλάδος , οι σχέσεις της Άγκυρας έχουνε ενδυναμωθεί τελευταία με τα Τίρανα, το Σεράγεβο, την Πρίστινα ως και με Μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο Σαντζάκι της Σερβίας (Νόβι Παζάρ), τους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας και τους  Τατάρους τησ Κριμαίας. Πέραν λοιπόν του Εκστρατευτικού  Ιμπεριαλισμού,  η Άγκυρα ενισχύει τους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της με διάφορα κράτη και πληθυσμιακές ομάδες, σε πολλά σημεία του ευρύτερου γεωπολιτικού της χώρου.

thumbnail
About The Author

0 comments