Αποκαλυπτικό έγγραφο: Οι γραπτές τουρκικές προτάσεις στο Κραν Μοντανά

Χωρίς διάθεση για εμπλοκή στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και με σεβασμό στις απόψεις κάθε πολιτικού σχηματισμού, το Σίγμα φέρνει για πρώτη φορά στο φως τις μοναδικές γραπτές προτάσεις που κατέθεσαν οι Τούρκοι στο Κραν Μοντανά, στις οποίες επέμεναν από την δεύτερη μέρα μέχρι και το τέλος.
Εισηγήθηκαν λοιπόν οι Τούρκοι: 
- Η «Συνθήκη των Εγγυήσεων» θα εφαρμόζεται αναλογικά με τη νέα τάξη πραγμάτων. 
- Δεν θα υπάρχει ρήτρα λήξης.
- Η Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συσταθεί από τη «Συνθήκη της Νέας Τάξης Πραγμάτων» θα πρέπει να επιβλέπει την εφαρμογή της συνολικής συμφωνίας 
- Θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση μετά το τέλος της τρίτης περιόδου της εκ περιτροπής Προεδρίας και του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, που θα ακολουθήσουν της επιτυχούς και πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας (με την προϋπόθεση συμφωνίας σε ανώτερο επίπεδο, η αναθεώρηση μπορεί να λάβει χώρα νωρίτερα).
Όσον αφορά στα κατοχικά στρατεύματα:
- Θα υπάρξει σημαντική και άμεση μείωση στρατευμάτων 
- Θα υπάρξει περαιτέρω βαθμιαία μείωση των αριθμών, σε αρμονία με την πρόοδο που θα επιτυγχάνεται στην εφαρμογή της συμφωνίας.
- Θα υπάρχει μόνιμη στρατιωτική δύναμη που δεν θα υπόκειται σε ρήτρα αποχώρησης 
- Ένα «Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο» στη «Συνθήκη Συμμαχίας και οι «Μεταβατικές Πρόνοιες Ασφάλειας» θα πρέπει να επισυναφθούν στη «Συνθήκη της Νέας Τάξης Πραγμάτων».
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν συζητούσε κατάργηση των εγγυήσεων αλλά αντικατάσταση τους με μια νέα Συνθήκη, κάτι θυμίζω που είχε προτείνει στο περιβόητο προσχέδιο εγγράφου του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε προκαλώντας τη μήνη της Λευκωσίας.
Ζήτησαν επίσης οι εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν ρόλο στην εφαρμογή.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι οι εγγυήσεις δεν θα υπόκειντο σε ρήτρα λήξης, αλλά αναθεώρησης μετά από τρεις εκλογικές περιόδους.
Όσον αφορά στο θέμα των στρατευμάτων, ενώ ο Γ.Γ μιλούσε για άμεση ραγδαία μείωση η Τουρκία αντιπροτείνε σημαντική – όχι δραστική – μείωση και χωρίς να λέγει από την πρώτη μέρα.
Σημαντικό επίσης πως η περαιτέρω μείωση δεν θα ήταν συμφωνημένη αλλά αναλόγως της εφαρμογής της λύσης, που σημειώνω πως όπως είδαμε πιο πάνω θα περνούσε από τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Δηλαδή θα ήταν η Ε/κ πλευρά υπό συνεχή επιτήρηση από την Τουρκία.
Επίσης η Τουρκία ξεκάθαρα και κρυστάλλινα πρότεινε μόνιμη παρουσία στρατού σε βάση, χωρίς να δηλώνει ότι θα είναι ο αριθμός των αγημάτων και χωρίς η μόνιμη παρουσία να υπόκειται σε οποιαδήποτε ρήτρα λήξης.
Τέλος και το πιο σημαντικό είναι ότι σε κανένα σημείο του εγγράφου δεν αναφέρεται η κατάργηση του επεμβατικού δικαιώματος κάτι που καθόλου τυχαίο μπορεί να είναι.
Όσον αφορά στο ζήτημα του άτυπου εγγράφου για την εφαρμογή της λύσης, είναι ένα έγγραφο που πρώτο το Σίγμα είχε αποκαλύψει τέλη του 2017 και είχε κάνει το γύρο Κύπρου και Ελλάδας.
Ένα έγγραφο που βεβαίως είχε εξέχουσα σημασία και που για κάποιους, ορθώς ή λάθος, αποτελούσε την καλύτερη βάση για κατάργηση των εγγυήσεων.
Το έγγραφο αυτό το αναλύσαμε πολλές φορές. Αυτό που σήμερα προσθέτω είναι τα ακριβή πρακτικά από αξιόπιστη πηγή για τη νύκτα του κρίσιμου δείπνου σε ότι αφορά στο σημείο αυτό.
Αναγράφεται λοιπόν στα πρακτικά το εξής:
«Ο Γενικός Γραμματέας άνοιξε τον κύκλο των σχολίων επί των δικών του παρεμβάσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε αν το non-paper (για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης) που διαμοιράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα αφορά σε πρόταση για αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης. Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι τα δύο θέματα είναι ξεχωριστά. Η εκτίμηση του ήταν ότι ανεξαρτήτως τι θα γίνει (εννοεί τις εγγυήσεις) θα υπάρχει ανάγκη για μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής που θα δίνει στα Ηνωμένα Έθνη σημαντικό ρόλο.» 
Παράγραφος που επίσης ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Κλείνω λέγοντας σας ότι και οι Τ/κ προτάσεις για την ασφάλεια και εγγυήσεις, που επίσης κατέχουμε, ήταν σε πλήρη συνάφεια με το τι η Τουρκία πρότεινε για τα καυτά αυτά ζητήματα.



Πηγή: 
sigmalive.com

thumbnail
About The Author

0 comments