Όλοι γνωρίζουν, ή απλώς κατανοούν, ότι η “συμμαχία” ή αλλιώς “στρατηγική σχέση” Μόσχας και Άγκυρας, είναι μια ευκαιριακή συνεργασία, βασιζόμενη στα κοινά συμφέροντα. Όπως για παράδειγμα, στις δηλώσεις και στο κείμενο και οι δυο πλευρές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να μάχονται τους τρομοκράτες. Μόνο που καθεμία πλευρά αναγνωρίζει και χαρακτηρίζει διαφορετικούς δρώντες στο έδαφος ως “τρομοκράτες”. Εν ολίγοις, ο καθένας δηλώνει πιστός στους τοπικούς του συμμάχους…
Δηλαδή σε τι ακριβώς συμφώνησαν; Ότι θα συνεχίσουν να “τρώγονται” μεταξύ τους; Κι αν η μια πλευρά κατορθώσει να αποτρέψει την άλλη έχει καλώς; Διαφορετικά ισχύει το γαία πυρί μειχθήτω; Ή μήπως με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν κρατάει “ζεστές” τις επιθυμίες των Αμερικανών και δευτερευόντως των Ευρωπαίων, ότι θα κατορθώσουν τελικά να τον σύρουν ξανά… στη ζεστή δυτική “αγκάλη”;
Παρακολουθώντας κανείς το βίντεο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δυο ηγετών κάνει εντύπωση η ένταση στα πρόσωπα όλων κατά την συνέντευξη Τύπου. Αυτό που βλέπει κανείς, είναι σαν… να είχαν παίξει ξύλο! Αλλά και μια ανησυχία ότι θα χρειαστεί να ξαναπαίξουν! Δεν υπάρχει κανείς που να εξαιρείται από το σχόλιο! Είναι όλοι έτσι! Και ο Πούτιν και ο Ερντογάν και ο Σόιγκου και ο Ακάρ!
Ο Ερντογάν από την μία παραδέχθηκε την υποχώρησή του καθώς η γραμμή διαχωρισμού είναι ο αυτοκινητόδρομος Μ4. Καμία σχέση με την απαίτηση για οπισθοχώρηση των Σύριων πίσω από τα παρατηρητήρια που είναι πίσω και από τον Μ5. Άρα, αυτόματα πρόκειται για κατοχυρωμένο κέρδος των Ρώσων και των Σύρων, που αποδεικνύει πόσο ανάγκη έχει ο Ερντογάν τον Πούτιν και πόσο καχύποπτος παραμένει απέναντι στους δυτικούς!
Σημαντικό επίσης είναι, ότι η συμφωνία προβλέπει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, άρα εμμέσως καθιστά, έστω τυπικά, την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων προσωρινή. Με απλά λόγια: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ρωσική “λαβή”. Αν το επιχειρήσει, θα διακινδυνεύσει να ηττηθεί ολοκληρωτικά στη Συρία και η εξουσία του θα βρεθεί στο κενό…
Πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί σε ποιον βαθμό θα συνεχίσει η Άγκυρα να παίζει με τους δυτικούς, μιας και θα μπορούσε κανείς να εικάσει εύσχημα, ότι έχει πάρει το μάθημα τέτοιων “πρωτοβουλιών” δίχως όριο από το παρελθόν, όταν και το είχε επιχειρήσει πάλι.
Η ανησυχία για την ελληνική πλευρά είναι να δούμε άμεσα στροφή της Τουρκίας προς Καστελόριζο-Κρήτη, ώστε σε συνδυασμό με την πίεση που συντηρεί στον Έβρο, να καταφέρει να αποσπάσει την κοινή γνώμη στη χώρα του και να γλυκάνει την πικρή γεύση. Η ελληνική αντίδραση θα κρίνει το μέλλον του… Το ξέρει, αλλά αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή.
Μπορεί να χρειάζεται μια εύκολη “νίκη” και να την αναζητά στον “αδύναμο κρίκο”, όμως αυτή τη φορά, η ελληνική αντίδραση στον Έβρο αυξάνει το επίπεδο αβεβαιότητας της στρατηγικής του. Εικάζεται, ότι οι Τούρκοι στρατηγοί του έχουν πει πως αν κάτι δεν πάει καλά και προκύψει εμπλοκή, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι γι’ αυτόν. Δηλαδή, να έχουμε εφαρμογή του “πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος”…
Βέβαια υπάρχει άλλο ένα ενδεχόμενο: Δεν είναι καθόλου απίθανο, αργά ή γρήγορα να καταρρεύσει η συμφωνία στη Συρία και να επιστρέψουμε στα γνωστά. Και μάλιστα από χειρότερη αφετηρία για τους Τούρκους. Αυτό οι σοβαρές χώρες θα το αξιοποιούσαν… ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Πηγή: defence-point.gr
0 comments