Μπορεί η καθημερινότητά μας στην Κύπρο και την Ελλάδα να άλλαξε άρδην εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 ωστόσο σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως η Συρία, η απειλή του ιού απλά επιβαρύνει ένα ήδη διαλυμένο από τον πόλεμο κράτος –όπου οι βασικές δομές υγείας υπολειτουργούν εδώ και χρόνια.
Πληθωρισμός
H συριακή οικονομία συνάντησε ένα ιστορικό χαμηλό ως προς την αξία του εθνικού της νομίσματος τον φετεινό Ιανουάριο. Για να αναλογιστούμε αυτό το μέγεθος αρκεί να λάβουμε υπόψη μας τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά: α. την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ-συριακής λίρας η οποία διαμορφώνεται σε 1:1088 και 1:1219 αντίστοιχα. Στη Δαμασκό ένα χαρτονόμισμα που αλλάζει χέρια στη Λευκωσία ισοδυναμεί με σχεδόν 26.000 λίρες. β. H τιμή βασικών αγαθών (ψωμί, τσάι, φρούτα) έχει εκτοξευτεί. Ενδεικτικά, σε μια περιοχή υπό το καθεστώς Άσαντ ένα κιλό ψωμιού ανέρχεται μεταξύ 50 και 80 συριακών λιρών (μεταξύ δηλ. 5 και 12 σεντ του ευρώ). γ. H ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων (τουρκική λίρα στις περιοχές υπό την αντιπολίτευση, δολάριο στις κουρδικές περιοχές, και ρωσικό ρούβλι) απλά μειώνει περαιτέρω την αξία του τοπικού νομίσματος.
Σύστημα υγείας
Με εξαίρεση την Δαμασκό το σύστημα υγείας της χώρας παραπαίει. Σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις μετακίνησης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάποιος από γειτονικές της Δαμασκού περιοχές μπορεί να μετακινηθεί προς αυτή (π.χ. Νταρά, Γκούτα, Λατάκεια, κτλ.), ο ρυθμός εξέτασης περιστατικών υγείας έχει μειωθεί σε δραματικά επίπεδα.
Ο COVID-19
Σε μια χώρα όπως η Συρία η πρόσβαση σε ακριβή στατιστικά αναφορικά με τον βαθμό που η πανδημία κορωνοϊού επηρεάζει την χώρα είναι προβληματική. Εκείνο που ωστόσο πλέον καθίσταται σαφές είναι πως η ύπαρξη στρατιωτικού προσωπικού από το Ιράν (Χεζμπολάχ του Λιβάνου, IRGC, σιιτικές πολιτοφυλακές ή Ιρανοί σύμβουλοι μεταξύ του SAA) στη χώρα αυξάνει το ποσοστό μιας κρίσης πανδημίας. Ήδη οι αναφορές τόσο από OSINT όσο και από πηγές του Geopolitical Cyprus κάνουν λόγο για εκατοντάδες κρούσματα με τον SAA να προβαίνει σε εκκένωση ολόκληρων στρατιωτικών του εγκαταστάσεων σε όλο το εύρος της γεωγραφικής του διασποράς (εμπόλεμες και μη εμπόλεμες ζώνες).
Οι καταγγελίες πάντως, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως, για «δραστικά μέτρα» του καθεστώτος εναντίον αυτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν αυξηθεί από διάφορους παρατηρητές. Με το ενδεχόμενο μιας πανδημίας να αποτελεί «υγειονομική βόμβα» μεταξύ πιθανών νέων μεταναστευτικών ροών που θα προκύψουν από μια πιθανή αναζοπύρωση της σύγκρουσης στο Ίντλιμπ.
Καταληκτικά
Χωρίς υπερβολή και δεδομένης της έκτασης και της εξέλιξης που θα λάβει η πανδημία του COVID-19 παγκοσμίως, σε ένα ταραγμένο υποσύστημα όμως η Μέση Ανατολή και δη σε μια χώρα που υποφέρει σχεδόν μια δεκαετία από τον πόλεμο όπως η Συρία, μια εργαλειακή χρήση των όρων «προ-COVID-19 εποχή» και «μετά-COVID-19 εποχή» μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο στοιχείο ανάλυσης.
Στη περίπτωση της Συρίας μένει να δούμε και το σε ποιο βαθμό ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο περαιτέρω αποδυνάμωσης (ή και ενδυνάμωσης) του ίδιου του Άσαντ –δεδομένου ότι πολλοί προκάτοχοί του σε ταραγμένες και μη χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Λατινικής Αμερικής επηρεάστηκαν καταλυτικά από μια ανθρωπιστική κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας ή των φυσικών καταστροφών.
Του Γιάννη Ιωάννου
0 comments