Ασπίδα προστασίας υψώνουν τα Ελληνικά "γεράκια" νότια της Κρήτης. Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας η τουρκική άσκηση-επιχείρηση ανοιχτά της Λιβύης.
Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά
Επίδειξη ισχύος, πρόβα τζενεράλε για χτύπημα στη Λιβύη ή έλεγχος στα αντανακλαστικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας;
Στο «μικροσκόπιο» των Ελλήνων επιτελών βρίσκεται η άσκηση-επιχείρηση ανοιχτά της Λιβύης που οργάνωσε και εκτέλεσε τη Μεγάλη Παρασκευή η ΤuAF σε συνεργασία με φρεγάτες του Τουρκικού ναυτικού οι οποίες βρίσκονται ανοιχτά της Τρίπολης τους τελευταίους δύο μήνες.
Τόσο το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης όσο και ο επικοινωνιακός χειρισμός της Άγκυρας αναλύονται από ανώτατους αξιωματικούς εξειδικευμένους τόσο σε θέματα τακτικών όσο και ψυχολογικών επιχειρήσεων.
Το Τουρκικό επιτελείο έσπευσε να δώσει πληροφορίες για τα μέσα που έλαβαν μέρος στην άσκηση αλλά και οπτικό υλικό-εικόνες και βίντεο- που παρουσιάζουν την προετοιμασία αλλά και τις απογειώσεις των αεροσκαφών της TuAF.
Η Πολεμική Αεροπορία φυσικά και δεν περίμενε την Άγκυρα για να έχει πλήρη εικόνα για τις ενέργειες των γειτόνων σε μια περιοχή κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Και ειδικά μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης με το οποίο η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Τα Ελληνικά "γεράκια" επιτηρούσαν από την πρώτη στιγμή τα αεροσκάφη της ΤuAF. Τέσσερα μαχητικά F-16C/D, τρία ιπτάμενα τάνκερ KC-135R,το ιπτάμενο ραντάρ E-7T αλλά και ένα C-130. Το μεταγωγικό μάλιστα επιχείρησε μάταια να παραπλανήσει τα Ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από Σούδα και Καστέλι για να παρακολουθήσουν τα Τουρκικά αεροσκάφη.
Τα "μπλε" φτερά επιτηρούσαν τα αεροσκάφη των γειτόνων τα οποία πέταξαν στο FIR Λευκωσίας και στη συνέχεια στα όρια του FIR Καΐρου μέχρι να φτάσουν ανοιχτά της Λιβύης. Και μάλιστα κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους τα προσέγγισαν σε απόσταση αναπνοής αφού πέταξαν ακόμα και σε κλειστό σχηματισμό κοντά τους.
Και μόνο το γεγονός ότι πέντε HVAA (High Value Airborne Assets) εκτέθηκαν εκατοντάδες μίλια μακριά από τη βάση τους πετώντας συνοδευόμενα από μόλις μια τετράδα μαχητικών δείχνει σύμφωνα με επιτελείς ότι η Τουρκική άσκηση-επιχείρηση ήταν πρόχειρα σχεδιασμένη. Σε πραγματικές συνθήκες θα ήταν καταδικασμένη πριν καν ξεκινήσει.
Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές είναι ότι η Τουρκική αεροπορία θέλησε να δείξει ότι μπορεί να οργανώσει και να εκτελέσει μια μεγάλη υπεράκτια άσκηση σε αντίθεση με την καθημερινή εικόνα που παρουσιάζει στο Αιγαίο. Μικροί αριθμοί μαχητικών και ποιοτικό μειονέκτημα στον αέρα σε σχέση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η HAF διαθέτει δυνατότητες και μέσα ώστε να επιτηρεί συνεχώς όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης και να έχει πλήρη εικόνα της "εναέριας κυκλοφορίας" διαμηνύουν τα Ελληνικά ''γεράκια''.
Και ταυτόχρονα σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. Εστιάζοντας φυσικά την προσοχή της στη θαλάσσια περιοχή στην οποία οι γείτονες αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία με βάση το παράνομο μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ.
Και δεν είναι μόνο το "δίχτυ" προστασίας που απλώνουν στη περιοχή τα Ελληνικά μαχητικά. Υπάρχουν τα επίγεια ραντάρ που διαθέτει η Ελληνική αεράμυνα στην Κρήτη όσο και τα ιπτάμενα ραντάρ Erieye τα οποία μπορούν να πετούν για ώρες και να ''σαρώνουν'' τον εναέριο χώρο σε μεγάλες αποστάσεις. Το ραντάρ του Erieye έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει μεγάλα αεροσκάφη όπως τα Τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135R ή τα Ε-7Τ σε απόσταση έως και 450 χιλιομέτρων αλλά και μαχητικά F-16 C/D στα 350 χιλιόμετρα ανάλογα και με το ύψος πτήσης.Και φυσικά η Ελληνική αεράμυνα διαθέτει και τους αντιαεροπορικούς S-300.
Σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της Τουρκικής αεροπορίας η HAF πέρα από την συνεχή επιτήρηση του Αιγαίου και των περιοχών Εθνικών συμφερόντων δείχνει αποφασισμένη να στέλνει σε τακτά διαστήματα ουσιαστικό μήνυμα αεροπορικής υπεροχής.
Ήδη τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους δύο μήνες Ελληνικά μαχητικά έχουν πετάξει μαζικά και σε μεγάλους σχηματισμούς που αγγίζουν ακόμα και τα 40 αεροσκάφη πάνω από τα ακριτικά μας νησιά.
0 comments