Την ώρα που ο στρατός του Χαλίφα Χάφταρ προελαύνει στην Τρίπολή με άγριες μάχες και πολλούς νεκρούς τα τελευταία 24ωρα, η Τουρκία προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Σαρατζ στην Λιβύη.
Ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στο Λιβυκό Πέλαγος η Τουρκία. Στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν ότι την ώρα που η Τουρκία διαθέτει ήδη έξι πολεμικά πλοία στο Λιβυκό Πέλαγος, πέντε εκ των οποίων είναι φρεγάτες, η Συμμαχική αρμάδα θα υπολείπεται σαφώς σε ισχύ ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού διαθέτοντας μόλις τρία πλοία.
Και μάλιστα με αρμοδιότητα να μην πλησιάζουν στις λιβυκές ακτές παρά μόνο να ελέγχουν τον πλου «ύποπτων» πλοίων τα οποία ενδέχεται να μεταφέρουν όπλα προς τα λιμάνια της Αφρικανικής χώρας.
Όπως πιθανότατα επιχείρησε πρόσφατα να κάνει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Pray» το οποίο εντόπισε νότια του Καστελόριζου συμμαχική αρμάδα με επικεφαλής γαλλική φρεγάτα και το ανάγκασε αλλάξει ρότα και να πλεύσει στο λιμάνι της Αττάλειας.
Η Αθήνα, πάντως, έχει πάρει ήδη τα μέτρα της με δεδομένο ότι πέντε τουρκικές φρεγάτες πλέουν ανοιχτά από τις Λιβυκές ακτές δηλαδή νότια της Κρήτης και σε κοντινή απόσταση από τη θαλάσσια περιοχή ελληνικής κυριαρχίας την οποία αμφισβητεί η Άγκυρα με το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.
Στην Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί πλέον σε μόνιμη βάση Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού με τα τουρκικά πλοία να επιτηρούνται συνεχώς αναφέρει το newpost.gr
Ο Χαφτάρ κερδίζει συνεχώς έδαφος ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει
Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στη Λιβύη. Την ώρα που τα οικονομικά προβλήματα δεν της επιτρέπουν να πληρώνει τους μισθοφόρους που έστειλε, ο Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνει. Ενώ ο Χαφτάρ κερδίζει συνεχώς έδαφος, η τουρκική οικονομία «βυθίζεται» με αποτέλεσμα η «εκστρατεία» στη Λιβύη να αρχίζει να ξεπερνάει τις οικονομικές δυνατότητες της Τουρκίας, η οποία έχει άμεση ανάγκη δολάρια για χρηματοδότηση
«Οι οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας επιδεινώθηκαν από την κρίση γύρω από το Covid-19. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού περιοδικού “The Economist”, η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς οικονομικά στους περιορισμούς που υιοθετήθηκαν για να περιορίσουν την επιδημία.
“Η απαγόρευση σε πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, είναι τόσο αυστηρή όσο στις πλούσιες οικονομίες, αλλά, σε αντίθεση με τους πλουσιότερους εταίρους της, λίγες οικονομίες αναδυόμενων αγορών μπορούν να συνδέσουν αυτή την αυστηρότητα με μια γενναιόδωρη οικονομική αντίδραση”. Οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες απλά δεν έχουν αρκετά αποθέματα συναλλάγματος»
«Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια κατάσταση καθιστά τις οικονομίες αναδυόμενων αγορών “να βασίζονται σε περισσότερα δάνεια σε εξωτερικές και εχθρικές αγορές”. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον «Economist» δείχνουν επίσης ότι σε μια κατάσταση κρίσης, η Τουρκία έχει τη χαμηλότερη ένδειξη της σχέσης μεταξύ του μεγέθους των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της ανάγκης για εξωτερική χρηματοδότηση. Αυτό εγείρει ερωτήματα όχι μόνο για την εσωτερική πολιτική της Άγκυρας, αλλά και για τις εξωτερικές υποθέσεις».
ΠΗΓΗ προσπελάστηκε i-epikaira.blogspot.com
0 comments