Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα σε βοήθεια χορήγησης ιατρικού εξοπλισμού στην Αλβανία για το COVID-19, ωστόσο, γράφει η αλβανική ‘Lapsi’ η οποία επικαλείται την εφημερίδα "Le Monde", τονίζοντας ότι αυτά δεν είναι απλά, αθώα, δώρα.
Η ‘Lapsi’ η οποία διακρίνεται για τα εύστοχα δημοσιεύματά της επισημαίνει στο άρθρο της:
Η γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για τις περιφερειακές του φιλοδοξίες" [“Erdogan Utilise l’ èpidèmie pour se ambitions règionales”], επισημαίνοντας ότι μια μεγάλη ποσότητα ιατρικών προμηθειών έχει διανεμηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την Τουρκία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αναφέρεται, μάλιστα, στον πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος τόνισε σε τηλεοπτική ομιλία προς τον λαό του:
«Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας κρίσης. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της διαδικασίας».
Η "Le monde" περιγράφει πώς οι υπουργοί και οι δικαστές του Ερντογάν μιλούν μόνο γι 'αυτό, επαναλαμβάνοντας την ιδέα του προέδρου.
Αναφέρει επίσης έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές δημοσιογράφους του καθεστώτος, τον Ιμπραήμ Καραγκούλ, που μίλησε για ένα «νέο τουρκικό θαύμα» μετά τη συγκέντρωση λαών εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τονίζοντας ότι «ο Ερντογάν τους επανενώνει αλλάζοντας την πορεία της ιστορίας».
Ο Ερντογάν ήταν αυτός που πρώτος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για βοήθεια.
Αφού έδωσε μια απαισιόδοξη ομιλία μπροστά στους Αλβανούς, λέγοντας τους ότι αυτή τη φορά είμαστε μόνοι και κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει, βγήκε (ο Ράμα) στις 20 Μαρτίου στην (τηλεόραση) «Opinion» για να διαβεβαιώσει τους τηλεθεατές ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που μπορεί να μας σώσει από την πανδημία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή.
«Έχουμε από καιρό, όχι τώρα, εδώ και δύο εβδομάδες που τέθηκε στο τραπέζι του τουρκική κράτους η εναλλακτική λύση, με έναν κατάλογο απαιτήσεων σε περίπτωση ανατροπής του κόσμου και δεν θα υπάρχουν πλέον δυνατότητες επικοινωνίας με κανέναν. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το κρίσιμο σημείο, θα πρέπει να έχουμε μια εγγύηση με ένα σχέδιο Γ (plan C), το οποίο μας έχει εγγυηθεί η Τουρκία», είπε.
Τα νέα καλύφθηκαν αμέσως από τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.
Λίγες μέρες αργότερα, η υπουργός Μαναστηρλίου μοιράστηκε στο Facebook φωτογραφίες του "Lasgushi" γεμάτη με 7 τόνους ιατρικής βοήθειας, μάσκες ρούχων και κιτ για τον κορωνοϊό.
Ο Έντι Ράμα δεν έχασε την ευκαιρία να δημοσιεύσει στη σελίδα του φωτογραφίες ασθενοφόρων που δωρίστηκαν από την Τουρκία, ενώ και πάλι η Μαναστηρλίου έδωσε συνέντευξη στις τουρκικές τηλεοράσεις όταν η δεύτερη παρτίδα των 7 τόνων βοήθειας έφτασε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Ρίνας.
0 comments