Με αυτούς τους στόχους ως γνώμονα, το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στις 30 Απριλίου αποφάσισε τη σύσταση διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, στη δύναμη κρούσης της οποίας θα ενταχθούν, μετά την έγκριση της σχετικής απόφασης από το ΚΥΣΕΑ, οι καταδρομείς και οι αλεξιπτωτιστές του Στρατού Ξηράς των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας οι Πεζοναύτες, το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων των ΟΥΚ και το Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού.
Επιπλέον, στη διοίκηση της ΔΕΠ θα υπαχθούν αρχικά, στα πρώτα στάδια, ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (CH 47, NH-90), ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο, μία διακλαδικής στελέχωσης Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει και ‘’το μακρύ χέρι’’ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την εκτέλεση οποιασδήποτε αποστολής.
Ο οργανωτικός αυτός μετασχηματισμός των Ειδικών μας Δυνάμεων προς την κατεύθυνση της ευελιξίας και της αυτοδυναμίας κατά την εκτέλεση των επιχειρήσεων, έπρεπε ήδη να είχε υλοποιηθεί προ πολλού. Αυτό υπαγορεύουν τόσο τα εθνικά επιχειρησιακά δόγματα και στρατηγικές, όσο και η κείμενη νομοθεσία (ν.2292/1995), σύμφωνα με την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ασκεί την πλήρη διοίκηση όλων των Κλάδων.
Πολλώ δε μάλλον, αυτό υπαγορεύουν οι μαξιμαλιστικές αναθεωρητικές αιτιάσεις της γείτονος, που ολοένα εντείνονται, επιδιώκοντας με αλλοπρόσαλλα νομικά “εφευρήματα” αλλά και την απειλή των όπλων να θέσουν εν αμφιβόλω το παρόν status quo.
Η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) ικανοποιεί το δόγμα της διακλαδικότητας στο έπακρο: ενιαία ειδική εκπαίδευση, ενιαίες προμήθειες εξοπλισμού, ενιαία επιχειρησιακά μέσα, ενιαία σχεδίαση επιχειρήσεων και αντίληψη κατά τη διεξαγωγή τους, για τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, υπό έναν Διοικητή.
Οι πλέον επίλεκτοι, οι καλύτεροι των καλύτερων και από τους τρεις Κλάδους, ενωμένοι θα εκπαιδεύονται στο εξής μαζί στις πλέον σκληρές μη συμβατικές τακτικές πολέμου, θα φέρουν τον ίδιο σύγχρονο εξοπλισμό, θα εμπνέονται από την ίδια κουλτούρα διεξαγωγής ειδικών αποστολών.
Στα χέρια, δε, του Διοικητή της νέας ΔΕΠ, θα διατίθενται ανά πάσα στιγμή, το πλέον επίλεκτο προσωπικό, αλλά και όλα τα απαραίτητα μέσα, επίγεια, αμφίβια και εναέρια, προκειμένου να φέρει σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή διαταχθεί.
Με τον τρόπο αυτόν, οι μέχρι σήμερα συγκροτημένες πάνω στα οργανωτικά πρότυπα άλλων δεκαετιών των αμερικανικών Special Forces, ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, έστω και καθυστερημένα, αλλάζουν, προσαρμοζόμενες στις εξελίξεις και αναπληρώνοντας το όποιο χαμένο χρονικά έδαφος.
Οι αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου θεάτρου επιχειρήσεων έχουν διαμορφώσει τα πρότυπα οργάνωσης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων διεθνώς πάνω σε ένα πλαίσιο διακλαδικότητας και ενιαίας διοίκησης.
Η ανάγκη για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη δράση ικανοποιείται πολλαπλάσια όταν υπάρχει κοινό δίκτυο πληροφοριών, κοινή αξιοποίηση συστημάτων και μέσων (όπως επικοινωνίες και οπλισμός), κοινή αντίληψη για τη φύση της αποστολής, και, κυρίως, κοινός Διοικητής.
Περαιτέρω, η κοινή διακλαδική εκπαίδευση θα προσομοιώνει ρεαλιστικότερα το σύγχρονο, διακλαδικό πεδίο επιχειρήσεων, δημιουργώντας παράλληλα στο προσωπικό ακόμα ισχυρότερους συνεκτικούς δεσμούς.
Με τη σύσταση της διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι Ειδικές Δυνάμεις αφήνουν πίσω τους το παλιό και καθίστανται ευέλικτες, αυτοδύναμες και άρα ικανές να αντιμετωπίσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κάθε πιθανή απειλή.
Έτσι, τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων, η ‘’αφρόκρεμα’’ των Ενόπλων Δυνάμεων, θα καταστούν πραγματική αιχμή του δόρατος, αποτελώντας αξιόπιστο εργαλείο αποτρεπτικής ισχύος και εκτέλεσης κάθε κυβερνητικής στρατηγικής επιλογής.
Εφόσον όλα προχωρήσουν κανονικά, είναι βέβαιο πως η αλλαγή που θα επέλθει στον τρόπο δράσης των Ειδικών Δυνάμεων, θα είναι όχι μόνο ουσιαστική, αλλά και θεαματική, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έχουν δρομολογηθεί ήδη εξελίξεις για την αποκατάσταση στενότερης συνεργασίας με σύμμαχο χώρα, πρωτοπόρο στον τομέα αυτό, η οποία μάλιστα είναι πρόθυμη να συνδράμει αποτελεσματικά στην όλη προσπάθεια.
Για την Ιστορία, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί ότι όλη η παραπάνω προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί την υλοποίηση του σχεδίου – οράματος που επεξεργαζόταν ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από την εποχή που υπηρέτησε ως Διοικητής στην 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
Το σχέδιο αυτό δρομολογήθηκε την εποχή που υπηρέτησε ως Επιτελάρχης και εν συνεχεία υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Η ανέλιξή του στη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνει την ευκαιρία ώστε το σχέδιο αυτό σήμερα, να παίρνει σάρκα και οστά…
www.defencepoint.gr
0 comments