Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, που αναπτύχθηκαν από την Israel Aerospace Industries Ltd., θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την άμυνα στα σύνορα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Η τριετής σύμβαση μίσθωσης περιλαμβάνει την επιλογή αγοράς του συστήματος μετά το τέλος της περιόδου.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα ανέπτυξαν τους δεσμούς τους πρόσφατα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της εκεί.
Δοκιμασμένα τα τελευταία χρόνια ακόμα και στον Ελληνικό εναέριο χώρο από την Frontex για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών αλλά και την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών για λαθρεμπόριο, τα Ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα, έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και καλύπτουν σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις όλες τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στον συγκεκριμένο τομέα για τον οποίο τα θέλει η Ελλάδα.
Όπως είχε γράψει το Newpost, αρκούν τρεις χειριστές στο έδαφος για να πετούν τα υπερσύγχρονα UAV’s. Oι δύο θα έχουν καθήκοντα στη ναυτιλία και στις επικοινωνίες και ο τρίτος, με τον πιο κρίσιμο ρόλο, θα παραλαμβάνει και θα αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες-εικόνα κυρίως αλλά και ήχο-που θα λαμβάνει από το σκάφος.
Για παράδειγμα αν πετούν κατά μήκος πάνω από τα ανατολικά Ελληνικά θαλάσσια σύνορα μπορούν να μεταδίδουν εικόνα από τα Τουρκικά εδάφη σε βάθος 30 μιλίων με πλήρη ευκρίνεια ακόμα και με χρήση θερμικής κάμερας υψηλής τεχνολογίας. Κάτι ανάλογο κάνουν τα Τουρκικά UAV’s ΑΝΚΑ & BAYRAKTAR που συνήθως πετούν στην οριογραμμή με την χώρα μας. Βέβαια να σημειώσουμε ότι και οι δυο αυτοί τύποι μη επανδρωμένων της Τουρκίας, μπορούν να φέρουν και οπλισμό.
Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουν τα Ισραηλινά Heron μπορούν να παρέχουν σύνθετες και εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια, για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, να συνεισφέρουν σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης αλλά και ελέγχου κάθε παράνομης δραστηριότητας στις Ελληνικές θάλασσες.
Το κόστος χρήσης των Heron θα είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την επιτήρηση του Αιγαίου.
0 comments