Ιγκόκγνιτο ο Μακρόν στην Ελλάδα – Νέες διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες

Τί συνεφωνήθη στις συνομιλίες των Υπουργών Αμύνης Ελλάδος – Γαλλίας
ΤΟ ΒΑΘΥ γαλάζιο του Αιγαίου είχε την δυνατότητα να απολαύσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανυέλ Μακρόν ο οποίος προσφάτως φιλοξενήθηκε στην θαλαμηγό κορυφαίας ελληνικής επιχειρηματικής οικογενείας και έκανε σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» τον διάπλου του Αρχιπελάγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πού προέρχονται από ελληνο-γαλλική πηγή, η ιγκόγνιτο επίσκεψις του Γάλλου Προέδρου και η φιλοξενία του από την κορυφαία ελληνική επιχειρηματική οικογένεια η οποία δραστηριοποιείται εντόνως στον τομέα της ενεργείας και έχει κοινά συμφέροντα με την γαλλική Τotal, συνέπεσε:
Πρώτον με την αναθέρμανση των σχέσεών του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι οποίες χωρίς να είναι ποτέ ψυχρές έχουν γνωρίσει διάφορες διακυμάνσεις.
Δεύτερον με την αναζωπύρωση των συζητήσεων μεταξύ των Υπουργείων Αμύνης Γαλλίας – Ελλάδος για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών και για την υπογραφή συμφωνίας πού θα περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Τρίτον με την συνομιλία Μακρόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ της 7ης Αυγούστου, το περιεχόμενο της οποίας αποδέσμευσε χθές ο Λευκός Οίκος και απεκάλυψε ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκος» Αντώνης Διαματάρης.
Οι σχέσεις Μακρόν – Μητσοτάκη έχουν περάσει διακυμάνσεις, για αυτό προσφάτως μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις για τις φρεγάτες ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε «δώρο» την άκρως φιλελληνική δήλωσή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μετά το πέρας της συναντήσεώς τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανεκοινώθη μάλιστα ότι οι Γάλλοι θα αποκτήσουν βάση στην Κύπρο ενώ γαλλικές φρεγάτες έσπευσαν πρός προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ. Η άριστη γνώσις της γαλλικής γλώσσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και οι εξαιρετικές εντυπώσεις πού άφησε ο Έλλην Πρωθυπουργός στην τελευταία συνάντηση κορυφής για το Ταμείο Ανακάμψεως (κάθισε σε όλα τα «τραπέζια» και οι Γάλλοι το παρετήρησαν) έδωσε δεύτερη ευκαιρία. Στην πρόσφατη επικοινωνία των δύο ηγετών (άγνωστο εάν ο Μακρόν ήταν σε ελληνικό έδαφος –η «Εστία» δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της μυστικής αποδράσεώς του στην Ελλάδα) ο κύριος Μητσοτάκης διέλυσε τις παρεξηγήσεις. Φέρεται ειπών ότι η αγορά ανεστάλη λόγω των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής κυβερνήσεως πρός τους συνταξιούχους (ύψους 1,4 δισ. ευρώ), αλλά δεν ανεβλήθη οριστικώς. Μετά την επικοινωνία Μακρόν – Μητσοτάκη η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αποκλιμακώσεως της εντάσεως μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας ηκολούθησε επικοινωνία των Υπουργών Αμύνης κυρίου Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδος ομολόγου του κυρίας Παρλύ. Κατά την διάρκειά της, συνεζητήθη η επανέναρξις των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες τον Σεπτέμβριο καθώς και για το κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής πού μπορεί να συνοδεύεται από πρόβλεψη για παροχή ναυτικής βάσεως στους Γάλλους στην Ελλάδα, από δανεισμό μεταχειρισμένων φρεγατών Fremme μέχρι της κατασκευής των νέων και από την μεταστάθμευση μιάς μοίρας μαχητικών αεροπλάνων Ραφάλ σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην ίδια συζήτηση ετέθη και το θέμα της κατεπειγούσης προμηθείας ανταλλακτικών για τα ελληνικά μαχητικά Μιράζ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται την ώρα πού γίνεται χαμός στο Αιγαίο να εγκρίνει τις εκτελεστικές συμβάσεις για την απ’ ευθείας ανάθεση της υποστηρίξεως και ζητεί την διεξαγωγή ελέγχου νομιμότητος!
Τελευταίο αλλά όχι έλασσον. Χθές απεκαλύφθη η συνομιλία Τράμπ – Μακρόν με την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος ζητεί από τον ομόλογό του να παρέμβει στον Ερντογάν γιατί «μόνο εσάς ακούει». Το ενδιαφέρον είναι πώς και ο Πρόεδρος Μακρόν ετάχθη στον Τράμπ υπέρ του διαλόγου Ελλάδος – Τουρκίας. Το ευτύχημα; Με θέσεις πού είναι πιό κοντά στις ελληνικές και δεν είναι τόσο προδήλως φιλοτουρκικές όπως των Γερμανών…
Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
thumbnail
About The Author

0 comments