φωτό από το σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet
Ενώ η Ανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας της διεθνούς πολιτικής, έκκληση για κατάπαυση του πυρός ήρθε από τα συγκρουόμενα μέρη, χθες, στη Λιβύη.
Δηλώσεις από τα δύο μέρη
Ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA)- αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), ο οποίος υποστηρίζεται από την Άγκυρα, έδωσε οδηγίες σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας για κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Σάρατζ σημείωσε ότι για μια εκ των πραγμάτων κατάπαυση του πυρός, στρατηγικά σημαντικό είναι «Η Σύρτη και η Τζούφρα πρέπει να είναι οι περιοχές χωρίς όπλα».
Ο Ακίλε Σάλεχ, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας και σύμμαχος των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε για «επείγουσα κατάπαυση του πυρός σε όλες τις πλευρές».
Ο Σάρατζ δήλωσε ότι «ο απώτερος στόχος είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας όλων των λιβυκών εδαφών και η έξοδος των ξένων και μισθοφόρων από τη χώρα».
Προσθέτοντας ότι «η παραγωγή στα πετρελαϊκά πεδία και τα λιμάνια θα πρέπει να αρχίσει ξανά», δήλωσε ο Σάρατζ, τονίζοντας ότι «οι καταθέσεις των εσόδων από το πετρέλαιο θα γίνονται στον ειδικό λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου (NOC) στην Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου και του ΟΗΕ και της Αποστολής Υποστήριξης της Λιβύης του ΟΗΕ «Δεν πρέπει να γίνουν εκταμιεύσεις από αυτά τα έσοδα έως ότου επιτευχθεί μια διαφανής και καλή διαχείριση».
Ο Σάρατζ ζήτησε προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2021.
Η Σύρτη το κέντρο της νέας κυβέρνησης
Ο Ακίλε Σάλεχ ζήτησε επίσης εκλογές χωρίς ημερομηνία. Ο Σάλεχ πρότεινε, επίσης, ότι η πόλη Σύρτη θα είναι το προσωρινό κέντρο της νέας κυβέρνησης, όταν αυτή θα εκλεγεί.
Και οι δύο δηλώσεις απαιτούν την άρση του αποκλεισμού στη διαχείριση του πετρελαίου στη χώρα.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη «χαιρέτισε την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός και την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας». Έγιναν, επίσης, εκκλήσεις για να εγκαταλείψουν τη χώρα όλες οι ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος είναι σύμμαχος του μετώπου του Τομπρούκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάπαυση του πυρός.
Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε τον Σίσι να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αναφέροντας την Σύρτη και την Τζούφραρ ως κόκκινες γραμμές.
Η Ρωσία επιθυμεί να συμμετέχει στη διευθέτηση
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Anadolu’- AA, οι δυνάμεις της Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, ανακοίνωσαν ότι «θα υπακούσουν στην εντολή να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θέση, « να συμμετέχουν σε συναντήσεις στην Τουρκία και τη Λιβύη, όταν θα διαμορφωθεί η κατάσταση για τον επόμενο γύρο» τονίζοντας ότι μπορούν να γίνουν συνομιλίες ακόμη και αύριο, αν ήταν επιθυμητό».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιλέρ επισκέφτηκαν τη Λιβύη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας ήταν επίσης στη Λιβύη.
Ο Μάας δήλωσε ότι τα κόμματα και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα. Υπέβαλε την πρόταση ότι οι Σύρτη και η Τζούφρα πρέπει να είναι περιοχές χωρίς όπλα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι πραγματοποιούν συνομιλίες στη Λιβύη για να βρουν μια λύση που θα αφορούσε τον αφοπλισμό της Σύρτης και της Τζούφρα στη Λιβύη και την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, το μέτωπο του Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει προσωρινά τον αποκλεισμό που εφάρμοσαν στο πετρέλαιο, όπως γράφει το σημερινό τουρκικό δημοσίευμα.
Πηγή: //www.echedoros-a.gr
0 comments