Ο Χαλίφα Χαφτάρ διέταξε το άνοιγμα των λιμένων και των πετρελαιοπηγών μετά από επτάμηνο αποκλεισμό που κόστισε περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Ο διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), συνθηκολόγησε υπό το βάρος της εσωτερικής και της διεθνούς πίεσης, αποδεχόμενος χωρίς προϋποθέσεις το άνοιγμα του «ενεργειακού θησαυρού» της λιβυκής ημισελήνου, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Η Ιταλία χαιρετίζει την ανακοίνωση της επανενεργοποίησης των τερματικών πετρελαίου στη Λιβύη - γράφει ο υπουργός Εξωτερικών Λούτζι Ντι Μάιο στο Twitter, « Την θεωρούμε ως απαραίτητη και επιλογή κοινής λογικής. Πάντα πιστεύαμε ότι ήταν απαράδεκτο να λιμοκτονεί ο πληθυσμός της Λιβύης , καθώς αξίζει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον. Η Ιταλία είναι με τη Λιβύη και θα συνεχίσει να τη βοηθάει στο πεδίο των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου».
Μόλις 24 ώρες πριν από το συνέδριο της 19ης Ιανουαρίου που ο ισχυρός άντρας από την Κυρηναϊκή, με ένα ακόμη πραξικόπημα, αποφάσισε να κλείσει τα πηγάδια για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του δύναμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία, γράφει η ιταλική εφημερίδα εκφράζοντας την ιταλική θέση υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Μια επίδειξη δύναμης – συνεχίζει το δημοσίευμα- που διήρκεσε επτά μήνες με πολλές επιπτώσεις τόσο στη σύγκρουση όσο και στον πληθυσμό της Λιβύης. Τελείωσε επίσης με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Μέσης Ανατολής που υποστηρίχθηκε από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.
« Όπως αναμενόταν από τη La Stampa στις 13 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό σε ένα σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στη λιβυκή ημισέληνο με στόχο την αποκατάσταση της παραγωγής μαύρου χρυσού στη χώρα της Βόρειας Αφρικής σε κανονική κατάσταση», γράφει χαρακτηριστικά
Το σχέδιο εξετάστηκε από την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, όπως αναφέρεται από πηγές στην Τρίπολη.
Ο διαχωρισμός του εθνικού ενεργειακού παζαριού ήταν το παιχνίδι στο οποίο, με το προοδευτικό πάγωμα της σύγκρουσης, αντιμετώπιζαν οι μέτοχοι αναφοράς του ζητήματος της Λιβύης, ήτοι η Τουρκία, με την πλευρά του Σάρατζ και της Αιγύπτου, των Εμιράτων και της Ρωσίας, χορηγοί του στρατηγού Χαφτάρ.
Και από το οποίο ζήτημα δεν μπορεί να αποκλειστεί η Ιταλία, δεδομένου ότι τα βασικά εθνικά συμφέροντα της εκπροσωπούνται, κυρίως, από την Eni (ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου).
La Stampa
Σημείωση: Χθεσινά αραβικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είχε ζητήσει για το άνοιγμα των πετρελαιοπηγών και των τερματικών διεθνείς εγγυήσεις.
Πηγή: //www.echedoros-a.gr
0 comments