![](https://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2020/01/greek_turkish_flags-790x400.jpg)
ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist εγείρει επίσης αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ακολουθούμενη εθνική στρατηγική, η οποία φαίνεται να μεταλλάσσεται -ή σταδιακά αποκαλύπτεται- ειδικά μετά τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες για διάστημα 33 ημερών του «Oruc Reis» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και αφού πλησίασε σε απόσταση 32 νμ από το Σύμπλεγμα Μεγίστης συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Διάλογος εν μέσω απειλών
Το πρώτο εξέχων ζήτημα που ανακύπτει, αφορά στην προθυμία με την οποία η ελληνική πλευρά δέχτηκε αδιαμαρτύρητα (εν μέσω ιταμών απειλών Τούρκων αξιωματούχων, αξιωματικών, του ίδιου του Τούρκου προέδρου ΡΤ. Ερντογάν, και ενώ αιωρείται ένα casus belli από το 1995) να ξεκινήσει τον διάλογο με την Τουρκία, αμέσως μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis», και ενώ το έτερο σεισμογραφικό σκάφος «Yavuz» παρέτεινε ως τις 12 Οκτωβρίου τις έρευνές του νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου της Κύπρου. Γιατί η «μητροπολιτική Ελλάς» διαχωρίζει τη θέση της από τα όσα διαδραματίζονται στη «θυγάτηρ Κύπρο», αποποιούμενη τις ευθύνες της εγγυήτριας δύναμης;
Μήπως η Τουρκία δεν μας αντιμετωπίζει ως ενιαίο πρόσκομμα στις βλέψεις της; Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μ. Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι το «Oruc Reis» θα επανέλθει σύντομα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και γκριζάρουν την εν λόγω μείζονα περιοχή, διαμηνύοντας με θρασύτητα ότι: «Δεν περιμένω να μας επιβληθούν κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί, θα στοχεύσει στα πλοία και στους ανθρώπους μας, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Μας έχουν αποτρέψει τέτοια πράγματα παλαιότερα; Όχι!».
Ταυτόχρονα ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατέστησε σαφές στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ότι «μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση του ‘Oruc Reis’, θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας με αποφασιστικότητα». Η δήλωση πρόθεσης λοιπόν για μελλοντικές έρευνες, δεν όφειλε να αντιμετωπιστεί ως αποτρεπτικός παράγων για την έναρξη διαλόγου; Είναι πρόδηλο ότι το «Oruc Reis» απεσύρθη για να διευκολύνει τους Ευρωπαίους ώστε να μην επιβάλουν κυρώσεις, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι απρόθυμοι για τους δικούς τους λόγους, όπως εξηγήθηκε σε προηγούμενο άρθρο.
0 comments