Η Μικρά Ασία και ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως ηθική και πολιτιστική δύναμη

πηγή:thessalonikiartsandculture.gr/
Γράφει ο *Φουρνάρος Ιωάννης
 

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνδεθεί ξανά με την ιστορία της αλλά και με την ιστορία, των λαών και των πολιτισμών της γύρω περιοχής. Η ξεχασμένη πολιτικά από το κράτος της χώρας γεωγραφική περιοχή της Μικράς Ασίας, δεν τιμά την ιστορία και τoν πολιτισμό του Ελληνισμού της Ιωνίας, της Πόλης και του Πόντου. Επίσης δεν τιμά την Ελλάδα, να μην συνομιλεί με όλους τους λαούς της Μικράς Ασίας, με όλα τα ιστορικά έθνη και θρησκείες της περιοχής και σε όσα συμβαίνουν χρόνια τώρα στην περιοχή της Ανατολίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδείξει τον ρόλο της ως πολιτιστική αλλά και ηθική δύναμη της περιοχής. Να συνδεθεί ξανά με τους ιστορικούς τόπους των προγόνων της. 

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βλέπει την Ανατολή ως ξεχωριστό μακρινό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της απόστασης ή φοβικά, μυωπικά αλλά ως το πιο κοντινό σημείο, ως ένα κύτταρο πολιτιστικό που θα πρέπει να συνδέσει ιστορικά στο σώμα της και να αναπτύξει την δική του δυναμική. Η ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη του Ελληνισμού, οι πολιτιστικές και ιστορικές δομές αιώνων, είναι ο οδηγός αλλά και ο δρόμος προς την αναπτυξιακή αλλά και την γεωπολιτική, γεωοικονομική ευημερία της χώρα μας. 

Ο πολιτιστικός –πολιτισμικός πλούτος της περιοχής προσδιορίζει και την δυναμική που υπάρχει και μπορεί να αναπτυχθεί, ώστε η χώρα να αναδυθεί, ως η ηθική και πολιτιστική δύναμη της περιoχής, βοηθώντας στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, των θρησκειών, των εθνών, ενός πολυπολιτισμικού, πολυμορφικού μωσαϊκού που πρέπει να εκφραστεί και να αναδειχθεί στον 21ο αιώνα, με τον ελληνικό οικουμενικό πολιτισμό να καταστεί ως δίοδος. 

Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι η σταθερά εκείνη, που έχει την ιστορική παράδοση και διαδρομή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Ένας πολιτισμός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, και να θέσει σε κίνηση στην δημιουργία και στην ευημερία των ιστορικών εθνών, και θρησκειών της περιοχής στον τόπο που γεννήθηκαν. 
Η πρόταση για την δημιουργία μιας Διάσκεψης για την Μικρασιατική Συνεννόηση και Πολιτιστική Ένωση των λαών της Μικράς Ασίας και ενός Ινστιτούτου που θα εργάζεται για την μεγέθυνση αυτής της ιδέας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. 
Μιας ένωσης που ξεπερνά τις θρησκευτικές και φυλετικές διαφορές. Μιας ένωσης που θα επιτρέπει και θα διευκολύνει την συζήτηση με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, συνεννόησης και συνεργασίας σε θέματα, προβλήματα και αντιθέσεις των ιστορικών εθνών και λαών, των διαφορετικών θρησκειών της περιοχής. 
Μια πρόταση που βάζει ξανά στο πεδίο του δημόσιου λόγου τα ιστορικά έθνη της Μικράς Ασίας, τις ανάγκες τους, της ανάδειξης της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των θρησκευτικών αντιθέσεων όχι υπό το πρίσμα μιας συγκρουσιακής αντιπαράθεσης αλλά μιας σχέσης ειρηνικής, ισότιμης και ισομερής ως προς την υλοποίηση του ιστορικού και γεωγραφικού τους ρόλου, ο οποίος ήταν και είναι ο ασφαλής διάδρομος αλλά και ο συνδετικός κρίκος των λαών και των πολιτισμών της Δύσης και της Ανατολής. 

Το σύνθημα «η Μικρά Ασία στους λαούς της Μικράς Ασίας» έχει το νόημα, ότι οι λαοί της Μικράς Ασίας μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, τις διαφορές τους, να οργανώσουν τις συνεργασίες τους, ώστε να καταστεί περιττή η παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων. 
Προφανώς και η ιδέα αυτή δεν έρχεται ως μια κίνηση επιθετικού χαρακτήρα αλλά μια χειρονομία ειρήνης, αναγνώρισης της διαφορετικότητας των θρησκειών και των λαών, αναγνώρισης της ιστορικής συνέχειας, των ιστορικών δεσμών. Σεβόμενοι τις ιστορικές πατρίδες των εθνών και των διαφορετικών θρησκειών αποβλέποντας στην σύνδεση τους, σε μια δημιουργική πορεία προς το μέλλον. 

Η ιδέα αυτή μπορεί να δώσει την λύση για την ειρήνη, την συνεργασία, την συνύπαρξη και την ευημερία των λαών. Μπορεί να επαναφέρει τα ιστορικά υποκείμενα της περιοχής, τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν την πρόοδο, τον σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη, την ανάπτυξη, την ανάδειξη των πολιτισμών, την ελευθερία των λαών, θρησκειών και κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς τα κατάλοιπα του παρελθόντος, γκρεμίζοντας το μίσος και επαναφέροντας τον λόγο της ιστορικής αλήθειας, ως την βάση για την ευημερία της περιοχής. 

 *Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ 
thumbnail
About The Author

0 comments