Ενα οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς μεταναστών από τη Σομαλία στην Ελλάδα με συνέργεια των τουρκικών αρχών και καταγγελίες για σύμπραξη σκοτεινών ΜΚΟ, φέρνει στο φως έρευνα των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.
Στο δίκτυο φέρεται να μετέχουν το τουρκικό προξενείο στο Μογκαντίσου, το νοσοκομείο «Erdogan» και το πανεπιστήμιο «City», που επίσης βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, καθώς και ισλαμικές ΜΚΟ με έδρα την Τουρκία.
Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», μία από τις προϋποθέσεις για το ταξίδι των μεταναστών από τη Σομαλία στην Κωνσταντινούπολη είναι η απόκτηση φοιτητικής ή ιατρικής βίζας
.
Αυτή εξασφαλίζεται είτε με πλαστό δίπλωμα από το τουρκικό πανεπιστήμιο του Μογκαντίσου (City) είτε με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις από νοσοκομείο με το χαρακτηριστικό όνομα «Erdogan» που λειτουργεί στη Σομαλία. Για την έγκριση της φοιτητικής ή ιατρικής βίζας απαιτούνται ακόμα προσκλήσεις από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης ή βεβαιώσεις νοσηλείας από τουρκικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
«Ψαρεύοντας» μετανάστες στη Σομαλία
Σύμφωνα με μαρτυρίες παράτυπων μεταναστών, που παρατίθενται στην έκθεση, Τούρκοι στρατιωτικοί στη βάση Turksom προσεγγίζουν αγγλόφωνους Σομαλούς και τους καθοδηγούν ως προς τον τρόπο απόκτησης βίζας και επιδοτούμενου εισιτηρίου για το ταξίδι τους προς την Κωνσταντινούπολη. Τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αναλαμβάνει πρακτορείο αντί 1.300 έως 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού εισιτηρίου, που φέρεται να επιδοτείται από το τουρκικό κράτος και κοστίζει περίπου 100 ευρώ.
«Ελα να ενταχθείς και εσύ στους σπουδαστές μας και απόκτησε μια φοιτητική βίζα για την Τουρκία σε λογικές τιμές και σε σύντομο χρόνο», αναφέρεται σε διαφήμιση του ταξιδιωτικού πρακτορείου που λειτουργεί στο Μογκαντίσου.
Το δίκτυο στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη, τους Σομαλούς μετανάστες υποδέχονται συμπατριώτες τους. Με βαν τους οδηγούν σε διαμερίσματα της πόλης, όπου παραμένουν σε ομάδες των 15-20 ατόμων μέχρις ότου οργανωθεί η ασφαλής μεταφορά τους στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Από μαρτυρίες των μεταναστών προκύπτει ότι τα κυκλώματα των κυρίως Τούρκων και Σύρων δουλεμπόρων τούς κατευθύνουν προς τη Σμύρνη και το Δεκελί, απ’ όπου το πέρασμα προς τη Μυτιλήνη και δευτερευόντως τη Χίο είναι ευκολότερο.
Και η μετάβαση σε Μυτιλήνη, Χίο
Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε εργατικές κατοικίες της συνοικίας «Basmane» της Σμύρνης βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένοι περίπου 2.500 Αφρικανοί μετανάστες αντί 500 τους προηγούμενους μήνες. Το πέρασμά τους σε Λέσβο και Χίο κοστίζει από 500 έως 800 ευρώ. Σομαλοί μετανάστες κατέθεσαν ενώπιον ελληνικών αρχών ότι οι τουρκικές αρχές δεν τους συλλαμβάνουν σε αντίθεση με μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, λόγω της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας.
Σομαλία : Η Τουρκία της … Αφρικής
Η Σομαλία, σημειώνει σε αντίστοιχο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Πρωτο Θέμα, τείνει να εξελιχθεί στην Τουρκία της Αφρικής. Η φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τις εμφύλιες συγκρούσεις- χώρα των 15 εκ. κατοίκων, τείνει να μετατραπεί σε τουρκική αποικία, αφού Άγκυρα την αντιμετωπίζει ως … αποικία της.
Από το 2017 η Τουρκία λειτουργεί στο Μογκαντίσου, τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της, με δυναμικότητα 10.000 ανδρών. Σκοπός της κατασκευής της βάσης, που άγγιξε τα 50 εκ. δολάρια, ήταν η προστασία της ταλαιπωρημένης αφρικανικής χώρας, αλλά και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί οι Σομαλοί στρατιώτες, μαθαίνουν τουρκικά, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και οθωμανικά εμβατήρια, ακολουθώντας το ίδιο πρόγραμμα με αυτό των σχολών των τουρκικών Ε.Δ.
O Ερντογάν σε επίσκεψή του στη Σομαλία το 2015. Δύο χρόνια νωρίτερα το νοσοκομείο Digfer στη Μογκαντίσου ανακαινίστηκε και μετονομάστηκε σε «νοσοκομείο Erdogan». Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε παραστεί στα εγκαίνια. EPA/DAVID MUTUA / AMISOM /
Η παρουσία της Τουρκίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Σομαλίας είναι αισθητή, με τουρκικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία κ.α. Πρόσφατα η Μογκαντίσου, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να πάρει μέρος στην εξερεύνηση πετρελαίου στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής. Πρόσφατα η Άγκυρα ανακοίνωσε πως -παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει- θα συμβάλλει στην ελάφρυνση του χρέους της Σομαλίας προς το ΔΝΤ, που αγγίζει τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
τελυταίο αλλά όχι έσχατο και απολύτως ενδεικτικό: Από τις 214 αφίξεις λαθρομεταναστών τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από τη Σομαλία..
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
0 comments