ΗΠΑ: Μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση

Μέσα σε ένα 24ωρο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες “βγήκαν” τρις ειδήσεις. Η πρώτη ήταν η έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού, όπου συμπεριλαμβανόντουσαν οι αυτόματες κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε 30 μέρες. Η δεύτερη ήταν η άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει ψήφους στην Πενσιλβάνια, βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα του Τραμπ για μια ακόμα θητεία στον Λευκό Οίκο. Και η Τρίτη η τοποθέτηση του ομοσπονδιακού δικαστή που για την υπόθεση Φλιν, μετά την απονομή προεδρικής χάριτος…

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Παρά τις εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, 40 Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις προεδρικές αντιρρήσεις και υπερψήφισαν τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 740,5 δισ. δολαρίων (National Defense Authorization Act). Η πλειοψηφία ήταν τέτοια (355 υπέρ και 78 κατά) που μπορεί να εξουδετερώσει το προεδρικό βέτο.

Όλα πλέον θα κριθούν στη Γερουσία (Senate) όπου επίσης θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κι εκεί η πλειοψηφία θα είναι της τάξεως του 75% με αποτέλεσμα να έχουν εξουδετερωθεί οι δυνατότητες του Τραμπ αντιδράσει, ώστε να αποφύγει να πιει το πικρό ποτήρι επιβολής κυρώσεων στον αγαπημένο του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Η επιβολή τους από τον ίδιο έχει συμβολική σημασία, καθώς το δημοκρατικό σύστημα θα έχει νικήσει την ιδιοτέλεια και το αυταρχικό είδος διακυβέρνησης μιας χώρας. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που περνά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Το ότι προέρχεται από την Ουάσιγκτον που σκοπεύει όπως φαίνεται να επανέλθει στην παγκόσμια άτυπη αλλά ουσιαστική ηγεσία, έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο αποτελεί μεγάλη νίκη για τον φιλέλληνα Γερουσιαστή Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, ο οποίος σε συνεργασία με συναδέλφους του πέρασαν την πρόβλεψη για την αυτόματη υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εντός 30 ημερών, για το θέμα της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας, μακρού βεληνεκούς, τύπου S-400.

Στη δεύτερη εξέλιξη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με σύνθεση που περιλαμβάνει τρεις δικαστές διορισμένους από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνολική “συντηρητική πλειοψηφία” 6-3 (σύμφωνα με το εξαιρετικό στις ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ Hellas Journal) ενταφίασε τις όποιες ελπίδες του Αμερικανού προέδρου για μια ακόμη θητεία, απορρίπτοντας το αίτημα ακύρωσης 2,5 εκατ. ψηφοδελτίων από την Πενσιλβάνια.

Το “κερασάκι στην τούρτα” των τριών ειδήσεων που μας έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες το έβαλε ο ομοσπονδιακός δικαστής που κλήθηκε να απορρίψει την υπόθεση του -μεταξύ άλλων- φιλότουρκου στρατηγού Μάικ Φλιν, πρώτου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την προεδρική χάρη που του του απονεμήθηκε.

Προφανώς ο δικαστής συμμορφώθηκε, όμως τα λόγια που είπε θα αποτελούν μόνιμο “λεκέ” σε ένα ανώτατο αξιωματικό που δεν τίμησε τον όρκο του και συντάχθηκε με τα συμφέροντα μιας αντιδυτικής δύναμης όπως η Τουρκία, τα οποία και προωθούσε στην πρωτεύουσα της ηγέτιδας χώρας του δυτικού κόσμου. Αν και τελικά η δίωξη του ασκήθηκε για “δοσοληψίες” με τους Ρώσους. Τα “σκάγια” προφανώς είχαν στόχο και στον Λευκό Οίκο…

Το ότι απενεμήθη χάρη, δε σημαίνει και αθωότητα για το αδίκημα της ψευδομαρτυρίας στο FBI” (Federal Bureau ofInvestigations), ανέφερε ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν. Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να συγχωρέσει επισήμως τον κ. Φλιν (σ..σ. να σημειώσουμε μήπως και το ότι δεν τον προσφώνησε ως στρατηγό;) είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όχι ΝΟΜΙΚΗ. Αυτό προκύπτει από την Ιστορία του -αμερικανικού- Συντάγματος, τη δομή του, αλλά και τη νομική ερμηνεία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Φλιν είχε παραδεχθεί την ενοχή του στην υπόθεση ψευδομαρτυρίας απέναντι στο FBI το 2017. Η υπόθεση αφορούσε τις συνομιλίες με τον τότε Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

Στη συνέχεια επεδίωξε να αποσύρει την ομολογία του επικαλούμενος “κακή μνήμη”… Η επιχειρηματολογία της νομικής του ομάδας (μέλος της βοηθά τον Τραμπ να αμφισβητήσει νομικά το εκλογικό αποτέλεσμα που φέρνει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο) χρησιμοποιήθηκε από τον ομοσπονδιακό δικαστή Σάλιβαν για να εξαπολύσει τα πυρά του.

“Δεν ήταν ο οποιοσδήποτε με προβληματική μνήμη ο κ. Φλιν… ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στον πρόεδρο, ξεκάθαρα σε μια θέση εμπιστοσύνης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι λησμόνησε μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ότι ο ίδιος προσωπικά ζήτησε μια χάρη από τον Ρώσο πρεσβευτή που υπονόμευσε την πολιτική του εκλεγέντα προέδρου, πριν καν αυτός αναλάβει τα καθήκοντα“. Πιο ξεκάθαρο δεν γινόταν…

Ο δικαστής Σάλιβαν άφησε επίσης να εννοηθεί, ότι η αιτιολόγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το να επιτρέψει στους εισαγγελείς – κατηγόρους να αποσύρουν τη δίωξη κατά του Φλιν δεν τον ικανοποιεί, λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα το επέτρεπε εάν δεν είχε απονεμηθεί χάρη στον κατηγορούμενο…

Πηγή: https://www.defence-point.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments