Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» θα λάμψει ξανά φέτος στον ουρανό πριν τα Χριστούγεννα



Μια σπάνια "συνάντηση" θα λάβει μέρος στον ουρανό στις 21 Δεκεμβρίου, 400 περίπου χρόνια μετά την τελευταία φορά.

Αν θελήσει κάποιος να ταξιδέψει από τον Δία ως τον Κρόνο θα πρέπει να διανύσει μια απόσταση 646.270.000 χιλιομέτρων. Μπορεί η απόσταση των δύο πλανητών να είναι τεράστια, ωστόσο όταν βλέπεις τα πράγματα από μακριά, όλα αλλάζουν.

Αυτό θα συμβεί και φέτος καθώς αν σηκώσει κανείς το βλέμμα του στον ουρανό στις 21 Δεκεμβρίου θα διαπιστώσει ότι οι δύο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν γίνει ένα δημιουργώντας ένα φαινόμενο τόσο  σπάνιο που θυμίζει σε πολλούς το άστρο της Γέννησης του Χριστού!

Η μεγάλη σύζευξη

Μια φορά κάθε περίπου 20 χρόνια, ο Δίας και ο Κρόνος κατά τη διάρκεια της περιστροφής τους ευθυγραμμίζονται σε έναν βαθμό και εμφανίζονται στον γήινο ουρανό πολύ κοντά πραγματοποιώντας μια «μεγάλη σύζευξη» (Great Conjuction).

Αυτό συμβαίνει καθώς ο Δίας χρειάζεται 11,9 γήινα χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, ενώ αντίστοιχα ο Κρόνος χρειάζεται 29,5 χρόνια. Έτσι, κάθε 19,86 χρόνια, ο πιο γρήγορος Δίας περνά μπροστά από τον Κρόνο δίνοντας την εντύπωση στον γήινο παρατηρητή ότι τα δύο άστρα έρχονται πολύ κοντά με τον Δία να «καλύπτει» τον Κρόνο. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις εικοσαετείς συναντήσεις οι δύο πλανήτες κρατούν πάντα τις… αποστάσεις τους. Οι δύο αέριοι πλανήτες έχουν άλλωστε διαφορετικό ύψος στις τροχιές που κινούνται γύρω από τον Ήλιο και γι’ αυτό είναι δύσκολο να εμφανιστούν απόλυτα ευθυγραμμισμένοι από τη Γη.

«(Στις μεγάλες συζεύξεις) ύστερα από μεγάλη μεγέθυνση στο τηλεσκόπιό σου θα μπορείς να δεις ταυτόχρονα στο ίδιο πεδίο τους δύο πλανήτες- τον Κρόνο με τα διάσημα δαχτυλίδια του και τον Δία με τους δορυφόρους του», αναφέρει ο Τζο Ράο του Πλανηταρίου Χάιντεν της Νέας Υόρκης. Όμως, η απόσταση που θα διατηρούν μεταξύ τους θα κάνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά σώματα.

Η σπάνια μεγάλη σύζευξη

Έρχονται ωστόσο κάποιες πολύ σπάνιες στιγμές, όταν Δίας και Κρόνος ευθυγραμμίζονται σε τέτοιο σημείο που μοιάζουν σαν έναν άστρο στον ουρανό μας που λάμπει περισσότερο από κάθε άλλο που μπορεί να δει κανείς. Μια τέτοια στιγμή θα έρθει και φέτος.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ο Δίας και ο Κρόνος θα «συναντηθούν» ξανά τόσο κοντά για πρώτη φορά από το 1623, μια χρονιά κατά την οποία ακόμα ζούσε ο Γαλιλαίος ο οποίος πιθανότατα είχε γίνει και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας αυτού του μεγάλου εντυπωσιακού «αστεριού» που σχηματίζουν οι δύο πλανήτες. Ωστόσο ακόμα και τότε η σύζευξη σημειώθηκε αρκετά κοντά στον Ήλιο με αποτέλεσμα το φως του άστρου μας να εμποδίζει αρκετά την παρακολούθηση του φαινομένου με γυμνό μάτι από κάποιον παρατηρητή.


Στην πραγματικότητα, οι ιδανικές συνθήκες που θα υπάρχουν στην φετινή μεγάλη σύζευξη υπήρχαν ξανά στην πιο «κοντινή» μας ιστορία μόνο το 1226, όπως σημειώνει ο αστρονόμος του Virginia Tech, Ναούμ Αράβ.

Φέτος, οι δύο αέριοι «γίγαντες» την ημέρα αυτή, η οποία συμπίπτει με την αρχή του χειμερινού ηλιοστασίου, θα έχουν την ίδια ανύψωση και θα βρίσκονται στο ίδιο εκλειπτικό μήκος- στην ίδια τροχιά- ώστε να εμφανίζονται ως ένα σώμα στον νυχτερινό ουρανό. Οι πλανήτες θα απέχουν μόνο 0,1 μοίρες (απόσταση που αντιστοιχεί στο 1/5 της διαμέτρου της Σελήνης) και θα βρίσκονται αρκετά μακριά από την ευθεία του Ήλιου δίνοντας την δυνατότητα σε οποιονδήποτε στη Γη να δει το πιο λαμπρό «αστέρι» του ουρανού ακόμα και με γυμνό μάτι. Όπως αναφέρει η NASA, οι δύο πλανήτες θα φαίνεται να έχουν ανάλογη απόσταση με τη διάμετρο ενός κέρματος, αν κάποιος το κρατήσει στην άκρη του χεριού του!

Αν κάποιος μάλιστα κοιτάξει με κιάλια ή τηλεσκόπιο θα δει τον Κρόνο να βρίσκεται τόσο κοντά στον Δία όσο και τα φεγγάρια του. Φυσικά πάντοτε μιλάμε για την απόσταση που βλέπουμε εμείς από τη Γη καθώς στην πραγματικότητα οι δύο πλανήτες θα παραμείνουν κατά εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά!

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να δούμε την ακριβή στιγμή της μέγιστης σύζευξης καθώς αυτή θα σημειωθεί στις 15.22 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, ακόμα και τώρα αν κοιτάξετε νοτιοδυτικά λίγο ψηλά- περίπου στην αρχή του ορίζοντα- μετά το ηλιοβασίλεμα ένα βράδυ με καθαρό ουρανό ήδη θα μπορέσετε να δείτε τα δύο φωτεινά ουράνια σώματα να είναι αρκετά κοντά καθώς ετοιμάζονται για την μεγάλη σύζευξη. Εξάλλου ακόμα και όταν νυχτώσει σε εμάς το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου το φαινόμενο θα είναι ακόμα σχεδόν το ίδιο έντονο.

Οι επόμενες μεγάλες συζεύξεις των δύο πλανητών θα σημειωθούν στις 2 Νοεμβρίου 2040 και στις 7 Απριλίου 2060. Ωστόσο και τις δύο αυτές φορές, οι πλανήτες θα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη απόσταση από αυτή της 21ης Δεκεμβρίου 2020. Η επόμενη φορά που ο Δίας και ο Κρόνος θα είναι τόσο κοντά στον ουρανό, όπως φέτος, θα είναι στις 15 Μαρτίου 2080.

Το αστέρι της Γεννήσεως

Πολλοί αναφέρουν ότι η φετινή μεγάλη σύζευξη θα θυμίσει κατά πολύ το περίφημο «αστέρι της Γεννήσεως», αυτό το πολύ λαμπρό άστρο που υποτίθεται ότι οδήγησε τους τρεις μάγους στο μέρος που γεννήθηκε ο Χριστός για να του προσφέρουν τα δώρα τους. Το γεγονός μάλιστα ότι η φετινή σύζευξη θα σημειωθεί μόλις τέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δίνει στο γεγονός έναν μεγαλύτερο συμβολισμό.

Το άστρο της Βηθλεέμ αναφέρεται μόνο από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο. Σύμφωνα με αυτόν το άστρο δεν ήταν ένα έντονο φως στον ουρανό, αλλά ένα διακριτικό σημάδι-μήνυμα μόνο για εκείνους που έψαχναν. Το άστρο της Βηθλεέμ αναφέρεται επίσης και σε ένα μη-βιβλικό κείμενο το πρωτευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου. Εδώ όμως η περιγραφή του άστρου είναι πολύ διαφορετική: «Και οι μάγοι είπαν: Είδαμε πώς ένα απερίγραπτα μεγαλύτερο αστέρι από αυτά που βρίσκονται στον ουρανό έλαμψε τόσο, που το φως των αστεριών δεν μπορούσε να φανεί πλέον».

Οι αστρονόμοι έχουν εκθέσει κατά καιρούς αρκετές θεωρίες για το τι θα μπορούσε να είναι αυτό το λαμπερό αστέρι που οδήγησε τους Μάγους και πιθανότατα είχε εμφανιστεί εκείνη την περίοδο (χωρίς τις χριστιανικές διαστάσεις του). Αν και οι θεωρίες είναι αρκετές με ορισμένους αστρονόμους να μιλούν για μετεωρίτες ή κομήτες που «καίγονταν» στην ατμόσφαιρα της Γης, ορισμένοι έχουν προτείνει ότι επρόκειτο για μια ακόμα μεγάλη σύζευξη του Δία και του Κρόνου, τόσο στενή όσο η φετινή.

Το 1614, ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος Γιόχανες Κέπλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις συζεύξεις του Δία και του Κρόνου με τον Άρη σημειώθηκαν το έτος 7πΧ. Υποστήριξε – λανθασμένα όπως αποδείχθηκε- ότι μια πλανητική σύζευξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νόβα, το οποίο ο ίδιος σύνδεσε με το Αστέρι των Χριστουγέννων. Οι μοντέρνοι υπολογισμοί έδειξαν ωστόσο ότι υπήρχε κενό σχεδόν μιας μοίρας (μέγεθος διπλάσιο της διαμέτρου της Σελήνης) μεταξύ των πλανητών εκείνη την χρονιά οπότε οι συζεύξεις τους δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακές.

Την ίδια στιγμή ανακαλύφθηκε ένας αρχαίος «καζαμίας» από την Βαβυλώνα, ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα εκείνης της εποχής, ωστόσο δεν παρουσιάζει κάποιο αστρονομικό φαινόμενο άξιο λόγου.

Κατά καιρούς έχουν προταθεί και οι περιπτώσεις συζεύξεων άλλων πλανητών ή πλανητών με αστεριών που μπορεί να δημιούργησαν ένα φωτεινό άστρο στον ουρανό, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί με επιστημονικές αποδείξεις.

Πηγή: https://www.janus.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments