Γιάννης Καργάκος: Θέατρο Σκιών


Η κυβέρνηση ας συνεχίσει τις «διερευνητικές», αν και ξέρουμε από το 1071 μ.Χ. (μάχη του Μαντζικέρτ)  τι θέλουν οι Τούρκοι. Καλός ο διάλογος, εφόσον αποτρέπει τη σύρραξη. Και η σύρραξη, εφόσον αποτρέπει μια εξευτελιστική ειρήνη. Αλλιώς σαν τον Σταύρακα, τον ψευτοπαλληκαρά, πάλι θα τις φάμε.
Καλοί και οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες με τους πωλούντες τα όπλα, εφόσον δεν απορρίπτουμε το ενδεχόμενο σύρραξης. Αλλιώς τι ξοδευόμαστε; Να αναχαιτίζουμε ακριβά και να υποχωρούμε «φτηνά»; Ας μην ξεχνάμε και το Σολωμικό: «Ἀραπιᾶς ἄτι, Γάλλου νοῦς, βόλι Τουρκιᾶς, τόπ’  Ἄγγλου! Πέλαγο, μέγα πολεμᾶ, βαρεῖ τὸ καλυβάκι». Εταίροι και σύμμαχοι συχνά μας έχουν προδώσει. Και μεις, σαν τον Σιορ Διονύση, κλαίμε τους προδομένους μας έρωτες.
Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να φροντίσει να ξαναγίνει η νεοελληνική επίχρυση παράγκα «καλυβάκι». Ας φυτέψει στις καρδιές των νέων ένα Μεσολόγγι. «Εὖ ποιήσεις σύ τά μέγιστα τήν πόλιν, εἰμή τούς ὀρόφους ὑψώσεις ἀλλά τάς ψυχάς αὐξήσεις. Ἄμεινον γάρ ἐν τοῖς μικροῖς οἰκήμασι μεγάλας οἰκεῖν ψυχάς ἤ ἐν ταῖς μεγάλαις οἰκίαις ταπεινά φωλεύειν ἀνδράποδα», έλεγε ο Επίκτητος. 
( = Θα ευεργετήσεις αφάνταστα την πόλη σου αν υψώσεις όχι τους ορόφους των οικιών αλλά τις ψυχές των πολιτών. Γιατί είναι καλύτερα σε μικρά σπίτια να κατοικούν μεγάλες ψυχές παρά σε μεγάλα σπίτια να φωλιάζουν ταπεινά υποζύγια)
Διότι εμείς, σαν τον Μορφονιό, νομίζουμε ότι είμαστε ωραιότεροι από την ασχήμια μας και ψηλότεροι από τη βραχύτητά μας. Πετάμε και κάμποσες γαλλικούρες και αγγλικούρες για να δείξουμε την ευρυμάθειά μας!
Ας ξαναβάλει η κυβέρνηση τάξη σε αυτό που ευφημιστικά αποκαλούμε «τάξη», πανεπιστημιακή και σχολική. Και η δικαιοσύνη ας μην εξαντλεί την επιείκειά της με την ατιμωρησία κάθε νέου ανήλικου εγκληματία και των γονέων του. Εκτός του ότι τους στερεί το δικαίωμα της επανόρθωσης και του σωφρονισμού, δίνει το κακό παράδειγμα στους υπολοίπους. Και η «παράγκα» θα γεμίσει θρασύδειλους Βεληγκέκες που θα βαράνε και δειλούς Χατζηαβάτες που θα τις τρώνε. Και αλίμονο στο θύμα που θα γίνει Μπαρμπα-Γιώργης να υπερασπιστεί τον εαυτό του!  Εκεί η δικαιοσύνη θα φανεί «άτεγκτος». Και κόπτονται για το «μπούλινγκ» όσοι θεωρούν αναχρονιστικό θεσμό την πειθαρχία και προοδευτικό την ασυδοσία. Δεν είναι μακριά η εποχή που στα σχολεία θα βάλουμε ανιχνευτές μετάλλων. 
Με τέτοιο «μέταλλο» παιδείας τι θα μείνει να διαπραγματευτούμε, «Ματάκια μου, Καραγκιόζο»; Τα «κεκτημένα» του Πιτσικόκου, του Κοπρίτη και του Κολλητήρη;  

thumbnail
About The Author

0 comments