του Alain Rodier*
Μετά το θάνατο δεκατριών Τούρκων αιχμαλώτων του ΡΚΚ στο Bόρειο Ιράκ στα μέσα Φεβρουαρίου 2021, ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον στις 15 του ίδιου μήνα ότι υποστήριζει «τους τρομοκράτες». Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις.
Η Τουρκία κατηγόρησε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) την προηγούμενη ημέρα ότι είχε εκτελέσει δεκατρείς από τους υπηκόους της, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τους οποίους είχαν κρατήσει αιχμάλωτους στο βόρειο Ιράκ για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, Τούρκοι στρατιώτες ανακάλυψαν δεκατρία πτώματα (δώδεκα από αυτά πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και ένας στον ώμο, με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς) σε μια σπηλιά στην περιοχή Γκάρε, στο βόρειο Ιράκ.
Είναι πιθανό ότι ο τουρκικός στρατός εκτέλεσε μια επιχείρηση «διάσωσης» για να απελευθερώσει τους «ομήρους» του και ότι αυτή πήγε στραβά. Το γενικό επιτελείο της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι 64 μαχητές του ΡΚΚ “εξουδετερώθηκαν” κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν επίσης τρεις Τούρκοι αξιωματικοί.
Το PKK παραδέχτηκε τους θανάτους των Τούρκων κρατουμένων στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά δήλωσε ότι είχαν σκοτωθεί σε τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις (αυτή η εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί καλά από τους Τούρκους ιατροδικαστές που παρέλαβαν τα πτώματα, διαφορετικά όλες οι εικασίες θα είναι δυνατές).
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «αποδοκιμάσε» αυτούς τους θανάτους το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου με την εξής δήλωση.: “Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σχετικά με τους θανάτους Τούρκων αμάχων (σσ: οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν φαίνεται να ήταν “πολίτες”) στα χέρια του PKK, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες”.
Η διαφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με το κουρδικό ζήτημα αφορά την αμερικανική πολιτική απέναντι στους Κούρδους αντάρτες στο σύνολό τους. Αν και η Ουάσινγκτον θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση όπως και οι άλλοι Δυτικοί σύμμαχοι, υποστηρίζει, ωστόσο, τους Κούρδους πολιτοφύλακες του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη Συρία, που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνδέονται με το ΡΚΚ.
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη Βαγδάτη να εντείνει τον αγώνα ενάντια στο ΡΚΚ στην εδαφική επικράτεια του Ιράκ, κατά την επίσκεψη του Ιρακινού Πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καζίμι στην Άγκυρα.
Στην Τουρκία συνελήφθησαν 750 άτομα που πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές. Πολλοί ανήκουν στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, αλλά των οποίων οι δύο αντιπρόεδροι Selahattin Demirtas και Figen Yüksekdağ (καθώς και αρκετοί βουλευτές) βρίσκονται στη φυλακή από τις 4 Νοεμβρίου 2016.
*Ο Alain Rodier διετέλεσε σταθμάρχης της γαλλικής DGSE στην Άγκυρα τη δεκαετία του 1990.
Πηγή: https://infognomonpolitics.gr
0 comments