Όπως είχαμε γράψει πρώτοι στην ΠΤΗΣΗ, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κατά την επίσκεψή της για τις υπογραφές των συμβάσεων για τα μαχητικά Rafale, δεν έφερε μαζί της κάποια πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra. Άλλωστε, η πρόταση για τις φρεγάτες δεν ήταν, ούτε και είναι, δουλειά της γαλλικής κυβέρνησης και του γαλλικού Ναυτικού, αλλά δουλειά της Naval Group. Η τελευταία έχει δουλέψει πάρα πολύ για τις φρεγάτες Belh@rra και την προώθησή τους στην Ελλάδα, και θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που ξέρουν ακριβώς τι θέλει το ΠΝ. Άλλωστε, συζητούν μαζί με το ΓΕΝ για χρόνια, συνεπώς, ξέρουν ακριβώς τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το ΠΝ στο μέλλον.
Το έχουμε ξαναγράψει, το ΠΝ δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχτεί τη γαλλική έκδοση της FDI, καθώς το πλοίο στερείται συστημάτων ECM, αλλά και κάποιου CIWS. Έτσι, η ελληνική έκδοση, που εμείς ονομάσαμε Belh@rra Hellenique, έφερε 3 εκτοξευτές Α50 για 24 ASTER 30, 1 εκτοξευτή Α70 για 8 SCALP Naval, CIWS στη πρύμνη το RAM, ενώ το 76άρι πυροβόλο ήταν STRALES. Δυστυχώς, οι Γάλλοι, και όχι άδικα κατά την άποψή μας, είχαν φορτώσει όλα τα κόστη επανασχεδιασμού και ανάπτυξης της FDI-H στο ΠΝ, και το κόστος, με όπλα και FOS είχε εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Έτσι, τον Ιούλιο είχε γίνει ακύρωση της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς, και το ΠΝ προχώρησε στην ταχεία κατάρτιση ενός προγράμματος αγοράς 4 φρεγατών γενικής χρήσης, με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και κάποια Ενδιάμεση Λύση. Οι Γάλλοι, που είχαν προνομιακή θέση στο ΠΝ, βρέθηκαν να “χάνουν” από τις ΗΠΑ, που επίσης εδώ και αρκετά χρόνια είχαν προτείνει τις MMSC στο ΠΝ, με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε επίπεδο αντίστοιχο των MMSC, και Ενδιάμεση Λύση ανάλογη της παραχώρησης 2 Arleigh Burke (κατά απαίτηση του ΠΝ) ή 2 Ticonderoga. Λίγο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα για την απόκτηση όχι 2, αλλά 4 φρεγατών, κάτι που έφερε πλέον στην πόρτα του ΓΕΝ στη Μεσογείων πολλούς επίδοξους μνηστήρες.
Οι Γάλλοι, αφού διαπίστωσαν πως οι Έλληνες δεν “παίζουν”, και πως η Dassault, που κινήθηκε έξυπνα, “άρπαξε” ένα συμβόλαιο που κανείς δεν περίμενε, αποφάσισαν να δράσουν “επιθετικά”. Αν και προς ώρας είχαν μείνει στη “διεκδίκηση” με τη γαλλική έκδοση της FDI, εντούτοις μελέτησαν την ελληνική Belh@rra Hellenique, προσπαθώντας να πετύχουν μείωση της τιμής. Και η πρόταση με την οποία επέστρεψαν στη Μεσογείων, είναι χωρίς αμφιβολία κάτι περισσότερο από δελεαστική, αν όχι κορυφαία ανάμεσα στις υπόλοιπες.
Έτσι, η “νέα” γαλλική πρόταση αφορά την FDI (γαλλική έκδοση), με προσθήκη ενός ακόμη εκτοξευτή Α70 για μελλοντική τοποθέτηση SCALP Naval (ναι, oi SCALP παραμένουν), το πυροβόλο είναι πλέον STRALES, στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί ένα RAM των 21 πυραύλων, ενώ πλέον η εταιρεία έχει αναλάβει και το κόστος της τοποθέτησης ενός κορυφαίου συστήματος ECM στο SETIS. Φυσικά το πλοίο παραμένει οπλισμένο με 16 πυραύλους ASTER 30, απλά τώρα έχει την επιπλέον “κάλυψη” των 21 RAM αλλά ΚΑΙ το STRALES. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή η Belh@rra είναι το μόνο πλοίο που μπορεί να προσφέρει ΚΑΙ Αεράμυνα Περιοχής αλλά ΚΑΙ δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης με πυραύλους SCALP Naval.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προσφέρει και ισχυρό εκσυγχρονισμό στις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ, με συστήματα της THALES, αλλά χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Είναι όμως λογικό, από κάθε άποψη, η Naval Group να συνεργαστεί με την THALES, και να προσφέρει έναν εκσυγχρονισμό βασισμένο στο TACTICOS, κάποιο προηγμένο ραντάρ όπως το NS50 ή NS100 (θα θέλαμε το NS200, μπορεί να είναι στην πρόταση, μην αρχίσουμε να εικοτολογούμε) και συστήματα ESM/ECM συμβατά με τις Belh@rra.
Ποιο είναι όμως το κόστος; Η νέα γαλλική πρόταση, για 4 Belharra (με STRALES, 1 x A70 8cell, 2 x A50 16cell total με 16 πυραύλους ASTER 30, RAM x 21, 8 ΜΜ-40, προηγμένο ECM0, αλλά και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ, κοστολογήθηκε από τους Γάλλους κάτω από τα 4,5 δις ευρώ. Στην πρόταση, που ετοιμάστηκε από την εταιρεία, δεν περιλαμβάνεται Ενδιάμεση Λύση, καθώς αυτή μπορεί να προσφερθεί μόνο από τη γαλλική κυβέρνηση. Στην πρόταση περιλαμβάνεται αρχικός φόρτος βλημάτων ASTER 30 (32 πύραυλοι), αλλά και όλα τα υπόλοιπα όπλα σε αρχικό φόρτο (Exocet, RAM). H πρώτη μας εκτίμηση είναι πως το όλο “πακέτο” είναι αυτό που θέλει το ΠΝ, και πλέον η πρόταση από τη Γαλλία δεν αποκλείεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή από πλευράς των κριτηρίων (των απόρρητων κριτηρίων) που έχει θέσει το ΠΝ.
Η νέα γαλλική πρόταση, μαζί με την ολλανδική, γερμανική, αμερικανική, βρετανική, θα αξιολογηθούν από το ΓΕΝ, που θα εισηγηθεί την τελική του απόφαση στην πολιτική ηγεσία. Φανερώνει όμως το πόσο λάθος έκαναν κάποιοι όταν το καλοκαίρι, προσπαθούσαν να πείσουν το ΠΝ να αγοράσει μόλις δυο πλοία, σε αστρονομική τιμή, χωρίς διαπραγμάτευση, στο όνομα μιας ανύπαρκτης ελληνογαλλικής συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η τιμή που πέτυχε στα γαλλικά πλοία το ΠΝ, πρέπει να καταγραφεί σαν αποτέλεσμα της συνολικής διαπραγμάτευσης που κάνει το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ. Εμείς προτιμούμε πως με λίγα περισσότερα χρήματα από αυτά του καλοκαιριού, το ΠΝ δύναται να αγοράσει 4 αντί για 2 νέα πλοία, να εκσυγχρονίσει 4 ΜΕΚΟ και να αποκτήσει πλέον μια πανίσχυρη βάση για το μέλλον του. Μπορεί κάποιοι να ήταν ικανοποιημένοι με τα δυο, εμείς (και το ΠΝ), όχι.
0 comments