Η κληρονομιά του πρέσβη Arye Mekel

Βιβλίο BESA Center Perspectives No. 2,083, 29 Ιουνίου 2021

Από τον 

Ο πρέσβης Arye Mekel, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, υπηρέτησε ως απεσταλμένος του Ισραήλ στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014. Ήταν επίσης αναπληρωτής Ισραηλινός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Yitzhak Shamir, γενικός πρόξενος στην Νέα Υόρκη και Ατλάντα, και εκπρόσωπος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ισραήλ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αμμ. Ο Mekel πέθανε στις 20 Ιουνίου 2021 μετά από μια μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 75 ετών. Θα μας λείψει πολύ όλοι μας στο Κέντρο BESA

Ο  πρέσβης Arye Mekel έπαιξε ζωτικό ρόλο ως καταλύτης για τη βελτίωση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων από το 2010 έως το 2014. Σε μια εποχή που οι δύο χώρες εξακολουθούσαν να μην γνωρίζουν η μία την άλλη πολύ καλά, συνέβαλε στη διευκόλυνση του διαλόγου και έφερε την σχέση σε πρωτοφανή ύψη. Πίστευε με πάθος σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο και εργάστηκε υπομονετικά για την πραγματοποίησή του. Η συμβολή του στην ελληνο-ισραηλινή φιλία, η οποία συνεχίζει να εμβαθύνει, δεν θα ξεχαστεί.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ βιώνουν ένα νέο υψηλό δείκτη στη διμερή συνεργασία τους. Τον Απρίλιο του 2021, υπέγραψαν συμφωνία  για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα, μιας πόλης που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο. Το Ισραήλ Elbit Systems επιλέχθηκε για τη δημιουργία και λειτουργία αυτού του κέντρου. Η 20ετής σύμβαση θα ανέλθει σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια .

Η πολύπλευρη διμερής συνεργασία των εθνών επεκτείνεται συνεχώς για να καλύψει νέους τομείς. Τον Μάιο του 2021, για παράδειγμα, δύο ελληνικά νοσοκομεία ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για ένα ισραηλινό φάρμακο κορανοϊού . Η συνάντηση του Φεβρουαρίου μεταξύ των πρωθυπουργών Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τα θεμέλια  για αυτές τις δοκιμές.

Η ελληνο-ισραηλινή φιλία έχει αποδειχθεί ανθεκτική ανεξάρτητα από πολιτικές συνθήκες για μια περίοδο πάνω από μια δεκαετία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Αλέξη Τσίπρα, και επί του παρόντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν όλοι πρόθυμοι να επεκτείνουν τους δεσμούς με το εβραϊκό κράτος από το 2010. Τώρα είναι η σειρά της νέας ισραηλινής κυβέρνησης με επικεφαλής τους Naftali Bennett και Yair Lapid για να ακολουθήσει το μονοπάτι του Netanyahu, μια πολύ αναμενόμενη εξέλιξη.

Η παρατήρηση ότι οι θερμοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι πιθανό να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα αυτό φαίνεται στο μέλλον. Αυτή η συνέχεια είναι ίσως η σαφέστερη ένδειξη των στερεών θεμελίων της διμερούς εταιρικής σχέσης.

Ο δρόμος προς μια τέτοια επιθυμητή έκβαση δεν ήταν πάντα εύκολος στον χρόνο. Τίποτα δεν μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο πριν από 11 χρόνια όταν ο Νετανιάχου και ο Παπανδρέου έσπασαν τον πάγο με την ελπίδα να κάνουν ένα φιλόδοξο άλμα προς τα εμπρός.

Το έργο των τότε πρωθυπουργών υποβοηθήθηκε από λαμπρούς και εργατικούς διπλωμάτες. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο Arye Mekel, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014. Οι διπλωμάτες δεν εφαρμόζουν πολιτική. Ο ρόλος τους είναι να εφαρμόζουν πολιτικές και να χρησιμοποιούν τον δικό τους επαγγελματισμό και πάθος στην υπηρεσία αυτής της εφαρμογής. « Ένας περιπλανώμενος Εβραίος », όπως τον  απεικόνιζε η Jerusalem Post , ο Πρέσβης Μεκέλ ήταν ένας  σπουδαίος και επιδέξιος άνθρωπος που υπηρέτησε καλά το Ισραήλ και ήταν ειλικρινής φίλος της Ελλάδος.

Το έργο του πρέσβη Mekel στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για πολιτικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου ήταν τόσο σημαντικές όσο και περίπλοκες, καθώς οι επιθεωρήσεις των χωρών μεταξύ τους αποτελούσαν, ως ένα βαθμό, απάντηση στην επιδείνωση της σχέσης Ισραήλ-Τουρκίας. Τον Ιούλιο του 2010, μετά τον διορισμό του ως πρεσβευτή, ο Μεκέλ συνόδευσε τον Παπανδρέου στην ιστορική του επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αμοιβαία επίσκεψη του Νετανιάχου στην Αθήνα, ανέλαβε επίσημα τη θέση του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Πρέσβη Mekel, ο FM Avidgor Liberman ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010, τον Ιανουάριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2014. Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας ταξίδεψε στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2011 και τον Οκτώβριο του 2013, ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βενιζέλος οδήγησαν μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία στην χώρα . Ο πρέσβης Mekel υπενθύμισε σε μια συνέντευξη του 2014  ότι περίπου 40 επισκέψεις υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το Ισραήλ από το 2010 έως το 2014. Όπως σημείωσε, το Ισραήλ δεν είχε δει Έλληνα αξιωματούχο μετά την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1990 και του τότε υπουργού Εξωτερικών του Αντώνη Σαμαρά.

Η ελληνο-ισραηλινή αμυντική συνεργασία πήρε νέες διαστάσεις στα χρόνια του Πρέσβη Mekel στην Αθήνα. Σε συνέντευξη του τον Δεκέμβριο του 2011 , ισχυρίστηκε, αποφεύγοντας να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ότι είχαν ήδη διεξαχθεί ασκήσεις κοινής αεροπορίας άσκησης. Μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2012, ο DM Ehud Barak ήρθε στην Ελλάδα και το Ισραήλ διόρισε για πρώτη φορά στρατιωτικό επικεφαλής στην Πρεσβεία του.

Ο πρέσβης Mekel γνώριζε τις υποχρεώσεις διάσωσης της Ελλάδας και την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ιδιωτικοποιήσεων και διερεύνησε σχολαστικά ευκαιρίες για ισραηλινές εταιρείες. Ενώ αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, και τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή. Τον Μάρτιο του 2021, μια ισραηλινή κοινοπραξία αποτελούμενη από την SK Group, τη Naska Industries και την Plasan Sasa έγινε ο κύριος φορέας της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ELVO) . Μπορούν να δοθούν πολλά άλλα παραδείγματα συνεργασίας, με τον ενεργειακό τομέα να απολαμβάνει το μερίδιο του λέοντος.

Σε μια άλλη συνέντευξη του 2014, ο Πρέσβης Mekel χαρακτήρισε την παραμονή του στην Ελλάδα « την καλύτερη περίοδο της ζωής του ». Σίγουρα θα θυμόμαστε, με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό. Το ήθος και ο ζήλος του πρέσβη Mekel ήταν ένας φάρος. Ένας βετεράνος δημοσιογράφος, το χάρισμά του όταν μιλούσε στα μέσα ενημέρωσης ήταν ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της εικόνας του Ισραήλ στην Ελλάδα. Το πάθος του για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, παρά την πολιτική άνοδο του κόμματος της Νέας Ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έκανε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις πολύ πιο ευαίσθητες και προσεκτικές για το θέμα.

Ο πρεσβευτής Μεκέλ έδωσε μεγάλη αξία στην ελληνο-ισραηλινή φιλία επειδή είχε βαθύ σεβασμό για την ιστορία και των δύο λαών. Θα τον θυμόμαστε για καιρό για τη μεγάλη του συμβολή στην εξέλιξη αυτής της φιλίας.

Προβολή PDF

Ο Δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι  ερευνητικός συνεργάτης της BESA και Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Πηγή: https://besacenter.org/ επιμέλεια - μετάφραση https://elefterosarthrografos.blogspot.com/


Ακολουθήστε τον Ελεύθερο Αρθρογράφο στο Google news και μείνετε ενημερωμένοι
thumbnail
About The Author

0 comments