(Πηγή εικόνας: iStock)
Το πραγματικό πρόβλημα για το Πεκίνο είναι ότι η κατανάλωση, το μόνο βιώσιμο τμήμα της κινεζικής οικονομίας, φαίνεται πολύ πιο εύθραστη από την επίσημη αναφορά, κάτι που είναι εμφανές από την ευρέως ακολουθούμενη έρευνα του China Beige Book. Οι δαπάνες δεν θα ανακάμψουν πλήρως έως ότου περάσει η πανδημία του κορονοϊού, και αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα λόγω, των ελάχιστα αποτελεσματικών εμβολίων της Κίνας.
Εν πάση περιπτώσει, η Ουάσινγκτον πρέπει να αρχίσει να επιβάλλει νόμους, ειδικά εκείνους που απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία ή δουλεία.
Η Ιαπωνική Uniqlo δεν είναι η μόνη μάρκα που έχει εμπλακεί. Η Nike και η Apple, μέσω υπεργολάβων, προφανώς χρησιμοποίησαν τέτοια εργασία. Η επιβολή παρεμποδίστηκε, μεταξύ άλλων, από έλλειψη προσωπικού και αποτυχία πολιτικής βούλησης.
Ο μεγαλύτερος στόχος πρέπει να είναι το τέλος των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. "Επειδή η απειλή που θέτει η Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρέει από το εχθρικό της σύστημα και περιλαμβάνει οικονομικές, τεχνολογικές και στρατιωτικές διαστάσεις, μόνο συστημικές, όχι αποσπασματικές, οι απαντήσεις μπορούν ενδεχομένως να προστατεύσουν τα κρίσιμα αμερικανικά συμφέροντα", δήλωσε ο Alan Tonelson, ειδικός στο εμπόριο της Ουάσινγκτον. λέει στο Gatestone. "Οι κυρώσεις εναντίον ατόμων ή εταιρειών παράγουν αναπόφευκτα μόνο "πυροτεχνήματα", και ακόμη και αυτές ακυρώνονται εύκολα με εταιρικές μετονομασίες και αλλαγές προσωπικού.
"Θέλω να είμαι σαφής σχετικά με αυτό, στόχος μας δεν είναι να συγκρατήσουμε την Κίνα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, σε συνέντευξη της 25ης Ιουνίου με την Άννα Κλαίρ Κουντάι του TF1. "Δεν είναι να καθιερώσουμε μια πολιτική κατά της Κίνας."
Πραγματικά? Το κινεζικό καθεστώς διέδωσε μια ασθένεια που έχει σχεδον σκοτώσει 604.000 Αμερικανούς. Πέρυσι προέτρεψε τη βίαιη ανατροπή της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο με φαιντανύλη και τα σχετικά οπιοειδή και κλέβει μισό τρισεκατομμύριο δολάρια αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας κάθε 12 μήνες. Έχει κηρύξει ακόμη και έναν "λαϊκό πόλεμο" εναντίον της Αμερικής.
Για να αμυνθούν, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δηλώσουν ότι η πολιτική τους είναι να τερματίσει τον στόχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Προς το παρόν, το Κόμμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο επειδή η οικονομία της Κίνας είναι ασθενέστερη από την αναφερόμενη και η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται από την αμερικανική αγορά.
Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής του Πεκίνου ανέφερε αύξηση 18,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020. Η Fortune περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «εντυπωσιακά».
Το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου της Κίνας, ωστόσο, ήταν πιθανώς διογκωμένο και εν πάση περιπτώσει έπεσε κάτω από τις εκτιμήσεις συναίνεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου της χώρας σημείωσε αύξηση μόλις 0,6% από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός αυτός έφτασε στο ρυθμό αύξησης 2,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του προηγούμενου έτους.
Το πραγματικό πρόβλημα για το Πεκίνο είναι ότι η κατανάλωση, το μόνο βιώσιμο τμήμα της κινεζικής οικονομίας, φαίνεται πολύ πιο εύθραστη από την επίσημη αναφορά , κάτι που είναι εμφανές από την ευρέως ακολουθούμενη έρευνα του China Beige Book. Οι δαπάνες δεν θα ανακάμψουν πλήρως έως ότου περάσει η πανδημία του κορανοϊού και αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα λόγω των ελάχιστα αποτελεσματικών εμβολίων στην Κίνα.
Μέχρι να ανακάμψει η κατανάλωση, η Κίνα θα πρέπει να βασιστεί στις εξαγωγές. Η ανάπτυξη για την Κίνα τα τελευταία τρίμηνα ήταν σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές, αλλά όπως είπε ο Bo Zhuang της TS Lombard στην Fortune , «Οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή έχουν επιβραδυνθεί από πολύ υψηλά επίπεδα». Η αύξηση των εξαγωγών, λέει σωστά, "εξαντλείται." Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι εστίες COVID-19 επιβραδύνουν ουσιαστικά την κυκλοφορία των εμπορευμάτων από τα λιμάνια της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.
Η Κίνα που εξαρτάται από τις εξαγωγές είναι η Κίνα που εξαρτάται από την Αμερική. Πέρυσι, το εμπορικό πλεόνασμα εμπορικών προϊόντων της Κίνας με τις ΗΠΑ ήταν 58,0% του συνολικού εμπορικού πλεονάσματος. Η Κίνα, επομένως, παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένη από τις πωλήσεις της στην Αμερική, μια κατάσταση που δίνει στην Ουάσιγκτον εξαιρετική μόχλευση.
Εν πάση περιπτώσει, η Ουάσινγκτον πρέπει να αρχίσει να επιβάλλει νόμους, ειδικά εκείνους που απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία ή δουλεία. Τελωνεία και Προστασία των συνόρων των ΗΠΑ (CBP) τον Ιανουάριο κατέσχεσε μπλουζάκια Uniqlo που έφτασαν στο Λος Άντζελες με την υποψία ότι είχαν φτιαχτεί με τέτοια εργασία στην λεγόμενη αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uygur.
Ξεκινώντας το 2020 και συνεχίζοντας σε αυτό το έτος, η CBP αύξησε δραματικά την επιβολή. Κατά την τρέχουσα ομοσπονδιακή οικονομική χρήση, που αρχίζει τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 1.255 αποστολές , από μόλις 324 φορτία την προηγούμενη οικονομική χρήση και 12 το προηγούμενο έτος.
Αυτό είναι ένα υπέροχο ξεκίνημα, αλλά μέχρι στιγμής η CBP έχει μόλις γρατσουνίσει την επιφάνεια. Το Uniqlo της Ιαπωνίας δεν είναι το μόνο εμπορικό σήμα που έχει εμπλακεί. Η Nike και η Apple χρησιμοποίησαν, μέσω υπεργολάβων, προφανώς τέτοια εργασία. Η επιβολή παρεμποδίστηκε, μεταξύ άλλων, από έλλειψη προσωπικού και αποτυχία πολιτικής βούλησης.
Η αγορά εξακολουθεί να επιβραβεύει εταιρείες που χρησιμοποιούν καταναγκαστική και δουλεμική εργασία, «εκμεταλλευόμενοι τους αδύναμους», λέει ο ειδικός του Jonathan Bass στην Gatestone. Η ανεκτική στάση απέναντι στη δουλεία δεν είναι μόνο «ηθικά απογοητευτική, τιμωρεί τις αμερικανικές εταιρείες καθιστώντας τις μη ανταγωνιστικές», λέει ο Bass, Διευθύνων Σύμβουλος της Whom Home, ο οποίος εξαγόρασε την παραγωγή του σε αυτήν την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού. «Ποιος μπορεί», ρωτάει, «να ανταγωνιστεί μια εταιρεία που δεν πληρώνει σχεδόν τίποτα για εργασία που εκτελείται σε εγκαταστάσεις που μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης;»
Προς το παρόν, η κινεζική οικονομία ωφελείται από τα τελωνεία των ΗΠΑ που δεν παρακολουθούν αποτελεσματικά τη χώρα καταγωγής. Οι κατασκευαστές επίπλων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δημόσιων εταιρειών, μεταφέρουν προϊόντα μέσω του Βιετνάμ για να αποφύγουν την αύξηση των τιμολογίων των ΗΠΑ. Αυτή η διαφυγή είναι εμφανής. Σύμφωνα με την Έπιπλα Σήμερα , οι εξαγωγές επίπλων του Βιετνάμ προς τις ΗΠΑ πέρυσι αυξήθηκαν κατά 31% από το 2019. Οι αποστολές της Κίνας μειώθηκαν κατά πολύ 25%.
Τέτοιες αλλαγές δεν συμβαίνουν ελλείψει τιμολογιακής απάτης, υποστηρίζει ο Bass, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επιχείρηση επίπλων και επίπλων. Τα τελωνεία μπορούν να σταματήσουν αυτό το παλιό κινεζικό στρώμα. Η χρήση του είναι εγκληματική και όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι συμβαίνει. Τα τελωνεία πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν το αντίθετο.
Τελικά, οι καθημερινές αποφάσεις αγοράς τροφοδοτούν μια εχθρική Κίνα. Ο Cleo Paskal του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών προωθεί ένα πρόγραμμα Shopping for Victory. Μια έρευνα της Deutsche Bank για το 2020 ανέφερε ότι το 41% των Αμερικανών δεν ήθελαν να αγοράσουν προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα. "Οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές δυσκολεύουν σκόπιμα να γνωρίζουν πού κατασκευάζονται τα προϊόντα", λέει η Gatestone. "Θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικτυακή πύλη λιανικής όπου η χώρα προέλευσης είναι σαφώς σημειωμένη. Ο ιστότοπος θα έδινε στους καταναλωτές την επιλογή να συμμετάσχουν στη μάχη για το σωστό, μία αγορά τη φορά." Υπάρχουν προτάσεις στο Κογκρέσο που απαιτούν από τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης να περιλαμβάνουν πληροφορίες την χώρα παραγωγής και την επισήμανση της χώρας προέλευσης. Όλοι πρέπει να υποστηρίξουμε αυτούς τους λογαριασμούς.
Εν πάση περιπτώσει, η Κίνα δεν είναι πλέον ο παραγωγός χαμηλού κόστους παγκοσμίως για πολλά προϊόντα, οπότε ακόμη και οι καταναλωτές με εμμονή στην τιμή μπορούν να αποκτούν προϊόντα που κατασκευάζονται αλλού.
Ο μεγαλύτερος και μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. "Επειδή η απειλή που θέτει η Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρέει από το εχθρικό της σύστημα και περιλαμβάνει οικονομικές, τεχνολογικές και στρατιωτικές διαστάσεις, μόνο συστημικές, όχι αποσπασματικές, οι απαντήσεις μπορούν ενδεχομένως να προστατεύσουν τα κρίσιμα αμερικανικά συμφέροντα", δήλωσε ο Alan Tonelson, ειδικός στο εμπόριο της Ουάσινγκτον. λέει στο Gatestone. "Οι κυρώσεις εναντίον ατόμων ή εταιρειών θα παράγουν¨-φαίνονται αναπόφευκτα μόνο σαν πυροτεχνήματα", και ακόμη και αυτές ακυρώνονται εύκολα με εταιρικές μετονομασίες και αλλαγές προσωπικού."
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διαχειρίζεται ένα σύστημα όπου όλες οι οντότητες υπηρετούν το κόμμα-κράτος. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κινεζικές οντότητες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μία και τα προϊόντα τους να απαγορεύονται.
"Είναι, για όλες τις χώρες μας, μια πολύ περίπλοκη σχέση που δεν μπορεί να απλοποιηθεί με μία λέξη ή με μία πρόταση", δήλωσε ο Blinken στη συνέντευξή του στο TF1, αναφερόμενος στους δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ.
Όχι, Γραμματέα Blinken, έχετε λάθος. Διακοπή δεσμών με την Κίνα αυτή τη στιγμή, κύριε Γραμματέα.
Όπως λέει ο Bass, ο ειδικός του εμπορίου, "είναι καιρός να διακόψουμε την παροχή αίματος στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα".
*Ο Γκόρντον Γ. Τσανγκ είναι ο συγγραφέας του "The Coming Collapse of China", είναι διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Gatestone και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου.
Πηγή: https://www.gatestoneinstitute.org/ μετάφραση-επιμέλεια Ελεύθερος Αρθρογράφος
Ακολουθήστε τον Ελεύθερο Αρθρογράφο στο Google news και μείνετε ενημερωμένοι
0 comments